Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методи дослідження травної системи..docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
464.99 Кб
Скачать

Що слід очікувати під час і після процедури?

При пункційної біопсії введення голки супроводжується короткочасною гострим болем . При хірургічної біопсії впоратися з болем допомагає місцева анестезія і наркоз.

Введення місцевого анестетика для знеболення шкіри супроводжується легким уколом , після чого чутливість шкіри на деякий час пропадає. Під час введення біопсійною голки виникає почуття легкого тиску.

Магнітно-резонансна томографія

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) - це метод одержання зображень, індукованих дією радіочастотних імпульсів у магнітному полі, що викликають явище ядерно-магнітного резонансу.

На відміну від КТ магнітно-резонансний томограф (МРТ) для отримання зображення не використовує рентгенівське випромінювання. Пацієнта поміщають в сильне магнітне поле, це призводить до того, що всі атоми водню в тілі пацієнта шикуються паралельно напрямку магнітного поля. У цей момент апарат посилає електромагнітний сигнал перпендикулярно основного магнітного поля. Атоми водню, що мають однакову з сигналом частоту, "порушуються" і генерують свій сигнал, який вловлюється апаратом. Різні види тканин (кістки, м'язи, судини і т.д.) мають різну кількість атомів водню і тому вони генерують сигнал з різними характеристиками. Томограф розпізнає ці сигнали, дешифрує їх і будує зображення.

Плюси методу

Дозволяє проводити дослідження:

• Органів середостіння

• Органів черевної порожнини і нирок (з / без контрастування)

• Головного мозку (з / без контрастування)

• Хребта, міжхребцевих дисків і суглобів

• Спинного мозку (з / без контрастування)

• Холецисто-холангіо-панкреатографія (жовчні шляхи) без контрастування

• Пухлин м'яких тканин (з / без контрастування)

• Зовнішніх статевих органів (з / без контрастування)

• Магістральних судин голови, шиї (з / без контрастування)

• Магістральних судин черевної порожнини, заочеревинного простору і кінцівок (з контрастуванням).

Під час проведення сканування пацієнт знаходиться у відкритому просторі апарату. Дуже важливо, щоб пацієнт не ворушився під час дослідження, тому що навіть невеликий рух може знизити якість одержуваних зображень. З усіх боків сканера добре освітлення, є вентилятор, що забезпечує приплив свіжого повітря.

 

Для МРТ є деякі обмеження:

• Клаустрофобія - страх замкненого простору.

• Надмірна вага пацієнта (понад 180 кг) та об'єм (тому що внутрішній діаметр апертури магніту 60 см).

• Важке загальний (загальносоматичний) стан пацієнта, при якому він не в змозі нерухомо лежати протягом 10 - 40 хв.

• Також у більшості випадків МРТ не можна проводити хворим з імплантованим в тілі металом (металеві імплантати, імплантовані водії серцевого ритму, осколки снарядів і т.д.).

Для більш детального обговорення цього питання необхідно проконсультуватися з лікарем нашого центру.

Крім того, в кімнату, де розташований МРТ сканер, не можна вносити металеві предмети (годинник, монети, кредитні картки, телефони і т.д.). Сильний магніт може їх пошкодити, а, одержувані в результаті дослідження, зображення будуть низької якості через спотворення магнітного поля.

Підготовка до магнітно-резонансної томографії:

МРТ черевної порожнини та органів малого тазу - рекомендується утримуватися від їжі і пиття за 5 годин до дослідження. Ніяка спеціальна підготовка до МРТ інших органів зазвичай не потрібна.

Не забудьте принести старі знімки - КТ, МРТ, рентген, результати УЗД, якщо вони є. 

Принцип роботи МРТ

Магнітно-резонансний томограф складається з магніту, що підтримує постійне магнітне поле. Людину поміщають в порожнину усередині магніту. Суть методу полягає в тому, що ядра атомів водню в тілі людини, генерують певні сигнали в магнітному полі томографа. Ці сигнали уловлюються спеціальними пристроями, кодуються і передаються на комп’ютер для створення тривимірного зображення.

У процесі сканування, магніт створює звукові сигнали: постукування, шуми. Зазвичай процедура сканування триває від 30 до 90 хвилин. Єдина незручність методу полягає в тому, що під час дослідження не можна ворушитися. Навіть незначний рух може погіршити якість одержуваних зображень.