Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
58.77 Кб
Скачать

Висновок

Результати проведеного дослідження дають можливість зробити такі висновки:

  1. В сучасних умовах міжнародний лізинг в Україні - це реальна форма довгострокового та середньострокового фінансування основних фондів. Міжнародний лізинг можна розглядати як одну з форм іноземних інвестицій, оскільки він полягає в тому, що інвестор надає в лізинг активи іноземним фірмам з метою одержання прибутку в формі лізингових платежів. На відміну від прямих та портфельних інвестицій у лізинговому інвестуванні інвестори повністю не беруть участі в управлінні компанією, але мають певний вплив на прийняття рішень через те, що вони є юридичними власниками активів.

2. На основі глибокого аналізу різних критеріїв була розроблена класифікація міжнародного лізингу, яка сприятиме виявленню пріоритетних напрямків підтримки державою міжнародного лізингу. Основними критеріями класифікації є мотиви операцій, види платежів, рівень інтеграції, оподаткування, бухгалтерські стандарти, об'єкт угоди, кількість сторін в угоді та обсяги обслуговування. Відповідно до розробленої класифікації на сучасному етапі потребам української економіки відповідають фінансуючий, бартерний, орієнтований на податкові пільги та повносервісний види міжнародного лізингу.

Основи державного управління міжнародною лізинговою діяльність в Україні вже закладені. По-перше, прийнятий Закон Україні "Про лізинг" та інші нормативні акти, що регулюють лізингову діяльність. По-друге, відповідно до чинного законодавства України при здійсненні міжнародної лізингової діяльності можуть бути використані певні податкові пільги. По-третє, створюються лізингові компанії та лізингові фонди за участю органів державного управління або із залученням коштів із державного бюджету. Тільки за умов державного сприяння та підтримки міжнародні лізингові операції набуватимуть подальшого розвитку та стануть ефективною формою інвестування.

Для активізації інвестиційної активності іноземних лізингодавців в першу чергу необхідне розповсюдження інформації про українських лізинговий ринок, його потенціал, українські лізингові компанії, досвід їх роботи на світовому лізинговому ринку, а також спрощення процедури повернення лізингованого майна іноземному лізингодавцю в разі неплатоспроможності лізингоодержувача, що зменшить ризик його експропріації, який стримує розповсюдження міжнародних лізингових операцій в Україні.