Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-01-2015_21-25-06 / Тема 7.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
150.02 Кб
Скачать

Висновки до лекції за темою 7:

Функціонування підприємств та їх позиції на ринку визначаються не лише особливостями їх виробничо-господарської діяльності, специфікою організаційно-правових форм, але й можливостями забезпечення та використання конкурентних переваг. Таким чином, ефективність діяльності сучасного підприємства значною мірою залежить від рівня його адаптованості до умов ринкової конкуренції, що обумовлює необхідність запровадження відповідної системи управління фінансами, адекватної ринковим вимогам. Стратегічними завданнями розробки та реалізації ефективної системи управління фінансами підприємства є досягнення стратегічних та тактичних цілей його діяльності на основі використання ринкових механізмів залучення фінансових ресурсів, оптимізації структури капіталу та забезпечення фінансової стійкості, максимізації прибутку та підвищення ринкової вартості підприємства. При цьому визначального значення набуває забезпечення прозорості інформації стосовно фінансово-економічного стану підприємства як для власників, так і для потенційних інвесторів.

Фінанси підприємств як складова частина фінансової системи займають визначальне місце у структурі фінансових відносин суспільства. Вони функціонують у сфері суспільного виробництва, де створюється валовий внутрішній продукт, матеріальні та нематеріальні блага, національний дохід. Саме тому від стану фінансів підприємств залежить можливість задоволення суспільних потреб, фінансова стійкість країни. Крім того, «фінансові ресурси» - одна з найбільш уживаних економічних категорій у понятійному апараті практичного менеджменту та економічної науки. Не дивлячись на це, єдиної точки зору щодо змісту та економічної інтерпретації фінансових ресурсів не існує. Скоріше за все, це зумовлено тим, що як і будь-яке економічне явище, дана категорія має різні форми вираження.

Література до лекції за темою 7

  1. Базилевич В.Д., Баластрик И.О.Державні фінанси. Навч. посіб. - К.: Атіка, 2007.

  2. Василик ОД. Державні фінанси України. Навч. посіб. - К.: Вища шк., 2007.

  3. Василик ОД. Теорія фінансів. Підруч. - К.: НІОС, 2009.

  4. Єпіфанов А.О., Сало І.В., Дьяконова II Бюджет і фінансова політика України. Навч. посіб. - К.: Наук, думка, 2007.

  5. Ковальчук С.В., Форкун І.В. Фінанси. Навч. посіб. - Львів: Новий Світ, 2006.

  6. Кравченко В.І. Місцеві фінанси України. Навч. посіб. - К.: Знання, 2009.

  7. Кудряшов В.П. Фінанси. Навч. посіб. - Херсон: Олді- Плюс, 2002.

  8. Маслова С.О., Опалов О.А. Фінансовий ринок. Навч. посіб. - К.: Каравела, 2003.

  9. Опарін В.М. Фінанси (Загальна теорія): Навч. посібник. – 2-ге видання, - К.:КНЕУ, 2008 р. – с. 5-22

  10. Фінанси (теоретичні основи). Підруч. / За ред. М.В. Грід- чина, В.Б. Захожай, Л.Л. Осіпчук та ін. - К.: ДП "Видавничий дім "Персонал", 2008.

  11. Фінанси. Навч. посіб. / О.П. Близюк, Л.І. Лачнова, В.І. Оспіщев. - К.: Знання, 2006.

  12. Фінанси. Навч. посіб. / B.C. Загорський, О.Д. Вовчак, І.Г. Благун, І.Д. Чуй. - К.: Знання, 2006.

Соседние файлы в папке 12-01-2015_21-25-06