Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Спеціальні елементи багатосторінкових публікацій

Ковзні колонтитули

В багатосторінкових публікаціях довідкового характеру (телефонних книгах, словниках, каталогах і ін.), в деяких художніх виданнях застосовують ковзні колонтитули. В ньому пишеться назва першого та останнього елемента сторінки.

У програмі PageMaker створення ковзних колонтитулів автоматизовано. Для виконання цієї операції застосовуються доповнення Running Headers & Footers (Ковзні колонтитули).

Колонтитул кожної сторінки створюється виходячи з tee змісту. Потім колонтитули містять окремими текстовими блоками на кожну сторінку публікації, на кожній сторінці зміст колонтитула визначається результатами пошуку в основному тексті. Параметри пошуку можуть бути задані користувачем. Зв'язки між колонтитулом і змістом сторінки не утворюються. Якщо у публікації передбачаються колонтитули, необхідно залишити для них місце в модульній сітці макета, після чого завершити макетування. Розміщення тексту на сторінках публікації повинно бути остаточним, у протилежному випадку при переміщеннях тексту необхідно збирати колонтитули ще раз, щоб привести їх у відповідність до змісту сторінки.

Створені колонтитули можна редагувати довільним чином, однак при повторному зборі редагування буде втрачено. Ковзні колонтитули можна розмістити тільки в межах поточної публікації. Неможливо зібрати колонтитули для всієї книги одночасно за структурним списком.

Попередній перегляд і створення колонтитулів

Для попереднього перегляду результату створення колонтитулів необхідно натиснути мишею на кнопці Preview (Перегляд) діалогового вікна Running Headers & Footers. У діалоговому вікні Preview (Перегляд), крім вибору сторінки для перегляду за допомогою піктограм сторінок у нижній частині діалогового вікна, є також можливість переходу до наступного колонтитула за допомогою кнопки Next H/F (Наступний колонтитул). Змінювати масштаб попереднього перегляду можна за допомогою кнопки з зображенням лупи і зв'язаних з нею кнопок прокручування. Після натискання миші на кнопці Done (Готове) буде здійснена остаточна побудова колонтитулів. Після першого формування ковзних колонтитулів доповнення можна викликати ще раз, коли знадобиться їх відновлення.

Видалення колонтитулів

Для видалення раніше створені колонтитули необхідно знову обрати текстовий матеріал і викличити доповнення Running Headers & Footers (Ковзні колонтитули). Потім у поле попереднього перегляду за допомогою миші необхідно перетягнути непотрібні колонтитули за межі сторінки. Після відпускання кнопки миші текстові блоки колонтитулів зникнуть.

Список літератури

1. Adobe PhotoShop 4.0. Практичний курс / Пер. с англ. А.Н. Кузниченко. – М.: Кубка, 1997. – 288 с.

2. Бартель Райнер. Page Maker 4.0. Програми для персональних комп'ютерів. – М.: Текст, 1994. – 157 с.

3. Тайц А.А., Тайц А.М. Page Maker 6.5. – Спб: УнV-санкт-петербург, 2000. – 832 с.

4. Біленький Ю.М. Microsoft Word 2000. Найбільш повне керівництво. – Спб.: Бхв-петербург, 2000. – 992 с.

5. Винтер Р., Винтер П. Microsoft Office 97 в оригіналі: найбільш повне керівництво. У 2-х томах. / Пер з англ. С. Плавинский. – Спб.: ВНV-Санкт-Петербург, 1997. – 640 с.

ЗМІСТ

Вступ …………………………………………………………………………....…………....

3

Тема 1. ВІКНО ПУБЛІКАЦІЇ PageMaker. ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ. Створення, ВІДКРИТТЯ І ФОРМАТУВАННЯ ПУБЛІКАЦІЇ …………………………………...……

3

Тема 2. Обробка, компонування ТА оформлення ТЕКСТУ ………………..

23

Тема 3. Зображення і текстові об’єкти ………………………………………….

55

Тема 4. Алфавітний покажчик, зміст і пагінація …………………………...

64

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ……………………………………………………………….........

84

ЗМІСТ ………………………………………………………………………………………...

85

84