Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пособие_ИСТ_часть 1.docx
Скачиваний:
172
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
8.24 Mб
Скачать

Завдання № 3

Ціль: Навчитися використовувати підсумкові функції для обчислення значень, що характеризують набір даних.

  1. Двічі клацніть на ярличку нового робочого аркуша й дайте цьому робочому аркушу ім'я Підсумкові функції.

  2. Уведіть будь-які значення в осередки діапазону А1:А21.

  3. Зробіть поточний осередок А22.

  4. Клацніть на кнопці Сума (вкладка Головна, група Редагування).

  5. Переконайтеся в тому, що програма автоматично підставила у формулу функцію СУМ і правильно вибрала діапазон осередків для підсумовування. Натисніть клавішу Enter.

  6. Зробіть поточним наступний вільний осередок у стовпці А (після натискання клавіші Enter у попередньому пункті цей пункт виконується автоматично).

  7. Відкрийте меню кнопки Сума й виберіть функцію Середнє.

  8. Зверніть увагу, що автоматично обраний діапазон включає всі осередки із числовим умістом, включаючи й той, котрий містить суму. Виділите правильний діапазон (без суми) методом протягання й натисніть клавішу Enter.

  9. Використовуйте порядок дій, описаний у п. 7, обчислите мінімальне число в заданому наборі (функція Мінімум), максимальне число (Максимум), кількість елементів у наборі (Число). Обчислені значення функцій повинні розташовуватися після значення функції Середнє.

  10. Збережіть робочу книгу.

Завдання № 4

Ціль: Розрахунок іпотечної позички з використанням фінансової функції ПЛТ.

  1. Двічі клацніть на ярличку нового робочого аркуша й дайте цьому робочому аркушу ім'я Іпотека.

  2. Розглянемо приклад розрахунку 30-літньої іпотечної позички зі ставкою 8% річних при початковому внеску 20% і щомісячної (щорічної) виплаті за допомогою функції ПЛТ, якщо позика склала 201900 грн. Для розрахунку іпотечної позички введіть текстові пояснення й вихідні дані як на рисунку 1. (Іпотечна позичка - це довгострокові грошові позички під заставу нерухомого майна).

Рис. 1

  1. Уведіть формули у відповідні осередки як показано на рисунку 2.

Рис. 2.

Розмір позички - це не що інше, як різниця між позикою й першим внеском, тому в осередок В7 необхідно ввести формулу =В4*(1-В5). В осередок В9 уводиться формула яка обчислює скільки буде місяців за 30 років. В осередок В11 необхідно ввести формулу ПЛТ яка обчислює величину постійної періодичної виплати (ренти) при постійній процентній ставці. Синтаксис функції ПЛТ: ПЛТ (ставка; кпер; пс; бс; тип), де ставка - це процентна ставка за період позики, кпер - загальне число періодів виплат по позиці; пс – приведена (нинішня) вартість, тобто загальна сума на справжній момент, що складуть майбутні платежі (розмір позички). У функціях, пов'язаних з інтервалом виплат, виплачувані вами гроші, такі як депозит, на нагромадження, представляється від'ємним числом; бс – майбутня вартість або баланс готівки, якого потрібно досягти після останньої виплати, якщо аргумент бс опущений, тоді він приймається рівним нулю; тип - число 0 або 1, що позначає, коли повинна проводитися виплата, якщо він 0 то оплата проводиться наприкінці періоду, а якщо 1 то на початку періоду виплати. Якщо бс = 0 і тип = 0, то функція ПЛТ в Excel обчислюється по формулі:

де P - пс, i - ставка (процентна ставка), n - кпер.

Загальна сума виплат визначається в осередку В12 по формулі =В11*В9, тобто множиться кількість періодів, у цьому випадку місяців, на місячну виплату. Загальна сума комісійних в осередку В13 визначається як різниця між загальною сумою виплат і розміром позички по формулі = В12-B7. Аналогічні обчислення проводяться для щорічних виплат (розглянути самостійно).

  1. Після введення формул ви повинні одержати результат, що показаний на рисунку 3.

Рис. 3.

  1. Змініть розмір позики й проаналізуйте отримані результати розрахунку.

  2. Збережіть книгу з колишнім ім'ям і доповідять викладачеві.