Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bakalavrat_Zapitannya_ta_Vidpovidi_2015.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
582.66 Кб
Скачать

107. Види ревiзii букс вагонiв. Роботи, якi при цьому виконуються.

Встановлено 2 види ревізії вагонних букс:повна ревізія і проміжна ревізія.

4 При повній ревізії букс виконують:

а) демонтаж букс з роликовими підшипниками без знімання внутрішніх та лабіринтних кілець за умови перевірки осі у відповідності до діючої нормативної документації спеціальними щупами ультразвукового дефектоскопу. Внутрішні та лабіринтні кільця в букс з двома циліндричними підшипниками знімають при їхній несправності, розформуванні колісних пар, а також відсутності спеціального щупа та дефектоскопів для пе­ревірки осі та внутрішніх кілець на шийці осі. Крім цього перевіряється щільність посадки внутрішніх кілець на шийці спеціальним пристроєм (рисунок 39);

б) промивку, огляд, перевірку та дефектоскопію роликових підшипників, інших деталей буксового вузла та колісних пар;

в) ремонт деталей буксового вузла та колісних пар;

г) вимірювання радіальних та осьових зазорів, посадочних отворів внутрішніх кілець під час їхньої установки, посадочних поверхонь корпусів букс;

д) монтаж букс.

5.1.5 Після повної ревізії та монтажу букс на бирці (рисунок 8,а) вибивають номер осі, дату повного обстеження ( римськими цифрами-місяць; дві останні цифри року-арабськими цифрами) та умовний номер, присвоєний

пункту, що проводив обстеження колісної пари та монтаж букс. Висота цифр повинна бути 5 мм.

Проміжна ревізія

Перед проміжною ревізієюу викочених колісних пар букси провертають для визначення несправностей (раковин та ін.) Якщо при обер­танні виявлені букси з поштовхами та ненормальним шумом, їм проводять повну ревізію.

При наявності в вагонних депо установок для діагностування роликових підшипників УДП-85, УДП-85М, АЛ2-3 або інших, узгоджених з ЦВ, ЦЛ Укрзалізниці, всі колісні пари, які підлягають звичайному обстеженню, а їхні буксові вузли - проміжній ревізії, повинні бути пропу­щені через ці установки у відповідності до технології, викладеної в інструкціях з експлуатації цих установок.

5.2.3 При проміжній ревізії знімають оглядову кришку. Місця прилягання кришки попередньо очищають від бруду та протирають. Зняту кришку укладають внутрішньою стороною вверх у ящик, що закривається. Із передньої частини букси мастило перекладають у зняту кришку для подальшого використання. При цьому необхідно дотримуватись умов, які виключають попадання в буксу та кришку різних забруднень.

Забруднення мастила визначають аналізом по методу, узгодженому з ЦВ, ЦЛ Укрзалізниці, і візуально, після розтирання невеликої порції мастила на тильній стороні руки , суконному матеріалі, дзер­калі або іншим способом.

При внутрішньому огляді букси визначають стан мастила. Букси із забрудненим та обводненим мастилом (сталеві, латунні включення, ме­ханічні та інші домішки) підлягають повній ревізії. При хорошому стані мастила (потемніння мастила не є бракувальною ознакою) прово­дять подальший огляд. Спочатку перевіряють стан переднього підшипни­ка. При виявленні мастила з редукторно-карданного привода, зламу сепаратора, упорного кільця або інших дефектів буксу піддають повній ревізії.

При ревізії, що виконується по п.п. в) та г) пункту 5.2.1, та при задовільному стані підшипника, обстукуванням контролюють ступінь затягнення болтів стопорної планки або тарілчастої шайби. Ослаблені болти підтягують, з несправною різьбою – замінюють. Несправний дріт болтів стопорної планки замі­нюють, під болти стопорної планки ставлять пружинні шайби. Надій­ність кріплення торцевої гайки М110 перевіряють ударами слюсарного молотка по мідній оправці, яка упирається в одну із граней коронки або в шліц гайки. Перевірку проводять в обидві сторони обертання гайки. При ос­лабленні гайки торцевого кріплення колісну па­ру викочують, знімають гайку та перевіряють якість різьби. Колісна пара та гайка з пошкодженою різьбою до подальшої експлуатації не допускаються.

При ревізії, що виконується по п.п. а) і б) пункту 5.2.1, у букс із підшипниками при торцевому кріпленні гайкою з осями, що прослужили менше 15 років, незалежно від стану кріплення, знімають стопорну планку для дефектоскопії та клеймування, підтягують гайку. Ослаблені гайки (прокручуються від руки) та упорні кільця знімають, оглядають стан різьби шийки осі та гайки.

У букс із підшипниками при торцевому кріпленні гайкою з осями, що прослужили більше 15 років, незалежно від стану кріплення, знімають стопорну планку для дефектоскопії та клеймування, торцеву гайку та упорне кільце – для перевірки стану різьби шийки осі та гайки.

Колісні пари або гайки із пошкодженою різьбою до подальшої експлуатації не допускають. При справному стані різьби роблять затяжку гайки з подальшим встанов­ленням стопорної планки у відповідності до вимог п.8.3.14 цієї Інструкції.

При торцевому кріпленні тарілчастою шайбою болти М20 звільняють від стопоріння та динамометричним тарованим ключем перевіряють їхню затяжку (обертанням за годинниковою стрілкою). При наявності хоча б одного із болтів з крутильним моментом менше 5всі болти викручують та перевіряють візуально стан різьби різьбових отворів у торці осі та болтів кріплення, а також стан місця переходу стержня болта до головки. При виявленні задирів, виконанні місця переходу стержня болта до головки радіусом менше 0,8 мм та без підголовника або інших пошкоджень болти до подальшої експлуатації в торцевому кріпленні не допускаються. При зламі головки або стержня болта, час­тину болта, що залишилася, викручують із осі без пошкодження різьби різьбового отвору. Пошкоджені болти замінюються. При виявленні зриву більше трьох перших ниток різьби в різьбових отворах осі або утруд­нень при закручуванні болтів кріплення допускається різьбові отвори виправляти мітчиком з подальшою перевіркою калібрами. При пошкодженні більше шести перших ниток різьби в різьбових отворах осі колісна пара не допускається для по­дальшої експлуатації до спеціальної вказівки. Болти, що мають затя­гування крутильним моментом більше 5, підтягують зусиллям 23-25. Затягування болтів повинно бути рівномірним. Для цього загвинчування трьох болтів роблять двічі по периметру, а чотирьох – за схемою 1-2-3-4-3-4-2-1 з наступним стопорінням у відповідності до вимог пункту 8.3.15.

При монтажі торцевого кріплення підшипників шайбою повинні використовуватися болти без слідів корозії. Особливу увагу належитьприділяти стану місця переходу стержня болта до головки. При виник­ненні задирів, виконанні переходу радіусом менше 0,8 мм або інших пошкоджень болти до подальшої експлуатації в торцевому кріпленні недопускаються. Пошкоджені болти замінюють.

  1. Матеріал надресорної балки візка моделі 18-100. Технологія виготовлення.

  1. Дефекти та несправності деталей і складових одиниць автозчепного пристрою, аналіз причин їх появи.

  1. Дефекти та несправності деталей роликових букс, аналіз причин їх виникнення.

  1. Дефекти та несправності колісних пар, аналіз причин їх виникнення.

  1. Технологія виготовлення котла цистерни.

  1. Засоби відновлення зношених деталей вагонів. Переваги та недоліки.

  1. Способи зміцнення деталей. Сутність, переваги, недоліки.

  1. Способи перевірки та контролю якості при формуванні і ремонті колісних пар.

  1. Перелік засобів фарбування та сушіння вагонів і їх техніко-економічна оцінка.

  1. Технологічний процес у вагонобудуванні та ремонті вагонів. Визначення, види, структура.

  1. Точність у вагонобудуванні та при ремонті вагонів. Основні поняття та визначення.

  1. Формування колісних пар. Методи посадки коліс на вісь та їх техніко-економічна характеристика.

  1. Матеріал бокової рами візка моделі 18-100. Технологія виготовлення.

Бокова рама (рис. 3.35, а) відлита з низьколегованої сталі марок 20ФЛ або 20ГЛФ. Вона має об'єднані пояса і колонки, утворюють у середній частині отвір для разме¬щенія комплекту центрального ресорного підвішування, а по кінцях - буксові про¬еми. Шишки 3, відлиті з внутрішньої сторони на похилому поясі, служать для підбору

бічних рам (боковин) при складанні візки, оскільки залежно від допустимих отклоне¬ній при литві і обмір боковин деякі з шишок зрубують. Якщо всі шишки зрубані, то рама має градацію № 0 з розміром між зовнішніми щелепами 1 (див. Рис. 3.35, а) 2181 мм, при одній залишеної шишці ця відстань дорівнює 2183 мм, а рама має градацію № 1, при № 2, 3, 4 і 5 вказане вище відстань відповідно збільшується по 2 мм.

  1. Монтаж роликових букс.

Технологічний процес монтажу роликової букси.

Технологічний процес монтажу буксових вузлів з роликовими підшипниками на потоково-конвеєрній лінії включає наступні операції.

  1. Встановити колісну пару на конвеєр

  2. Знежирити шийку осі миючим засобом 60-800 С

  3. Обмити шийки осі гарячою водою 80-900 С

  4. Просушити шийки осі гарячим повітрям 80-900С

  5. Нагріти лабіринтні кільця до т 120-1500С

  6. Напресувати лабіринтні кільця на передпідматочинну частину осі з витримкою під навантаження 200 кН 18-20 хв

  7. Подати до монтажу дві пари підшипників, підібраних по групі натягу. Подати і нагріти внутрішні кільця підшипників до т=100-1200С

  8. Надіти нагріті кільця на шийки осі і напресувати їх з витримкою під навантаження

  9. Встановити блок підшипників в корпус букси. Встановити буксу з підшипниками на шийку осі.

  10. Встановити упорне кільце переднього підшипника на шийку осі.

  11. Затянути гайки.

  12. Установити в паз осі стопорну планку, поєднати її зі лицем гайки.

  13. Закріпити болтами стопорні планки. Заповнити мастилом сепаратори підшипників в корпусі букси.

  14. Установити кріпильну і оглядову кришки. Встановити бірки з клеймами.

  15. Виконати контроль і приймання колісної пари.

  16. Зняти колісну пару з конвеєра і передати на лінію фарбування.

Правильність складання букси контролюється за наявністю зазору від 0,5до 2,1 мм між фланцевою поверхнею кріпильної кришки і торцевою поверхнею букси, а також за легкістю її обертання на шийці осі, яке повинно бути вільним. Допускається нерівномірний зазор по всьому колу , при цьому мінімально допустимий зазор 0,3мм, повинен знаходитися у зоні розміщення вушок. Перевіряється осьове зміщення букси, яка повинна вільно переміщуватись вздовж шийки в межах осьового розбігу (0,68-1,38мм). Не допускається затиснення роликів в осьовому напрямку. Дані монтажу заносять до журналу ВУ-90. Букса після монтажу підшипників фарбують у чорний колір. Ретельно повинні бути пофарбовані місця зєднань лабіринтного кільця з передпідматочинною частиною осі, а також передпідматочинна частина між лабіринт ним кільцем і колесом для запобігання корозійних пошкоджень

  1. Матеріал кілець роликового підшипника. Технологія виготовлення.

  1. Матеріал, термообробка та методи підвищення втомної міцності ресорного підвішування.

  1. Матеріал, термообробка та методи підвищення втомлювальної міцності листових ресор.

  1. Демонтаж роликових букс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]