Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пособие_ИСТ_часть 1.docx
Скачиваний:
172
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
8.24 Mб
Скачать

Розділ 1 загальні відомості

1.1 Розподіл навчального часу за видами занять

Розподіл навчального часу за видами занять виглядає наступним чином:

№ з/п

Кредитні модулі

Загальний обсяг, годин/кредитів

Аудиторні заняття, годин

Самостійна робота, годин

1

Модуль №1

126/3,5

72

54

Лекційні заняття

36

Лабораторні заняття

36

2

Модуль №2

126/3,5

72

54

Лекційні заняття

36

Лабораторні заняття

36

Разом

252/7

144

108

1.2 Короткий зміст курсу «інформаційні системи і технології» Модуль №1

Тема 1. Основні поняття інформатики та комп’ютерної техніки. Стуктура та основні пристрої сучаних пк

Предмет, структура та зміст дисципліни. Мета вивчення дисципліни, зв'язок з іншими дисциплінами.

Інформатика: предмет та завдання. Загальні відомості про інформацію, інформаційні технології та системи. Роль інформатики у сучасному суспільстві. Поняття про інформацію; її властивості. Інформація і дані. Форми подання інформації. Одиниці виміру інформації. Економічна інформація. Класифікація інформації за різними ознаками. Специфічні особливості інформації у сфері економіки та менеджменту підприємств.

Інформаційні системи: загальне уявлення, структура та класифікація. Інформаційна технологія: поняття, етапи розвитку та її види.

Роль і призначення обчислювальної техніки в умовах ринкової економіки.

Технічна база сучасних інформаційних технологій: комп'ютерні мережі, офісна техніка. Стан, тенденції розвитку та покоління ЕОМ. Персональні комп'ютери, їх місце у сучасних інформаційних системах та форми використання.

Основи побудови ПК: представлення інформації, логічні основи побудови, програмне управління. Архітектура ПК: технічне та програмне забезпечення.

Склад функціональних блоків ПК та їх хар-ка. Типи мікропроцесорів. Види пам’яті. Зовнішні носії інформації, їх типи та порівняльна хар-ка. Періферійні пристрої. Критерії вибору та вимоги до конфігурації ПК.

Основні поняття, склад та структура програмного забезпечення персонального комп'ютера: системне, прикладне, інструментальні засоби програмування. Еволюція розвитку системного програмного забезпечення та інструментальних засобів програмування, їх порівняльна характеристика. Сучасне прикладне програмне забезпечення та інтегровані пакети прикладних програм. Поняття та призначення операційної системи.

Принципи організації збереження та пошуку інформації у ПК. Основні поняття файлової системи, збереження інформації в пам’яті ПК. Поняття про файли та папки. Імена файлів та розширення. Типи файлів. Шлях до файла

Тема 2. Принципи та структура програмного забезпечення пк. Операційна система ms Windows

Загальні відомості про операційну систему MS Windows. Сучасні версії ОС MS Windows. Їх призначення та переваги.

Структура екрана: робочій стіл, панель задач. Структура вікон у системі Win7. Елементи діалогових вікон. Управління вікнами за допомогою «миші». Переміщення, зміна розмірів та закриття вікон.

Головне меню систем та характеристика його пунктів. Довідникова система та її призначення. Контекстно-залежні меню. Основи налагодженнч інтерфейсу користувача MS Windows.

Характеристика файлової системи MS Windows. Вікно Мой комп’ютер, програма Проводник та її призначення. Файли, папки, шляхи доступу до файлової системи. Техніка виконання основних операцій з об'єктами: порядок активізації об'єктів, створення та видалення папок, копіювання та переміщення файлів та папок. Запуск програм та відкриття документів, робота з декількома документами. Принципи створення та збереження нового документа під час роботиз програмами у системі MS Windows.

Прикладні програми та сфери їх застосування. Пакети прикладних програм Microsoft Office. Призначення та коротка характеристика службових програм: програма перевірки диску; програма дефрагментації дисків, форматування флеш-карт та оптичних дисків; програми-архіватори; антивіруси. Програма-календар, записна книжка.