Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
111.1 Кб
Скачать

Тема 2. «Податок на додану вартість»

Сутність ПДВ, його роль в формуванні бюджетних коштів. Суб’єкти сплати ПДВ. Види платників податку. Об’єкти оподаткування ПДВ. Операції, що не є об’єктом оподаткування ПДВ. База оподаткування розрахунків ПДВ та особливості цих розрахунків підчас операцій у середині країни. Ставки податку. Порядок оформлення платіжних документів з ПДВ. Податкове зобов’язання та право на податковий кредит з ПДВ, та терміни, коли вони виникають підчас виконання операцій на митній території України. Сутність та необхідність податкової накладної з ПДВ.

Дати, коли виникають податкові обов’язки та права на податковий кредит з ПДВ підчас виконання операцій у середині країни, підчас ввезення товарів, у тому числі бартерних операцій.

Податковий період з ПДВ. Терміни надання податкової звітності та сплати ПДВ.

Література: 1, 3-8, 20, 21, 22-31, 36, 39, 42, 46

Тема 3. «Акцизний податок»

Сутність акцизного податку. Види підакцизних товарів та процедура встановлення їх переліку. Обов’язковість сплати цього податку підчас операції з підакцизним товаром.

Платники та суб’єкти сплати податку. Порядок сплати податку під час виконання операцій у середині країни, а також під час імпорту. Обіг з реалізації – як об’єкт оподаткування акцизного податку. Операції з продажу підакцизних товарів, які звільняються від оподаткування.

Види ставок акцизного податку. Залежність порядку нарахування податку від виду ставок. Крім того, мають місце особливості використання цих ставок для продукції, що виробляється у державі, а також що ввозиться в неї.

Розрахунок договірної ціни, що використовується для вимірювання обігу з реалізації підакцизного товару. Особливості сплати акцизного податку під час використання акцизних марок. Приклади розрахунків особливостей сплати податку у окремих видах діяльності.

Податковий період з акцизного податку. Терміни надання податкової звітності та сплати акцизного податку.

Література: 1, 3-8, 20, 21, 22-31, 36, 39, 42, 46

Змістовий модуль №2. Прямі податки Тема 4. «Обов’язкові внески в державні позабюджетні фонди»

Економічна сутність внесків в державні позабюджетні фонди. Платники внесків до Пенсійного фонду України. Економічна сутність внесків до фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Економічна сутність внесків до фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності. Економічна сутність внесків до фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві.

Платники єдиного страхового внеску. База оподаткування єдиним страховим внеском. Диференціація ставок єдиного страхового внеску. Збори на державне пенсійне страхування. Облік і звітність відрахувань на соціальні заходи.

Література: 1-6, 20-31, 35-39, 44-48, 51-52

Тема 5. «Податок на прибуток підприємств»

Сутність податку на прибуток та його роль в системі державних фінансів. Основні елементи податку на прибуток: платники, об’єкт оподаткування, податковий період, пільги, податкова база. Розрахунок бази оподаткування.

Склад та види доходів (грошові, матеріальні та нематеріальні) та джерела їх надходження. Доходи, що не відносяться до оподатковуваного доходу. Порядок визнання доходів від операційної діяльності та інших доходів.

Витрати, їх сутність, групування та види (грошові, матеріальні та нематеріальні). Класифікація витрат (з критеріїв: функціонального призначення витрат; особливості віднесення їх до об’єкту оподаткування). Порядок визнання витрат. Витрати подвійного призначення.

Пільги з податку на прибуток: звільнення від оподаткування та застосування ставки 0%. Поняття «податкових канікул».

Порядок нарахування амортизації основних фондів: склад витрат, що підлягають амортизації, визначення поняття «основні фонди», методи нарахування амортизації, особливості обліку витрат на ремонт та поліпшення основних фондів.

Порядок нарахування та сплати податку на прибуток: податковий період, форма звітності, термін надання податкової звітності та сплати податку.

Приклади розрахунків податку на прибуток.

Література: 1, 3-6, 15-16, 20, 21, 22-31, 39, 44, 47

Змістовий модуль 6. «Податок з доходів фізичних осіб»

Податково-правова норма. Платники податку: сутність і види платників Об'єкт оподатковування: сутність і види об'єкта оподатковування. Доходи, включаються до складу загального місячного оподатковуваного податком доходу.

Загальний річний оподатковуваний доход: види і структура їх у залежності від форми одержання доходу.

Механізм надання пільг по податку з доходів. Основні їхні види: податковий кредит і соціальна податкова пільга. Їхня сутність і структура. Склад осіб, що мають право на ці пільги й умови їхнього одержання.

Ставка податку: їхні види і розміри. Порядок оподаткування доходів громадян за місцем основної роботи. Перерахунок суми прибуткового податку виходячи з річної суми оподатковуваного доходу. Порядок оподаткування доходів громадян не за місцем основної роботи. Декларування громадянами, які отримували доходи не за місцем основної роботи, доходів у податкових органах. Усунення подвійного оподаткування.

Взаємини платника з бюджетом із приводу повноти сплати податку з доходів фізичної особи, а також із приводу одержання права на надання податкових пільг. Подача податкової декларації. Виконання платником податкових зобов'язань.

Відповідальність за порушення податкових норм – з боку платника і з боку держави.

Література: 1, 3-6, 15-16, 20, 21, 22-31, 39, 44, 47

Соседние файлы в папке ПРОГРАММЫ (РП и НП)