Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП вир прак 09-10.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
265.22 Кб
Скачать

2. Організація і керівництво практикою

2.1. організація ПРАКТИКИ

Загальну організацію практики та контроль за проведенням її в Університеті здійснює декан факультету, який підпорядкований проректору з навчально-методичної роботи. Декан факультету забезпечує студентів базами практики, складає з підприємствами договори з проведення практики, узгоджує керівників від бази практики та програми практики.

2.2. керівництво ПРАКТИКОЮ

Навчально-методичне керівництво з практики студентів здійснюється кафедрою міжнародного менеджменту та маркетингу.

Кафедра призначає керівниками практики провідних викладачів, які добре знають діяльність органів, де студенти проходять практику.

Керівник практики від кафедри:

- завчасно знайомиться з умовами базових організацій практики;

- сповіщає перед початком практики кожному студентові місце, порядок та терміни її проходження;

- готує і віддає направлення на проходження практики ;

- видає індивідуальне завдання на проходження економічної практики (додаток А);

- узгоджує з базами практики календарний план-графік проведення практики (додаток Б);

- перед початком контролює підготовленість баз практики та вживає відповідних заходів щодо їх підготовки;

- забезпечує проведення всіх організаційних заходів перед виходом студентів на практику (інструктаж про порядок проходження практики, з техніки безпеки, протипожежних правил, ведення щоденника тощо);

- повідомляє студентам про систему звітності з практики, вимоги до звіту та терміни його захисту;

- забезпечує високу якість проходження практики студентів у повній відповідності до навчальних планів і програм;

- здійснює контроль за забезпеченням базами практик нормальних умов праці і побуту студентів;

- контролює виконання практикантами правил внутрішнього розпорядку;

- відвідує студентів на базах практики за графіком із відповідними помітками у щоденниках (додаток В) студентів-практикантів.

Обов'язки і права керівника практики від Університету викладено у додатку Г.

Керівництво студентами на базах практики повинно покладатись на одного з кваліфікованих фахівців: начальника відділу, головного або провідного спеціаліста.

Вони надають студентам місце для практики, забезпечують найбільшу ефективність її проходження, створюють необхідні умови, щодо отримання студентами, під час проведення практики навичок з фаху.

Керівники від бази практики надають студентам-практикантам можливість користуватися наявною літературою, звітною та іншою документацією і надають допомогу у підборі матеріалів для звіту з практики.

2.3. ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ

Зміст практики визначається цією програмою та індивідуальними завданнями (додаток А), які мають свої особливості залежно від специфіки бази практики.

Студенти у реальних умовах функціонування конкретної організації, установи, фірми (відділу) вивчають:

- структуру об'єкта практики;

- закони та інші нормативні акти, що регламентують зовнішньоекономічну діяльність;

- принципи діяльності органів зі зовнішньоекономічної діяльності;

- використання сучасних засобів оргтехніки і комп'ютерних технологій;

- заходи щодо вдосконалення управління та підвищення ефективності праці.

2.4. заняття, ЕКСКУРСІЇ ПІД ЧАС ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ

Для студентів проводяться заняття інструктивного характеру. Під час занять керівник практики на місці знайомить студентів із характеристикою режиму діяльності організації, установи, подальшим розвитком їх діяльності, місцем і роллю в системі держави, області, міста.

З метою поглибленого вивчення діяльності, а також взаємодії з іншими організаціями, підприємствами, установами, фінансовими і банківськими структурами керівники практики за місцем їх проходження проводять для студентів екскурсії.

2.5. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ПРОХОДЖЕННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ПРАКТИКИ

Початком практики студентів з фаху "Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності" є складання календарного плану (додаток Б) проходження практики, який забезпечує послідовне вивчення всієї зовнішньоекономічної роботи міністерства, управління, відділу, установи, підприємства, організації тощо.

Керівник практики від кафедри міжнародного менеджменту та маркетингу (додаток Г) знайомить студентів із програмою практики та індивідуальним завданням, узгоджує зміст цих документів з керівником від бази практики. За затвердженим на кафедрі графіком проводить консультування студентів в процесі практики, здійснює контроль за виконанням студентами програм практики, правил внутрішнього трудового розпорядку, ведення щоденника, вирішує організаційні питання, що виникають, інформує завідуючого кафедрою про хід практики.

Студент (додаток Д) вивчає структуру організації, установи, методи управління, посадові обов'язки, інструктивні матеріали і методичні вказівки, які використовує управління, відділ, служби тощо.

Студенти мають також навчитись складати середньо- та короткострокові плани, розуміти відмінність між стратегічним і тактичним плануванням. Для самостійного поглиблення вивчення функцій управління зовнішньоекономічною діяльністю студенти вивчають (додаток И):

- мету і завдання установи, організації, підприємства у сфері зовнішньоекономічних відносин;

- методологію і технологію планування зовнішньоекономічною діяльністю підприємства в умовах ринкової економіки;

- об'єктивну необхідність і проблеми стратегічного планування зовнішньоекономічної діяльності;

- закони і нормативні документи, що регламентують зовнішньоекономічну діяльність;

- перспективи розвитку зовнішньоекономічної діяльності.

Студент приймає участь в роботі організації, установи, фірми (відділу) почергово виконує функції робітників цього відділу, здійснює аналітичну роботу, планування заходів, здійснює контроль за ходом виконання затверджених завдань.

Матеріалом для досліджень діяльності є поточна статистична та оперативна звітність, прайс-листи, вибіркові дослідження та інші джерела.

Під час досліджень студент використовує набуті знання із сучасних методів управління, планування, контролю, вивчення економічних явищ, у тому числі: економіко-статистичні групування, перерізні величини, показники варіацій, індекси, коефіцієнти, економіко-математичні моделі тощо.

2.6. джерела ІНФОРМАЦІЇ

З метою поглибленого опанування студентами майбутньою професією, керівники практики від бази практики знайомлять студентів із нормативною та законодавчою базою, необхідною літературою та посібниками. Перелік рекомендованих джерел інформації наведений у додатку Ж.