Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Программа.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
111.1 Кб
Скачать

Тема 16 Виживання в умовах автономного існування

Виживання екіпажа і пасажирів повітряних суден після вимушеної посадки на сушу і воду. Екіпаж повітряного судна в умовах автономного існування. Водопостачання, харчування і медична допомога в умовах автономного існування.

Змістовий модуль іі. Організаційно-управлінські аспекти людського фактору в авіації

Тема 20 Людський фактор: управлінський та організаційний аспекти

Фундаментальні концепції людського фактору. Від індивідуумів до організацій. Безпечні і небезпечні організації. Виділення ресурсів.

Тема 21 Застосування знань про людський фактору авіаційній діяльності

Контроль за помилками людини. Обробка інформації людиною. Навчання та оцінювання. Лідерство. Склад особистості і життєвої позиції людини. Координація діяльності людини. Мотивація.

Тема 22 Розширення зон ризику при професійному вдосконаленні

у льотного складу (аналіз помилок та їх профілактика)

Зони ризику в льотній діяльності. Науковий аналіз помилкових дій у професійній діяльності членів екіпажу. Особистість льотчика як фундамент професійної надійності. Профілактика небезпечних факторів польоту.

Тема 23 Підготовка за програмою оптимізації екіпажу ПС (CRM)

у галузі людського фактора

Підготовка за програмою CRM екіпажів невеликих експлуатантів (регіональних, корпоративних та т. і). Льотна підготовка в умовах, наближених до реальніх (LOFT).

Тема 25 Фактори польоту, їх вплив на працездатність членів льот- ного екіпажу

Вібрація, біологічні характеристики, вплив на працездатність льотного складу, фізіологічні функції і системи. Шум, загальний вплив на організм. Профілактика несприятливого впливу шуму на організм людини. Мікрокліматичні параметри в кабінах ПС, нормування, нівелювання несприятливого впливу на організм.

Тема 26 Вплив перевантажень на організм членів льотних екіпажів,

їх профілактика

Загальні питання фізіології вестибулярного апарата в авіаційній медицині. Фізична характеристика лінійних, кутових і коріолісових прискорень, їхній вплив на організм.

Тематика практичних занять Тема 2 Основи авіаційної психології

Відчуття як первинні психічні явища. Індивідуальні особливості чутливості і відчуттів. Активне і цілеспрямоване сприйняття як основа спостережливості і пізнавальної діяльності. Сприйняття в умовах дефіциту часу. Пам'ять як пізнавальний психічний процес - одна з форм відбитка навколишнього матеріального світу. Мислення - опосередкований і узагальнений відбиток дійсності в її істотних зв'язках і відношеннях.

Тема 3 Психоемоційна напруга у польоті

Мислення і пам'ять в умовах високої психологічної напруги. Психологічний стрес і надійністні характеристики членів льотних екіпажів. Мотиви і оцінювання ризику в польоті. Прийняття і реалізація рішень у штатних умовах польоту, в особливих випадках і особливих умовах польоту

Тема 5 Авіаційна фізіологія ч.1. (Дихання)

Фізіологія дихання людини. Функціональні зміни, які пов’язані з порушенням функції дихання. Особливості дихання у польоті. Оцінка ефективності бортового кисневого обладнання повітряних суден.