Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
194 / Лайша военка / тактика3,4 / Т№7 ТВПС(У).doc
Скачиваний:
111
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
429.06 Кб
Скачать
  1. Призначення робочої карти і вимоги, що до неї пред'являються.

Бойові дії військ у сучасних умовах набули незвичайно мобільний характер. Вони ведуться на широкому фронті, на велику глибину, у високих темпах з рішучими цілями. В цих умовах командир може успішно керувати боєм тоді, коли він буде знати становище, стан, характер дій своїх військ і супротивника, радиаційну і хімічну обстановку. Тому, організуючи бойові дії підрозділів і керуючи ними у ході бою, командир не може обмежуватись роботою на місцевості без застосування карти.

Робоча карта являє собою один з основних бойових документів, а частіше – це єдиний бойовий документ, за допомогою якого командир буде здійснювати керування військами в бою. Вона базується ан топографічній основі карти, тому з її допомогою можна вирішувати не тількі тактичні, а й топографічні задачі.

Топографічна карта, на якій графічно за допомогою умовних тактичних знаків з необхідними пояснювальними написами, відображається тактична або спеціаьльна обстановка зі всіма її змінами у ході бойових дій, називається робочою картою того командира, який її веде.

За допомогою карти командир може уяснити отриману бойву задачу, вивчити і оцінити обстановку, прийняти рішення, віддати вказівки щодо взаємодії, поставити бойову задачу підлеглим підрозділам, скласти доповідь старшому начальнику, інформувати сусідів, рухатися з підрозділами на місцевості, вирішувати важливі задачі по знищенню (подавленню супротивника. За допомогою робочої карти розробляються інші бойові документи.

Робоча карта повинна відповідати певним вимогам. Найважливішим з них є: наочність, повнота і точність нанесення обстановки.

Наочність робочої карти – у яснсті і чіткому відображенні бойової обстановки з виділенням її головних елементів. Це досягається:

  • правильним і чітким викрисленням тактичнимх умовних знаків;

  • виділенням розташування військ, що відносяться до різного часу;

  • правильним розташуванням на робочій карті службових та промислових написів;

  • правильним, чітким зображенням фактичного розташування військ і припустимий дій;

  • правильним підйомом карти.

Повнота нанесення обстановки на карту визначається тим об’ємом даних, який необхідний командиру для керування в бою, тобто наносити на карту лише ті дані, котрі йомц дійсно необхідні. Це забезпечить використання робочої карти і, що саме головне. Буде сприяти збереженню у тактиці задума командира щодо організації і ведення бою підрозділом та задума старшого начальника.

Точність нанесення обстановки. Нанесена обстановка повинна точно відповідати дійсному розташуванню військ на місцевості, бо неточність призводить до небажаних, а частіше за все до тяжких наслідків. Помилки на карті М 1 000 000 в 1 см. призводять до помилки на місцевості в 10 км.

  1. Підготовка карти до роботи.

Перед нанесенням обстановки на карту, остання повинна бути повністю підготовлена. Підготовка карти складається із вибору, оцінки, склеювання і підйому карти.

Вибір масштабу карти залежить від мов очікуванних бойових дій, характеру і змісту бойових задач, підбір аркушів виконується за номенклатурою тільки тієї площі, котра необхідна для вирішення даної задачі.

Оцінка карти міститься у вивченні кожного аркуша карти. При цьому уточнюються масштаб і рік зйомки або виправлення, рік видання, система коордінатної сітки. Це робиться для того, щоб встановити у якому ступені карта відповідає дійсності, чи вона не застаріла.

Склеювання карти проводиться таким чином: спочатку склеюють аркуші карти по вертикалі, утворюючи колонки склейки. При цьому верхій аркуш наклеюється на нижчій. Після того, як будуть склеєні сві аркуші колонок, розпочинають склеювання їх проміж собою. Склеювання колонок проводиться зліва направо.

Складання карти проводиться так, щоб було зручно користуватися нею без повного розгортання і зберігати у польовій сумці, планшеті, папці або портфелі. Для складання карти насамперед визначається район майбутніх дій, потім зайві краї відповідно планшету чи папки загнають, а саму карту складають “гармошкою”. Якщо смуга карти із загормутими краями не відповідає ширіні папки чи планшета, тоді її складають вдвічі або втричі. Перегортаючи ланки “гармошки” завжди можна швидко віднайти потрібну ділянку карти, не розгортаючи її цілком.

Карта, що призначена для роботи у приміщенні складається за звичай у напряму сторін її рамки, спочатку із заходу на схід, потім з півночі на південь таким чином, щоб зворотна сторона північно-західного кута карти опинилася згори (мал.1).

Мал.1. Складання карти.

На цьому полі від руки оформляється титульний аркуш (лист) карти (мал.2).

Мал. 2. Титульний лист карти.

Найбільш дочільний розмір складеної карти 21х29 см (розмір стандартного аркушу паперу).

Соседние файлы в папке тактика3,4