Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конс_лек_Ел_1-9.doc
Скачиваний:
393
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
5.56 Mб
Скачать

2.Органічні та неорганічні діелектрики.

Органічні діелектрики.

До них відносяться речовини, або їх суміші:

  • тваринного походження (шовк, віск);

  • рослинного походження (папір, гума, каніфоль, мастила, лаки, смоли);

  • штучні та синтетичні продукти (бакеліт, полістирол, поліхлорвініл та ін.).

Розглянемо деякі органічні діелектрики.

Склотекстоліт. Це шарувата пластмаса на основі склотекстилю. Має високі діелектричні властивості і застосовується для плат друкованого монтажу і як конструкційний матеріал придатний для роботи на високих частотах.

Ебоніт. Виготовляється з каучуку. Застосовується як конструкційний матеріал на низькій частоті. Його властивості швидко змінюються в часі.

Карболіт. Це пластмаса, яка виготовляється на основі композиції волокнистих та порошкових органічних речовин на основі смоли. Крихкий. Для роботи на високих частотах непридатний. З нього, наприклад, виготовляється кришка котушки запалювання автодвигуна.

Органічне скло (плексиглас,). Це прозорий скловидний полімер деяких речовин, Частіше застосовується для виготовлення шкал, лінз, для засклення вікон наземного, водного та повітряного транспорту. Для ізоляції застосовується рідко. Має низьку температуру плавлення (- 60... +100°) С.

Полістирол. Це прозора скловидна пластмаса. Має високі електроізоляційні властивості. Застосовується для виготовлення каркасів високочастотних контурних котушок, ручок, клавишів. Плівковий полістирол застосовується для ізоляції жил високочастотних кабелів, ізоляційних плат, як діелектрик у конденсаторах, для діелектричних антен, надвисокочастотних хвильоводів, для упаковки продуктів харчування. Знаходить застосування й пінополістирол. Недоліком полістиролу є низька теплостійкість +(60...80)С.

Поліхлорвініл. Це еластичний матеріал, який виготовляється у вигляді листів, стрічок, трубок. Застосовується для ізоляції монтажних проводів. Мас високу електричну міцність, однак низьку термостійкість.

Поліетилен. Це еластичний напівпрозорий матеріал, який має високі електроізоляційні якості, але низьку теплостійкість - до 70 С. Застосовується для каркасів контурних котушок та ізоляції високочастотних кабелів.

Капрон. Це поліамідна смола, яка має високі ізоляційні властивості. З нього виготовляються нитки, плівки, листи, втулки, монтажні планки і т. ін.

Фторопласт. Матеріал білого кольору з високими електроізоляційними та тепловими властивостями, малими втратами (теплостійкість - до 300 С; tgb = 0,002), має велику механічну міцність, не змочується водою, але має невелику діелектричну проникність . Застосовується для виготовлення плівкових конденсаторів та як ізолятор у високочастотних кабелях.

Неорганічні діелектрики.

Відрізняються вогнестійкістю, твердістю. До них належать: слюда, кварц, скло, склоемаль, кераміка.

Розглянемо деякі з них.

Слюда. Має найбільшу електричну міцність. Застосовуються два різновиди слюди - мусковіт та флігопіт.

Мусковіт - безколірний та прозорий діелектрик із високими електроізоляційними якостями. Застосовується в конденсаторах для ізоляції електродів всередині електронних ламп у вигляді пластин з отворами крізь які проходять електроди, а також для ізоляції пластин якоря електромоторів.

Флігопіт - малопрозорий, відносно м'який, світло-коричневого, янтарного, золотистого або зеленого кольору. Застосовується для ізоляції в електронагрівальних приладах.

До слюдяних діелектриків відноситься і мікалекс, який отримується після спресовування порошку слюди з борною кислотою та суриком. З мікалексу виготовляють ізолятори потужної високочастотної апаратури.

Електричні та фізичні параметри слюди наведено в таблиці д.1.

Таблиця

Параметр

Мусковіт

Флігопіт

Питома вага

2,3. ..3

2,78...2,85

Максимальна температура, °С

500...600

900... 1000

Діелектрична проникність

6...7

5...6

Діелектричні втрати при

f= 1 мГц

(0,1...0,3)-10

(1...5)-10

Питомий опір, Ом.м

(0,1-1)10

(0,1...1)-10

Електрокераміка. Це тверда речовина, яка отримується при термічній обробці суміші різних мінералів, основною складовою яких є природні глинисті речовини (глини, каоліни), а також кварц, польовий шпат, тальк та ін. Електрокераміка є найбільш якісним діелектриком. Вона стійка до впливу вологи та хімічних речовин, має найбільшу теплостійкість. Всі електрокерамічні матеріали розподіляються на ізоляторні, конденсаторні та сегнетокерамічні.

До ізоляторної кераміки відносяться радіофарфор, ультрафарфор.

Радіофарфор та ультрафарфор застосовуються для каркасів котушок індуктивності короткохвильового та надкороткохвильового діапазону, ізоляторів, лампових панелей, плат перемикачів, основи недротових резисторів, корпусів інтегральних мікросхем.

Стеатит - радіокераміка, яка застосовується як конструктивний діелектрик. З нього виготовляються, наприклад, осі змінних конденсаторів та ін.

Конденсаторні керамічні матеріали отримуються після термічної обробки двоокису титану (TiO2), окисей MgО, СиО, ZпО, В2О. Такі матеріали мають великі значення діелектричної проникності {=16...250) та невеликий і негативний ЇЇ температурний коефіцієнт. До цих матеріалів відносяться тіконд та термоконд.

З цих матеріалів виготовляють термостабільні та керамічні конденсатори.

Сегнетокераміка має велику діелектричну проникність (=1000...4500), яка в області температур нижче точки Кюрі значно залежить від напруженості електричного поля.