Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота (сама чётка).doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.1 Mб
Скачать

Коротка характеристика шрифтів

Топографічний напівжирний шрифт (Т-132) найпростіший за своїм написанням. Елементи його букв і цифр однакової товщини. Букви ніби складаються з цеглин. Тому цей шрифт іноді називають цегляним.

Топографічним шрифтом на планах і картах підписують назви селищ, у тому числі робітничі та курортні, назви сіл та інших населених пунктів, не віднесених до категорії міст та селищ (дачні, курортні, при залізничних станціях тощо):

- з населенням понад 3000 жителів - розмір шрифту 5,0 мм;

- з населенням від 1000 до 3000 жителів - розмір шрифту 4,5 мм;

- з населенням від 500 до 1000 жителів - розмір шрифту 4,0 мм;

- з населенням від 100 до 500 жителів - розмір шрифту 3,5 мм;

- з населенням менше 100 жителів - розмір шрифту 3,0 мм. Товщина елементів топографічного напівжирного шрифту дорівнює 1/8 висоти букви, ширина нормальної (вузької) букви береться рівною товщині чотирьох елементів або половині її висоти. В цьому шрифті написання більшості малих букв аналогічне написанню великих, виключенням є букви а, б, є, р, ч, ф.

Селища на топографічних планах зображують без розмежування за кількістю жителів, а тому і підписи їхніх назв подають шрифтами одного розміру. Щодо поселень сільського та дачного типів, поселень при промислових підприємствах, залізничних станціях тощо, то тут виходять з прийнятої градації за кількістю жителів. У зразках підписів для цього передбачено п'ять розмірів шрифтів.

При зображенні населених пунктів на планах масштабу 1:5000 та 1:2000 прийнято зазначати кількість жителів у тисячах, наприклад, 15,5; 0,85; 0,01. Числовий підпис треба розміщувати нижче назви населеного пункту, а при наявності в ньому місцевої ради - зліва від відповідного індексу.

Шрифт Т-132 має виразне написання й легко читається. Всі елеме­нти мають однакову товщину, яка дорівнює у великих буквах та цифрах 1/8 висоти букви, а у малих - 1/6. Ширина нормальної великої букви дорівнює п'ятикратній товщині основного елемента, а малої - чоти­рикратній товщині. Середній горизонтальний елемент у великих буквах Б, В, Е, Є, З, Н, Ю, Я і малих в, є, є, з, н, ю, я, креслять вище середньої лінії розграфки. Його товщина дорівнює 3/4 товщини основного елемента, а у великих буквах Р, Ч і у малої ч цей елемент теж дорівнює 3/4 товщини основного елемента, проте накреслюють його ниж середньої лінії. Зовнішнє закруглення в овальних буквах шрифту роблять по дузі кола радіусів, що дорівнюють двом, а у на півовальних - 1,5 товщини основного елемента У великій букві Л закруглення лівого елемента починається з половини висоти букви. У малих буквах б, р, у, ф елементи, які виступають й верхню і нижню лінії розграфки, дорівнюють половині висоти основної частини букви.

Рис. 37 Шрифт Топографічний напівжирний

Шрифт БСАМ курсив малоконтрастний - Бм-431. На топографічних планах і картах цим шрифтом надписують: - назви станцій, роз’їздів, платформ, пристаней, санаторіїв, турбаз, парків тощо; назви окремих дворів, будинків та геодезичних пунктів; пояснювальні підписи до умовних знаків геодезичних пунктів, буді­вель, споруд, доріг, огорож, гідрографії, рельєфу, рослинності, фунтів; підписи спеціалізації промислових підприємств; буквені індекси матеріалу покриття доріг та вимощень будівель, призначення трубопроводів, виду прокладок у тунелях, напруги електромереж, матеріалу мостів, гребель, ґрунт дна річок, озер та морів (у зоні шельфу). При скороченнях підписів на топографічних планах слід керуватися переліком умовних скорочень. Пояснювальні підписи, непередбачені цим переліком, допускається застосовувати в скороченому вигляді, якщо виключена будь-яка можливість їхнього різного тлумачення Зазвичай, ці додаткові скорочення слів повинні мати не менше трьох літер. Великі й малі букви шрифту Бм-431 складаються із поєднань прямолінійних і закруглених елементів (основних - товстих і другорядних тонких). Товщина основного елемента великих букв та цифр дорівнює 1/8, а малих - 1/6 висоти букви. Шрифт має нахил 1:3 управо. Великі букви шрифту у верхній та нижній частинах мають прямокутні підсічки, які плавно з'єднані з іншими елементами букв і виступають управо і вліво на 2/3 товщини основного елементу.

Рис 38. БСАМ

Підсічки накреслюють уздовж верхньої або нижньої лінії розграфки товщиною, яка дорівнює 1/2 товщини основного елемента. У великих буквах Ж, К, Л, У елементи букв мають краплеподібні закінчення товщиною, що дорівнює 2/3 товщини основного елемента.

Середній горизонтальний елемент великих букв Б, В, Е, Є, Ж, З, К, Н, Ю, Я і малих ж, з, к, н, ю, я накреслюють товщиною, що дорівнює 1/2 товщини основного елемента, своїм нижнім краєм на середній лінії розграфки, а у буквах Р і Ч- нижче її.

У великих буквах Д, Ц і Щ унизу накреслюються виступи у бік на одну, а вниз на дві товщини основного елемента, внутрішні гострі кути їх по дузі затушовуються.

Малі букви шрифту Бм-431 мають прямокутні підсічки, які висту­пають лише вліво на одну товщину основного елемента.

Підсічки накреслюють уздовж верхньої лінії розграфки товщиною, рівною 1/2 товщини основного елемента.

Закруглення малих букв а, й, о, р, с, ф, п, т, у, ц, х, ш, щ накрес­лювати починають з висоти, що дорівнює 1,5 товщини основного еле­мента від нижньої або верхньої лінії розграфки в точці, яка знаходиться на 1/5 відстані між двома сусідніми елементами. Потім накреслюють лінію по дузі вниз або уверх на 1,5 товщини основного елемента.

Накреслення овальних чи на півовальних елементів букв, як великих, так і малих, виконують за характерними точками зображення букв.