Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод по практиці_2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
148.48 Кб
Скачать

5. 4. Економічний аналіз

За період проходження практики студенти повинні оволодіти системою знань теорії та практики проведення економічного аналізу господарської діяльності, тобто його прийомами, способами, методикою, а також засвоїти знання щодо системного оцінювання стійкості підприємств, організації та виявлення внутрішніх резервів раціонального використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Студенти повинні отримати навики проведення економічного аналізу та вміння використовувати економіко-математичні методи для кількісної оцінки впливу факторів на показники діяльності, вивчення наявних економічних процесів в роботі підприємства і прийняття реальних обґрунтованих рішень.

Студенти повинні під час проходження практики провести:

Комплексний (повний) та експрес-аналіз фінансового стану підприємства. Аналіз показників ліквідності, його методика та оцінка оптимальних значень коефіцієнтів. Коефіцієнти поточної ліквідності, покриття балансу, абсолютної ліквідності, фінансового левериджу.

Аналіз ліквідності балансу та оборотність оборотного капіталу. Визначення платоспроможності підприємства, поточну та абсолютну платоспроможність підприємства, провести аналіз та співставлення з нормативами, оцінку факторів, які визначають фінансовий стан підприємства. Виявити резерви росту платоспроможності підприємства. Аналіз фінансової стабільності.

Визначити вірогідність банкрутства по показниках забезпечення запасів та витрат власними оборотними коштами та показників Е. Альтмана. Провести аналіз визначення показників та розробити напрями усунення банкрутства.

Аналіз майнового стану підприємства. Аналіз активів та джерел їх формування. Розрахунок і аналіз показників, що визначають стан власних і позикових коштів підприємства. Оцінку змін складу структури, динаміки активів. Оцінку динаміки та зміни структури пасивів.

Аналіз рентабельності підприємства. Показників рентабельності: рентабельність основної діяльності, основного капіталу, власного та позикового, окупність власного капіталу. Аналіз факторів, які вплинули на значення показників та виявлення резервів росту рентабельності капіталу.

Аналіз показників ділової активності підприємства. Розрахунок показників: фондовіддачі, продуктивності праці, стабільності економічного росту, обертаємості оборотних коштів в цілому та по їх складу, структурі – вартісних та відносних показників. Виявлення факторів, які впливають на прискорення обертаємості оборотних коштів.

Аналіз дебіторської заборгованості по обсягу, складу, структурі, коштах виникнення. Аналіз кредиторської заборгованості. Визначення фінансового та операційного циклу, аналіз їх динаміки.

Аналіз використання акціонерного, власного капіталу. Звітність про власний капітал.

Узагальнення результатів аналізу фінансового стану підприємства і визначення шляхів його покращення. Рейтингова оцінка підприємства (емітента) по результатам фінансового аналізу.

Аналіз дебіторської заборгованості підприємства. Аналіз складу, структури дебіторської заборгованості та її оцінка. Безнадійна кредиторська заборгованість та її аналіз. Показники дебіторської заборгованості. Аналіз кредиторської заборгованості підприємства. Оцінка та сума кредиторської заборгованості. Аналіз складу, структури, умов заборгованості. Аналіз темпів росту та змін дебіторської та кредиторської заборгованості.

Аналіз грошових потоків підприємства. Аналіз наявності грошових коштів, їх обігу як по кожному виду, договору та у сукупності. Аналіз формування грошового потоку. Внутрішній та зовнішній аналіз грошових потоків підприємства. Аналіз структури грошових потоків. Аналіз напрямків надходжень грошових засобів та платежів, джерел їх надходження.

Аналіз прибутку підприємства, його розрахунок, фактори його формування. Класифікацію доходів і витрат у звіті про фінансові результати за новими національними стандартами. Прибуток від реалізації продукції (робіт, послуг). Аналіз факторів, які формують прибуток від реалізації продукції. Виявлення резервів росту прибутку та причин його зниження і шляхи подальшого росту. Фінансові результати від звичайної діяльності їх формування.

Аналіз розподілу та використання прибутку. Визначення чистого прибутку та аналіз факторів, які визначають його значення в залежності від діяльності підприємства та зовнішніх причин. Аналіз діяльності та обґрунтованості основних напрямків використання прибутку. Розрахунок прибутку на акцію за національними стандартами. Факторний аналіз прибутку від реалізації, загального та чистого прибутку з використанням економіко-математичних методів. Аналіз податків та розрахунків з бюджетом. Аналіз виконання розрахункових виплат податків. Структура податків і їх аналіз. Факторний аналіз податку на прибуток, ПДВ.

Показники рентабельності та їх аналіз. Рентабельність виробництва, підприємств реалізованої продукції, основного капіталу, окремих видів продукції.

Факторний аналіз рівня та змін показників рентабельності виявлення резервів їх росту.

Аналіз попиту та збуту продукції, робіт, послуг підприємства. Аналіз обсягу виробництва в натуральному та вартісному виразі в динаміці. Аналіз асортименту та структури випуску продукції. Аналіз впливу структурних зрушень на показники витрат і прибуток від реалізації.

Аналіз виручки від реалізації продукції. Факторний аналіз обсягу реалізації продукції. Аналіз виробничого браку, ритмічності продукції та розрахунок резервів росту обсягів виробництва.

Аналіз зовнішньоекономічної діяльності підприємства. Аналіз обсягу поставок на експорт по строкам виконання, видам продукції. Аналіз виторгу від експорту і факторів його зміни. Аналіз виконання зобов’язань щодо зовнішньоекономічної діяльності підприємства. Оцінка загальних обсягів експортних поставок, а також по асортименту, по окремими покупцями та групами країн, за видами поставок і формами розрахунків з іноземними покупцями. Оцінка конкурентоспроможності підприємства на зовнішніх ринках і ефективності експортних операцій.

Зміст і реалізація підсумкового аналізу виручки від реалізації продукції і послуг.

Оцінка впливу основних факторів на його зміну та резервів підвищення обсягів реалізації продукції.

Аналіз використання трудових ресурсів (рівня, динаміки, структури, руху, професійного рівня). Аналіз використання робочого часу, продуктивності праці. Факторний аналіз показників ефективності праці (трудомісткості, зарплатомісткості). Аналіз організації та оплати праці, її рівня, динаміки, структури, соціального розвитку.

Аналіз структури та динаміки капіталу. Види капіталу підприємства. Використання капіталу, статутного капіталу, акціонерного капіталу, власного, позикового, основного. Показники використання капіталу: віддача, рентабельність, окупність, фінансовий леверидж.

Аналіз організаційно-технічного рівня виробництва підприємства. Аналіз структури, складу, стану основних виробничих засобів та інвестицій. Аналіз використання основних виробничих засобів, устаткування. Аналіз розміру та структури авансових засобів, його складові згідно національних стандартів. Аналіз власного та основного капіталу. Аналіз використання виробничої потужності показників використання основних засобів (фондовіддачі, фондорентабельності, фондоозброєності праці).

Аналіз використання матеріальних ресурсів, його складові. Аналіз показників використання матеріальних витрат. Аналіз використання обігових коштів, їх показників, складові його проведення.