Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
85
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
483.33 Кб
Скачать

2. Критерії переваги при виборі виду транспорту

Функціонування будь-якого виду транспорту в умовах ринкової економіки нерозривно пов'язане із задоволенням потреб вантажовідправників не лише з точки зору можливості переміщення їх продукції, але і при обов'язковому виконанні вимог, що пред'являються до якості перевезення. Для реалізації цих положень потрібно постійне вивчення мотивів попиту і незадоволених потреб покупців.

Існують різні способи вивчення ринку. З усіх досліджень найбільш зручним є збір первинної інформації шляхом анкетування підприємств і організацій вантажовласників. Пов'язано це з тим, що цей спосіб вивчення ринку ефективний, коли число опитуваних організацій велике і вимагається отримати багато різноманітних даних (параметрів), щоб використовувати їх для розробки стратегії поведінки на транспортному ринку.

Уперше детальне вивчення критеріїв переваги клієнтури залізничного транспорту почалося в середині 90-х рр. минулого століття, завдяки створенню в Міністерстві шляхів повідомлення РФ Системи фірмового транспортного обслуговування. Проведене в цей час масштабне анкетування вантажовласників дозволило отримати дані, що відбивали найбільш проблемні сторони взаємодії залізниці і клієнтури. У таблиці. 5.1 представлені чинники, що найбільшою мірою цікавлять клієнтів при виборі залізниці в якості перевізника.

Таблиця 5.1

Значущість чинників, що впливають на вибір виду транспорту

Набір чинників, вибраних для анкетування і відповіді на них, до певної міри характеризує той період часу, коли досить актуальними були питання збереження вантажу, а також гарантія надання рухомого складу відповідного роду у зв'язку із зменшенням вагонного парку внаслідок його зносу і фізичного старіння. При цьому значущість чинника - доставка вантажу в строк досить невисока, оскільки зниження об'єму перевезень в ці роки дозволяло забезпечувати своєчасне прибуття вагонів на станції призначення.

Представляє інтерес дослідження, проведене в Далекосхідному державному університеті шляхів сполучення в 2004-2005 рр. і спрямоване на вивчення критеріїв переваги при виборі виду транспорту нині. При цьому враховувалося, що значущість чинників залежно від об'єму вантаження вантажовідправника істотно відрізняється. Тому при аналізі результатів анкетування значущість чинників встановлювалася по трьох категоріях: середнє значення для усіх клієнтів, а також великих і дрібних (визначених із застосуванням принципу Парето - 20/80). У таблиці. 5.2 представлені деякі дані, що показують зміну пріоритетів у вимогах вантажовласників до транспортних організацій.

Таблиця 5.2

Аналіз чинників, що впливають на вибір транспорту

Як видно з таблиці, пріоритети значущості чинників змінилися. На перше місце виходять вартість перевезення і індивідуальний підхід до покупця транспортних послуг, що характеризується наданням пільг, скидок, що цілком логічно і доречно для постійних клієнтів.

Вивчення зарубіжного досвіду дозволяє оцінити критерії переваги, використовувані покупцями транспортних послуг і їх значущість при виборі найбільш відповідного виду транспорту.

Їх аналіз показує, що при виборі виду транспорту беруться до уваги, в першу чергу, наступні чинники: рівень надійності постачання; час транспортування; транспортні витрати; рівень гнучкості; збереження; швидкість підготовки реклами; витрати на упаковку; витрати на страхування.

Досить кваліфікованим є підхід, використаний в і що дозволяє встановити, що на вибір перевізника впливають 22 чинники. Найбільш важливими відмічені наступні: вартість доставки "від дверей до дверей"; збереження перевезень вантажів; статистика задоволення претензій і позовів; дотримання термінів доставки; наявність пільг і скидок з тарифу; можливість стеження за вантажем; час доставки "від дверей до дверей"; наявність єдиного ланцюжка обслуговування.

Для окремих великих клієнтів значущість чинників корисності може істотно трансформуватися, що ще раз свідчить про необхідність ретельної сегментації транспортного ринку і індивідуальному підходу до кожного з них. На думку одного з менеджерів по транспортуванню перелік чинників і їх значущість виглядають таким чином:

- можливість доставки вантажу "від дверей до дверей";

- інформаційна доступність перевізника (наявність комп'ютерного зв'язку вантажовідправник-перевізник, звіти про стан вантажу і т. д.);

- вартість перевезення;

- збереження перевезень вантажів;

- точність і своєчасність задоволення претензій і позовів;

- наявність відповідних технічних засобів;

- фінансова стабільність перевізника;

- здатність доставити вантаж в будь-яку точку території.

Аналіз критеріїв переваги, використовуваних в Україні і за кордоном, дозволяє виявити схожість по основних чинниках, однаково актуальних для усіх покупців транспортних послуг, таких як вартість перевезення, термін доставки, збереження вантажу.

В той же час зарубіжні вантажовідправники в якості основних вказують чинники, не характерні нині для вітчизняних клієнтів, : можливість, вартість і час доставки вантажу "від дверей до дверей", а також інформаційну доступність перевізника в процесі транспортування вантажу. Проте логістичні принципи перевізного процесу усі більшою мірою стають актуальними і для клієнтів транспорту в Україні.

У таблиці. 5.3 приведені дані за оцінкою різних видів транспорту в розрізі основних чинників, що впливають на їх вибір.

Аналіз таблиці. 5.3 дає можливість транспортним організаціям при розробці найпривабливіших для вантажовласників умов акцентувати свою увагу на тих чинниках, які викликають найбільше незадоволення з боку користувачів транспортних послуг.

Таблиця 5.3

Оцінка різних видів транспорту в розрізі основних чинників, що впливають на їх вибір