Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭБДМ Жемчугов (готово).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

6 Охорона навколишнього середовища

6.1 Оцінка природних умов

Оцінка дії поверхневого стоку з автомобільної дороги на водне середовище.

Забруднення водостоків поверхневими водами з автомобільної дороги і мостів складає незначну питому вагу від забруднення водного середовища відходами промислового і хімічного виробництва. Що осідають на покриття автомобільної дороги пил, продукти зносу покриття, шин і гальмівних колодок, викиди від роботи двигунів автомобілів, матеріали, використовувані для боротьби з ожеледдю, пилоподавлення і так далі при змиві дощовими і талими водами приводить до насичення вод поверхневого стоку різними забруднюючими речовинами, в числі яких зважені речовини, нафтопродукти (бензин, дизельне паливо, масло, мазут і ін.), які потім можуть потрапляти у водостоки.

При рішенні питання необхідності очищення поверхневих стічних вод і розрахунку гранично допустимого скидання забруднюючих речовин у водний об'єкт керувалися Санітарними правилами і нормами (Санпін 2.1.5-980-00) Водовідведення населених місць. Санітарна охорона водних об'єктів. Гігієнічні вимоги до охорони поверхневих вод.

У зв'язку з тим, що проектована дорога проходить поза межами водо-охоронних зон, і далі 500 метрів від довколишніх пунктів водокористування збір дощових і талих вод з поверхні автомобільної дороги проводиться кюветами, з скиданням на рельєф або до перепускних штучних споруд без очищення. Ерозії ґрунтів не спостерігається, оскільки дорога проходить по залісненій місцевості, укоси насипу земляного полотна зміцнюються засівом трав. На водо перепускних спорудах, трубах і мостах тип зміцнення прийнятий відповідно до розрахунку що допускаються для них швидкостями течій. Водотоки, що діють, не є зоною промислового рибальства.

Оцінка забруднення атмосферного повітря і придорожніх територій пилом, продуктами забруднення і зносу покриття. Заборонені заходи.

Майже всі технологічні процеси по реконструкції автомобільної дороги викликають виділення пилу, що забруднює атмосферне повітря і придорожню смугу. Виділення пилу відбувається при розробці ґрунту і його транспортуванні; при навантажувально-розвантажувальних роботах і транспортуванні сипких матеріалів; русі транспортних засобів; при укладанні, розрівнюванні і ущільненні кам'яних і інших матеріалів.

Пилеутворення на дорозі відбувається в результаті зносу покриття, внесення колесами автомобіля на проїжджу частину грязі і пилу, а також зносу автопокришок. На інтенсивність пилоутворення впливають физіко-механічні властивості матеріалів і стану покриття, швидкість руху автотранспорту і типи рухомих по дорозі автомобілів, погодно-кліматичні умови в районі проложені траси.

Для запобігання пылеобразования проектом передбачається поливання ґрунту водою в сухий період літа при відсипанні земляного полотна з доведенням його до оптимальної вологості. Поливання водою для знепилювання також передбачається при пристрої піщаних і щебеневих підстав.

Перевезення матеріалів (цемент, вапно і ін.), що порошать, проводиться в спеціальних машинах

Оцінка рівня шумової дії транспорту. Засоби захисту від шуму.

Оцінка дії на навколишнє середовище транспортного шуму не проводиться, оскільки в зону впливу дороги не потрапляють селитебнопромишленні території населених пунктів, санітарно-курортні зони, території сільськогосподарського призначення, заповідники, заповідники.

Оцінка рівня вібраційної дії транспорту. Спеціальні методи захисту.

Рух автомобіля по дорозі супроводжується процесом вібрації, яка впливає через механічну систему на людину, що користується автомобілем, і через дорожню конструкцію на будівлі і споруди, що знаходяться в зоні дії.

Інтенсивність вібрації, що передається будівлям і спорудам в придорожній зоні, залежить від кількості важких вантажних автомобілів, їх швидкості, рівності дорожнього покриття, конструкції дорожнього одягу, типу підстилаю чого ґрунту.

Рівність покриття забезпечується пристроєм покриття з асфальтобетону, а в конструкцію дорожньої підстави заміщені шари із зернистих незв'язних матеріалів (щебінь, пісок). Ґрунти по трасі не водонасищені. Будівлі і споруди уздовж ділянки, що реконструюється, відсутні.

Враховуючи, що всі вищеназвані прийняті заходи дозволяють понизити вібраційне прискорення, пристрій вібраційного екрану не потрібний.

6.2 Дія на тваринний і рослинний світ

Ділянка, що реконструюється, проходить по залісненій території, перетинаючи невеликі заболочені місця. Основний склад лісу: сосна, ялина, береза, осика.

В межах ділянки, що вивчається, з представників фауни зустрічаються лось, ведмідь, рись, лисиця, заєць. Пернатий мир представлений глухарем, тетеруком, рябчиком і ін. птахами.

Проложені траси автомобільної дороги проведене з максимальним використанням існуючої смуги відведення і мінімальним додатковим відведенням.

Рубка в придорожній смузі повинна бути виконана в установленому порядку.

Не допускається складування і спалювання зрізаного чагарничка і викорчовуваних пнів біля кордонів лісу і смуги відведення, що вабить створення сприятливих умов для розвитку і розподілу хвороб лісів, пошкодження вогнем дерев і чагарникової рослинності, а також забруднення атмосферного повітря продуктами згорання. Проектом передбачається вивезення порубкових залишків, коріння дерев і чагарника в спеціально відведені для цього місця з подальшою засипкою вскрышными породами.

Слід зазначити, що проходження автодороги через лісові масиви створює проблеми можливості заболочування і осушення. Проектом передбачені отвори водопропускних труб і ухили з таким розрахунком, щоб забезпечити безперешкодний стік води, тим самим виключити підтоплення і заболочування.

Планування території, виключення місць застою води, своєчасне прибирання і поховання порубкових залишків не дає умов для розмноження комарів і кліщів.

ВИСНОВОК

У даній роботі розглянуто виробництво і організацію робіт при будуванні автомобільної дороги. У роботі розраховано: дорожній одяг, темпи робіт на будівництво дороги, проведений кошторисний розрахунок МДО.

Всі дані, використані і розраховані в даному проекті можуть реально використовуватися в будівництві автомобільних доріг.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1 Холодов A.M., Ничке В.В., Назаров Л.В. Землеройно-транспортные машины - Харьков: Вища школа, 1983. - 192 с.

2 Канторер С.Е. Методы обоснования эффективности применения машин в строительстве. - М.: Стройиздат, 1969. - 294 с.

3 Экономика дорожного строительства / Под род. Л.А.Бронштейна. - М.: Транспорт, 1979. - 317 с.

4 Методичні вказівки ХНАДУ

м.Харків-2014рік

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]