Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект 1 модуль СР 2012.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.1 Mб
Скачать

2.1. Продукти, продукція та програмне забезпечення

Інженерний підхід щодо розробки програмного забезпечення передбачає з’ясування результатів розробки, як понять продукти та продукція.

2.1.1. Продукти інженерії програмного забезпечення

Стандарт ISO/IEC 14598-1 визначає продукт інженерії програмного забезпечення (продукт програмного забезпечення, програмний продукт, software product), як множину комп’ютерних програм, процедур і пов’язаних із ними документації та даних. При цьому наголошується, що продукти можуть бути таких типів:

  • призначені для поставляння користувачеві;

  • інтегральні частини інших продуктів;

  • призначені для розробників і тих, хто забезпечує супроводження.

Отже, до тих, хто послуговується продуктом інженерії програмного забезпечення можуть належати:

  • користувач (user) – особа (фізична чи юридична), яка застосовує продукт для виконання своїх специфічних функцій у тому чи іншому домені;

  • розробник (developer) – особа (фізична чи юридична), яка в контексті життєвого циклу програмного забезпечення виконує специфічні дії спрямовані на розробку продукту;

  • супроводжувач (maintainer) – особа (фізична чи юридична), яка виконує специфічні дії, пов’язані із супроводженням продукту.

Український стандарт ДСТУ 2844-94 визначає продукт інженерії програмного забезпечення як програмний засіб (програмне забезпечення, software), призначений для поставляння користувачеві. Якщо розглядати користувачів зазначених трьох типів (користувач, розробник, супроводжувач), то це визначення збігається з визначенням ISO/IEC.

Отже, термін „продукт програмного забезпечення” вживається для позначення двох типів об’єктів:

  • по-перше, так називають комп’ютерні програми, які задовольняють додаткові вимоги, пов’язані з їх тривалим застосуванням користувачами, які не належать до розробників та супроводжувачів комп’ютерних програм. Ці вимоги задовольняються, наприклад, завдяки створенню додаткових описів, інструкцій і даних. Продуктами цього типу, наприклад, є програмне забезпечення Windows 7, MS Office 2007, або IBM Rationale;

  • по-друге, так називаються результати (робочий продукт) виконання фаз життєвого циклу програмного забезпечення, коли результати являють собою інтегральні частини розроблюємого продукту. Тому продуктом може бути не лише комп’ютерна програма а й специфікація вимог, документація або проект розроблювальної програми.

2.1.2. Продукція інженерії програмного забезпечення

У процесі розвитку та дедалі ширшого проникнення інженерних методів у розробку та застосування комп’ютерних програм змінилося ставлення до результатів праці в цій галузі. З огляду на збагачення асортименту продукції розробників і розширення кола відповідних користувачів постала потреба класифікувати продукцію, відносячи її до того чи іншого виду.

Продукція інженерії програмного забезпечення – це сукупність програм, програмних засобів і продуктів, що мають спільну класифікаційну ознаку (за належністю, місцем розробки, призначенням).

Нині розрізняють продукцію інженерії програмного забезпечення країни, галузі, підприємства. Наприклад, шороко відома продукція фірми Microsoft.