Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
85
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
483.33 Кб
Скачать

2. Якість пасажирських перевезень в містах. Категорії комфорту в системі гот.

Категорії комфорту в системі ГОТ визначається комплексом різнорідних чинників, застосовуваних технічних засобів, технології, організації та управління транспортом, що впливають на фізичний і психологічний стан пасажирів в процесі їх пересування.

Якщо категорії часу і безпеки руху при існуючій ступеня нашого знання є об'єктивно оцінюваними категоріями і однозначно розуміються, то щодо категорії комфорту цього сказати не можна.

Специфіка ГОТ з точки зору комфорту визначається головним чином наступними обставинах:

1. В системі ГОТ комфорт розуміють як зручність всієї поїздки - «від дверей до дверей», а не тільки при власне поїздці, тобто під час перебування пасажира у відповідному виді транспорту.

2. Відносна короткочасність власне поїздки в порівнянні з іншими фазами пересування. Середній час поїздки до місця роботи, зростаюче зі збільшенням міста, становить 13-26 хв.

3. Відношення часу поза транспортного засобу до загального часу поїздки в системі ГОТ набагато вище, ніж у міжнародного автобусного і залізничного транспорту.

4. Щоденне, неодноразове користування системою ГОТ.

5. Висока нерівномірність перевезень – короткочасна концентрація транспортних засобів і пасажирів на певних ділянках системи ГОТ, наслідком чого є перевантаження транспортних засобів.

6. Переповнення транспортних засобів при поїздках до місця роботи робить негативний вплив на працездатність пасажирів, особливо протягом першої години роботи.

Загалом, можна сказати, що дискомфорт у системі ГОТ підвищує психологічну і фізичну втому пасажирів. Отже, ступінь якості, яку називають комфортом, слід було б вимірювати ступенем психологічної і фізичної втоми.

На основі приватних характеристик комфорту, що вивчалися при обстеженні в колишньому СРСР та інших країнах, категорію комфорту в системі ГОТ можна розділити на дві підкатегорії.

Перша підкатегорія (Рех) – охоплює характеристики, що описують стан системи ГОТ в часі і просторі, тобто характеристики комфорту поза коштів ГОТ

Друга підкатегорія (РТС) – охоплює характеристики, що описують комфорт в засобах ГОТ.

Зазначеним підкатегоріями привласнимо наступні кількісні вимірювані приватні характеристики:

Підкатегорія (Рех):

1. Регулярність і надійність.

2. Доступність зупинкових пунктів.

3. Очікування транспортного засобу.

4. Число пересадок в мережі.

Підкатегорія (РТС):

1. Наявність і розмір місця для сидіння та стояння.

2. Шум в транспортному засобі і на зупиночних пунктах.

3. Число, розмір і розташування дверей, сходинок, сидінь, поручнів, ручок, огляд з вікна.

4. Вентиляція, опалення, освітлення.

5. Прискорення, уповільнення і їх зміна.

6. Вібрація.

Регулярність і надійність (ГОТ) – одне з основних вимог, що пред'являються до громадського транспорту. Конкретизація цих вимог - це дотримання заданого інтервалу між окремими засобами транспорту, а тим самим забезпечення гарантії пасажирів у тому, що вони завжди і вчасно потраплять до мети поїздки.

Нерегулярність і неточність в системі ГОТ, які перед розширенням автомобілізації були швидше винятком, стають зараз в мережі наземного ГОТ правилом. Порівняння на певному зупинному пункті фактичного відправлення транспортних засобів з плановим заданим графіком дозволять встановити значну різницю («+» і «-»).

Наприклад, в Гамбурзі від зупиночного пункту конкретного автобусного маршруту, через який мав проїхати за годину 21 автобус, від'їхав тільки 5 автобусів з відхиленням в інтервалі – 1хв, а половина - з запізненням в 3 і більше хвилин. В Омську вивчали регулярність руху на 19 автобусних маршрутах. З відхиленням – 2 хв., Вранці тут їздило 65%, а ввечері 58% автобусів.

Доступним в даний час можна вважати – 4 хвилини.

Доступність зупинкових пунктів системи ГОТ – це час підходу. Середній час підходу в житлових районах коливається у вузьких межах, складаючи 3,0-3,8 хв. (220-280 м.), а на рівні верхньої межі 4,5 хв. (340 м).

Очікування транспортного засобу в ході транспортно-соціологічного обстеження в містах Чехословакії близько 5 хв. У зв'язку з розширенням мережі метрополітену реально очікувати скорочення інтервалу, а, значить, фази очікування транспортного засобу до 2010р. скоротяться до 2,5 хв.

Пересадки в системі ГОТ з одного транспортного засобу на інший, при конкретної поїздці, звичайно знижують якість перевезень. Середня втрата часу на одну пересадку в умовах наземної мережі коливається в межах 5-7 хв.

Наявність і розмір місць для сидіння та стояння. Середнє використання пропонованої місткості – все для сидіння та стояння - у засобах ГОТ за кордоном в масштабі всієї системи протягом всього дня рано 30-40%.

Отже, пропозиція в 2,5-3 рази вище попиту. Однак інша ситуація виникає при визначенні використання пропонованої місткості в моменти перевантаження мережі ГОТ, а саме, протягом години або протягом 15 хв. ранкового періоду «ПІК».

Шуми в транспортних засобах і на зупиночних пунктах, за винятком тролейбусів, не задовольняють пред'явленим до них вимогам, зокрема зовнішнього і внутрішнього шуму. Шум, створюваний міськими автобусами, при V = 50 км / год, не повинен перевищувати 75 дБА.

Число, розмір і розташування дверей, сходинок, сидінь, поручнів, ручок, огляд з вікна.

Двері – важливий елемент транспортного засобу. Їх число, розташування і розмір, особливо ширина отвору, в значній мірі визначають швидкість входу і виходу пасажирів, а, отже, час зупинки.

До дверей засобів ГОТ висувають такі вимоги:

- Дистанційне керування з пульта водія;

- Час відкриття і закриття 2 с.;

- Блокування, що виключає рух, якщо не всі двері закриті;

- Блокування, що забезпечує повернення дверей у вихідне положення при опорі відкриванню або закривання.

Сходинки. Для безпечного та мінімального стомлюючого підйому або спуску по декількох сходинках. Вони повинні мати однакову висоту і глибину. У засобах ГОТ нового покоління рівень підлоги повинен бути знижений не менш, ніж на 800 мм.

Одночасно вважають, що пасажири будуть в основному входити і виходити зі спеціальних платформ або тротуарів (бордюрів), піднятих на 140 мм над рівнем дорожнього полотна.

При цих умовах для подолання різниці висот між рівнем платформи і підлогою транспортного засобу достатньо трьох ступенів з висотою 220 мм. Як раціональної глибини ступенів приймають 300 мм.

Сидіння. Як достатньої площі підлоги для одного сидіння прийнята площа 0,32 при кроці сидінь 700-720 мм і шириною сидіння і спинки 450 мм. Слід зазначити, що ця площа на 60% перевищує «норму» площі підлоги на одного стоїть пасажира.

Поручні і ручки. Поручні і ручки виконуються в засобах ГОТ дві функції:

- Забезпечують вартим пасажирам рівновагу в процесі руху;

- Забезпечують і прискорюють вхід і вихід.

Поручні в салоні транспортних засобів розташовуються вертикально і горизонтально.

Огляд з вікна. Вимога хорошого огляду з вікна мотивується прагненням дещо згладити психологічно неприємне відчуття у пасажирів замкнутого простору в засобах ГОТ. Висота верхнього краю вікон від рівня підлоги повинна бути не менше 1750 мм.

Вентиляція, опалення та освітлення. Мікрокліматичні оптимум, тобто відповідні людському організму температура, вологість, кількість подаваного повітря, його чистота, повинні бути забезпечені в салоні транспортного засобу в залежності від діапазону зовнішніх кліматичних умов, які характеризуються такими факторами:

Літній період

Зимовий період

Температура наружного повітря не більш ,С

32

-15

Відносна вологість зовнішнього повітря, %

<40, при 32С

>30, при –15С;

<90, при 0С

Швидкість вітру, м/с

1,4

1,4

Барометричний тиск, мм рт. ст.

930-1013

930-1013

За п'ятибальною системою рівень комфорту при одночасному впливі температури і подається повітря – оцінка (3 бали) в метричних метрах:

Мінімальна температура, С: 14,4-17,8

Максимальна температура С: 26,7-28,9

Кількість повітря, що подається на одного пасажира: 34-51

Для опалення прийнята мінімальна температура 14 С, а для вентиляції – 45 на одного пасажира при номінальній заповнювання, незалежно від того, рухається транспортний засіб чи ні.

Система освітлення повинна забезпечувати рівномірну освітленість (80-100 м) салону, яку вимірюються над сидіннями на висоті 800 мм від підлоги.

Прискорення, уповільнення та їх зміни. Розгін і гальмування з високими прискореннями і уповільненнями забезпечують збільшення часу, протягом якого транспортний засіб може рухатися з максимально допустимою швидкістю між пунктами зупинок. Отже, з точки зору підвищення експлуатаційної швидкості, бажані високі прискорення. З іншого ж боку, вони погіршують комфорт при русі, особливо для стоячих пасажирів. З цього випливає необхідність прийняття гранично допустимого прискорення.

Виходячи з досвіду в області дії прискорення (а) і уповільнення (в) на стоячих пасажирів вони не повинні перевищувати 1,8. Що стосується прискорення, мова йде про заборону його перевищення в області малих швидкостей, а уповільнення - при звичайному гальмуванні. При аварійному гальмуванні ця межа витримуватися не повинен, оскільки уповільнення при цьому зростає в 2-3 рази.

Вібрації в транспортних засобах. До факторів, що визначає комфорт в транспортних засобах ГОТ, відноситься і вібрація, несприятливо позначаються на зручності пасажирів. Під впливом вібрації (сидінь, статі) виникають вимушені коливання деяких органів людини і всього тіла. Особливо слід сказати про вібрації з частотою 2-6 і 4-12 Гц, що викликає резонансні коливання у сидячих і стоячих пасажирів. Крім того важливі смуги частот 400-600 і 900-1000 Гц, що викликають резонанс голови.

На ті чи інші характеристики робить негативний або позитивний вплив, головним чином, наступне:

- Організація та управління транспортом – характеристики 1,3 і частково 5: до сфери організації та управління відносяться відправлення пасажирів, інформація (розклад руху, схеми мережі, радіоінформація), нарешті, дисципліна поведінки водіїв та обслуговуючого персоналу;

- Транспортні засоби - характеристики 5-10, сюди ж входять, звичайно, вимоги до чистоти і естетики (дизайну) екстер'єру та інтер'єру транспортних засобів;

- Маршрут руху - характеристики 2, 4 частково 6, 9, 10; сюди ж можна віднести вимоги до захисту від несприятливої ​​погоди, освітлення та чистоті на зупиночних пунктах, естетики та мікроклімату на станціях і т.д.

Для цілей багатокритеріальної оцінки празької системи ГОТ наведені перспективні номінальні значення критеріїв – властивостей окремих характеристик.

З критеріального восьмикутника (рис. 6.1) очевидна диференційована відносна важливість окремих характеристик. Прогнозуючи, слід знати, що ступінь відносної важливості тієї чи іншої характеристики одночасно є і певною функцією самої характеристики.

Рис. 6.1 Ступінь відносної значущості окремих характеристик комфорту в системі ГОТ:

1 - регулярність і надійність;

2 - очікування транспорту;

3 - пересадка;

4 – шум;

5 - місце для сидіння або зручного стояння;

6 - захист від поганої погоди;

7 - доступність зупиночних пунктів при перехідному кліматі;

8 - мікроклімат в ГОТ.