Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пособие_ИСТ_часть 1.docx
Скачиваний:
172
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
8.24 Mб
Скачать

Час експлуатації

Для приклада з комп'ютером застосуємо функцію ДДОБ.

Починаючи з осередку З9 уведіть функції:

=ДДОБ(6000;1000;5;1) обчислює 2400.00 грн.

=ДДОБ(6000;1000;5;2) обчислює 1440.00 грн.

=ДДОБ(6000;1000;5;3) обчислює 864.00 грн.

=ДДОБ(6000;1000;5;4) обчислює 296.00 грн.

=ДДОБ(6000;1000;5;5) обчислює 0.00 грн.

Доведіть вірогідність отриманих результатів.

  1. Перейменуйте Аркуш1 в Амортизація й збережете книгу в папці з Вашим прізвищем за назвою Лабораторна робота № 4.

Завдання № 2

Ціль: Вивчити використання надбудов: Автосохранение; Майстер підсумовування; Майстер підстановок.

  1. Виконаєте команду Офіс, Параметри Excel, Збереження. У вікні, що відкрилося, установите прапорець для Автосохранение й установите час кожні 10 мінут.

  2. Установите надбудови Офіс, Параметри Excel, Надбудови,натисніть кнопку Перейти…і встановите прапорці біля Майстер підсумовування; Майстер підстановок і натисніть ОК. На вкладці Формули з'явиться додаткова група Рішення із двома кнопками Пошук і Часткова сума.

  3. Відкрийте Аркуш 2 і перейменуйте його в Майстер підсумовування.

  4. Уведіть дані в таблицю (дивись рис. роботи з командою Майстер підсумовування. Наше завдання визначити підсумки продажів кожної марки бензину.

  5. Виконаєте команду Часткова сума, у вікні, що з'явилося, Майстер підсумовування - крок 1 з 4 уведіть діапазон осередків, де перебуває таблиця з уведеними даними (дивись рис.).

  1. Натисніть у першому вікні майстра підсумовування кнопку Далі. У діалоговому вікні, що з'явилося, майстра підсумовування (див.рис) задайте стовпець, значення якого потрібно підсумувати, задайте аналізовані стовпці, оператори порівняння й значення, з якими будуть рівнятися дані цих стовпців. Після кожного завдання стовпців, операторів, значень натискайте кнопку Додати умова. Стовпець, по якому провадити підсумовування вибрати Обсяг продажів. Аналізовані стовпці: Бензин і Тип. Перше додавати^ся условие, Що, Бензин =А - 76. Друге додаватися условие, Що, Тип = Роздріб. Після додавань всіх умов натисніть кнопку Далі й на екрані з'явиться вікно майстра підсумовування крок 3 з 4.

  2. Установите у вікні, що з'явилося, перемикач Копіювати форму в окремий осередок і натисніть кнопку Далі, з'явиться четверте вікно майстра підсумовування. В останнім четвертому вікні необхідно задати осередок, у яку буде поміщена формула підсумовування за умовою. Задайте осередок Е9 (див. мал.) і натисніть кнопку Готово.

  3. Аналогічні дії проробіть як у пунктах 6 і 7 для оптового продажу бензину А - 92 і роздрібного продажу для бензину А - 95. Формули підсумовування помістите в осередки Е10 і Е11 відповідно. Ви повинні одержати результати, як на рис

  4. Знову проробіть дії як у пунктах 5-8, тільки на третьому кроці майстра підсумовування встановити перемикач у положення Копіювати формулу й значення умови й нажати кнопку Далі. У діалоговому вікні, що з'явилося, Майстер підсумовування крок 4 з 6 задати осередок наприклад З12, у яку повинне бути поміщене значення А - 76 і нажати кнопку Далі. На п'ятому кроці задайте осередок D12 куди буде поміщене значення Роздріб, і на шостому кроці задайте осередок Е12 у яку буде поміщена формула підсумовування за умовою. Аналогічні дії проробіть для бензину А -92 і А 95, осередку для розміщення значень і формул підсумовування для різних марок бензину задавати як на малюнку 7.

  5. Для роботи з Майстром підстановок, що дозволяє здійснити пошук даних у таблиці, уведіть на Аркуші 3 дані як показано на малюнку 8, потім перейменуйте аркуш у Майстер підстановок.

  6. Виконаєте команду Пошук (вкладка Формули, група Рішення). У діалоговому вікні, що з'явилося, Майстер підстановок крок 1 з 4 задати інтервал пошуку А1:З4 потім натисніть кнопку Далі. На другому кроці майстра підстановок задати стовпець Обсяг продажів і рядок А - 92. У кожному діалоговому вікні майстра підстановок після завдання параметрів натискати кнопку Далі. На третьому кроці майстра підстановок установити перемикач у положення Копіювання формули й параметрів вибору. На четвертому кроці задайте осередок А6, у яку буде поміщений параметр Обсяг продажів. На п'ятому кроці задати осередок В6 для приміщення параметра А - 92. На останньому шостому кроці діалогового вікна майстри підстановок задати осередок З6, куди буде поміщена формула підстановок. Нажати кнопку Готово, і ви побачите результат роботи майстри підстановок.

  7. Збережете файл і доповісте викладачеві.