Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom_specialist ФІКТ.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
8.81 Mб
Скачать

4. Вибір інструментальних засобів розробки

Для створення даного веб-сайту, було застосовано: мову розмітки гіпертекстових документів XHTML, каскадні таблиці стилів CSS, браузерну мову програмування JavaScript, мову програмування РНР, веб-серверApacheз підтримкою PHP та MySQL-баз даних, графічний редактор Adobe Photoshop CS4 та HTML-редактор Adobe Dreamweaver CS4.

HTML(HyperText Markup Language, мова розмітки гіпертексту) - це стандарт верстки веб-сторінок, який визначає, які елементи і як повинні розташовуватися в документі. Аби показати, що робота йде не із звичайним текстовим документом, використовується термін HTML-документ. Подібні документи відкриваються під управлінням браузеру.

CSS(Cascading Style Sheets, каскадні таблиці стилів) - це набір параметрів форматування, який застосовується до елементів документа, аби змінити їх зовнішній вигляд. Можливість роботи із стилями відвіку включають в розвинені видавничі системи і текстові редактори, тим самим, дозволяючи одним натисканням кнопки надати тексту, заздалегідь встановленого вигляду. Тепер це доступно і творцям сайту, коли колір, розміри тексту і інші параметри зберігаються у визначеному місці і легко «прикручуються» до будь-якого тегу.

JavaScript- об'єктно-орієнтована, скриптова мова програмування, розроблена компанією Netscape. JavaScript, зазвичай використовується, як вбудована мова для програмного доступу до об'єктів додатків. Найбільш широке вживання знаходить в браузерах, як мова сценаріїв для додання інтерактивності веб-сторінкам.

Denwer - джентльменський набір Web-розробника(«Д.н.w.р», «Денвер») − проектДмитра Котерова, набір дистрибутивів (Apache, PHP, MySQL, Perl і т.п.) і програмна оболонка, які використовуються веб-розробниками для розробки сайтів на локальній машині без необхідності виходу в Інтернет. Головна особливість Денвера — зручність при віддаленій роботі одразу над кількома незалежними проектами і можливість розміщення на Flash-накопичувачі.

PHP− це скриптова мова (scripting language), що вбудовується в код сторінки, інтерпретується і виконується на сервері.

Основна відмінність від CGI-скриптів, написаних на інших мовах, типу Perl або C − це те, що в CGI-програмах програміст сам пише HTML-код, що виводиться, а використовуючи PHP - вбудовує свою програму у готову HTML-сторінку.

Відмінність PHP від JavaScript, полягає в тому, що PHP-скрипт виконується на сервері, а клієнтові передається результат роботи, тоді як в JavaScript-код повністю передається на клієнтську машину і лише там виконується.

На PHP можна зробити все, що можна зробити за допомогою CGI-програм. Наприклад: обробляти дані з форм, генерувати динамічні сторінки, отримувати і посилати куки (cookies) тощо. Окрім цього в PHP включена підтримка багатьох баз даних (databases),

Мова РНР є безкоштовною. Найновішу версію можна у будь-який момент абсолютно безкоштовно завантажити з офіційного веб-сайту РНР-проекту .

MySQL– представляє собою сервер реляційних баз даних, яка відрізняється високою надійністю та швидкістю. MySQL – функціонує за моделлю «клієнт-сервер».Мова SQL (Structured Query Language, мова структурованих запитів)– являє собою загальноприйнятий стандарт мови роботи з реляційними базами даних. У ході сеансу клієнт посилає серверу команди, які мають вигляд інструкцій SQL. У відповідь на деякі інструкції сервер повертає дані, а клієнтська програма формує їх для відображення на екрані.

MySQL вважається ідеальним рішенням для малих і середніх додатків. Вихідні коди сервера компілюються на безлічі платформ. Найбільш повно можливості сервера виявляються в UNІХ-системах, де є підтримка багатопоточності, що підвищує продуктивність системи в цілому.

Для некомерційного використання MySQL є безкоштовним. Можливості сервера MySQL:

  • простота у встановленні та використанні;

  • підтримується необмежена кількість користувачів, що одночасно працюють із БД;

  • кількість рядків у таблицях може досягати 50 млн.;

  • висока швидкість виконання команд;

  • наявність простої і ефективної системи безпеки.

Недоліки сервера MySQL:

  • не реалізована підтримка транзакцій. Натомість пропонується використовувати LOCK/UNLOCK TABLE;

  • відсутня підтримка зовнішніх (foreign) ключів;

  • відсутня підтримка тригерів і збережених процедур;

  • відсутня підтримка представлень (VIEW).

Зазначені недоліки не є критичними у даному проекті, тому використання сервера MySQL є виправданим.

MySQL має подвійне ліцензування. MySQL може розповсюджуватися відповідно до умов ліцензії GPL. Але за умовами GPL, якщо якась програма використовує бібліотеки MySQL, то вона теж повинна розповсюджуватися за ліцензією GPL. Проте це може розходитися з планами розробників, не бажаючих відкривати джерельних текстів своїх програм. Для таких випадків передбачена комерційна ліцензія компанії MySQL AB, яка також забезпечує якісну сервісну підтримку. В разі використання та розповсюдження програмного забезпечення з іншими вільними ліцензіями, такими якBSD, Apache, MIT та інші, MySQL дозволяє використання бібліотек за ліцензією GPL.

Adobe Photoshop СS5 растровий графічний редактор, розроблений і поширюваний фірмою Adobe Systems. Цей продукт є лідером ринку в області комерційних засобів редагування растрових зображень, і найбільш відомим продуктом фірми Adobe. Даний програмний продукт було використано для роботи з psd-макетом дизайнера.

Adobe Dreamweaver CS5 – програмний продукт для розробки веб-додатків, що дозволяє користувачам ефективно проектувати, розробляти і підтримувати веб-сайти і додатки. Даний редактор було використано, як середовище розробки.

Adobe Dreamweaver CS5 забезпечує потужну комбінацію інструментів візуального макетування, програмної розробки і редагування коду, дозволяючи розробникам і дизайнерам на кваліфікаційному рівні швидко створювати візуально привабливі і відповідні стандартам і специфікаціям сайти і додатки.

Підтримуючи CSS-верстку і можливість ручного кодингу, Dreamweaver надає інструменти єдиного середовища розробки. Розробники можуть використовувати Dreamweaver з серверними технологіями на їх вибір, щоб створювати потужні веб-додатки з підключенням СКБД і веб-сервесів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]