Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
59.93 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ДВНЗ « Київський механіко-технологічний коледж»

Реферат на тему:

«Руйнування озонового шару, озонова діра.»

Виконана студенткою 1 курсу

Групи ОВ 2012/1

Балабушка Олена

ПЛАН

  1. Що таке озоновий шар?

  2. Руйнування озонового шару та наслідки.

  3. Що таке озонова дира?

  4. Цікавий факт про зменшення товщини озонового шару.

ВСТУП

Земля має 3 оболонки:

-літосфера;

-гідросфера;

-атмосфера.

Наша планета – великий магніт. Тому атмосферу утримує біля її поверхні сила земного тяжіння. Повітряна оболонка обертається разом з Землею як єдине ціле. Зрозуміло, що нижньою межею атмосфери є тверда поверхня планети. Тому повітряну оболонку можна порівняти з океаном, на дні якого ми живемо.

В нижніх шарах атмосфери є важливий для життя на нашій планеті озон. Влітку після сильної зливи з грозою у повітрі можна відчути небувалу свіжість. Це й є озон (з грецької – пахучий) – газ з різким запахом. Він виникає із звичайного кисню під дією електричних розрядів, під час грози. Але біля земної поверхні озон зберігається недовго. В атмосфері він розміщений суцільним шаром на висоті від 10 до 60 км з найбільшою концентрацією на відмітках 20-25 км.

  1. Що таке озоновий шар?

Озоновий шаршар атмосфери (стратосфери), в межах якого концентрація молекул озону в 10 разів вища, ніж біля поверхні Землі. Озоновий шар лежить в стратосфері на висоті від 15 до 35 км. Озоновий шар-це шар атмосфери , у межах якого концентрація молекул озону удесятеро вища, ніж біля поверхні Землі. Озон в перекладі з грецької означає «пахучий». Таку назву йому дав німецький хімік Крістіан Фрідріх Шонбейн , який майже все життя працював у Швейцарії , був професором Базельського університету. У 1839 році він описав хімічні методи отримання озону. Сам озоновий шар відкрили у 1913 році Шарль Фарбі та Анрі Буїсон. У 20-х роках ХХ століття дослідженнями озонового шару активно займався професор оксфордського університету Гордон Добсон на честь якого названа одиниця вимірювання товщини озонового шару- одиниця Добсона! Дослідник установив світову мережу нагляду за озоновим шаром, яка працює з 1928 року і досі! Саме озон є причиною блакитного кольору неба. В небі озон утворює озоносферу- найважливішу частину атмосфери, яка впливає на клімат та захищає все живе від ультрафіолетового випромінювання, тому що більша його частка (99%) поглинається шаром озону в стратосфері на висоті близько 20-25 км від поверхні. Цей шар називається озоновим екраном. озоновий шар - це не тільки цех приготування нашої дихальної суміші, він ще виконує роль захисника всього живого на поверхні планети від згубного неочищеного космічного випромінювання. Нижня кромка озонового шару поповнюється з поверхневих запасів планети, в основному за рахунок океанічних випарів. "Робоча частина" постійно перебуває ніби під пресом і знизу і зверху. Озоновий шар, до речі, регулює відтік вологи від планети через атмосферу. Адже дощі на нас проливаються із хмар, які блукають нижче 10 кілометрів. Природно, озон працює в рівновазі з усіма шарами атмосфери. На планеті житті все в рівновазі, всі один одного доповнює. Озоновий шар справно виконує свою роль чистильника атмосфери. Він дуже терплячий до людських "витівок". Але людина знищує його. І варварськи.

Для того, щоб було зрозуміло, що чистильник означає, простежимо процес потрапляння в озоновий шар відходів. Це не тільки продукти діяльності людини. Сюди відносяться всілякі викиди, вулканічні наприклад. Але в основному це викиди цивілізації. Частина їх притискається вологими потоками (це не обов'язково дощі) до поверхні Землі, але основна частина притискається до "даху" (принцип центрифуги), тобто до озоновому шару. Обертання всіх шарів атмосфери відбувається по кільцю тільки в районі екватора. Над Північним півкулею озоновий шар розташовується трохи витягнутої шапочкою (природно, не опускаючись нижче 10 кілометрів), майже однаково облягаючий півкуля, тому що під ним знаходиться велика частина суші Землі. Відповідно більше і притягання. "Діра" ж над полюсом все одно є, хоча й невелика. Конус її коротенький. Все тому, що Північне півкуля насичене сушею. До того ж Північний полюс знаходиться ближче до світила завдяки нахилу осі Землі.