Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Зміна параметрів документа

Зверстаний документ – це зона хиткої рівноваги, будь-які втручання до неї, найчастіше навіть додавання або вилучення одного слова, можуть викликати непередбачені наслідки для його зовнішнього вигляду. При зміні параметрів зверстаного документа необхідно створити резервну копію файлу або зберегти документ перед зміною параметрів.

Автоматичне настройка макета

Застосування режиму автоматичного настройка макета допоможе змінити структуру окремих сторінок або цілої публікації – розмір полів, формат, орієнтацію сторінок, число стовпчиків та ін. У режимі автоматичного настройка також передбачена корекція розташування розмірів текстових і графічних об'єктів відповідно до нових параметрів сторінок або документа. Крім того, режим автоматичного настройка макета дає можливість переоформити існуючі сторінки за допомогою нової шаблона-сторінки в автоматичному режимі.

При настроюванні макета програма PageMaker використовує деякі правила:

– чим більш структурований макет і чим менше змін, тим точніше буде настройка;

– чим більше в публікації нестандартних елементів оформлення і чим сильніше відрізняється остаточний макет від попереднього, тим більше ручної роботи з доведення макета;

– залежно від вихідних параметрів і оформлення публікації можна змінювати параметри настройка.

Режим автоматичного настройка макета

Базовою характеристикою при настроюванні для PageMaker є відносне положення направляючих і меж колонок на сторінці. Положення об'єктів верстки обчислюється відносно направляючих, меж стовпчиків, полів і меж сторінки. Тобто при зміні параметрів макета спочатку здійснюється обчислення нового положення допоміжних ліній, а потім за сіткою створюється сторінка, на якій положення об'єктів щодо сітки аналогічно вихідному. При цьому змінам піддаються лише об'єкти, що "прив'язані" до елементів сітки. Область, у межах якої об'єкт вважається "прив'язаним" до направляючій або межі стовпчика, може бути різною і задається, як і інші параметри настройка, у вікні Layout Adjustment Preferences (Установки: Настройка макета), командою Layout Adjustment (Настройка макета) підміню Preferences (Установки) меню File (Файл). Для включення режиму настройка необхідно поставити прапорець Layout Adjustment (Настройка макета) у діалогових вікнах, що дозволяють змінювати параметри публікації – Document Setup (Параметри документа), Column Guides (Межі стовпчиків). Крім того, настройка макета можна проводити для шаблонів-сторінок, у цьому випадку необхідно включити режим настройка в меню палітри Master Pages (Шаблони). Програма PageMaker виконує коректування макета в залежності від параметрів, встановлених у діалоговому вікні Layout Adjustment Preferences (Установки: Настройка макета).

Для визначення параметрів настройка макета необхідно обрати команду Layout Adjustment (Настройка макета) вкладеного меню Preferences (Установки) меню File (Файл). У цьому діалоговому вікні можна задати наступні характеристики:

Snap-to zone (Зона настройка).Рядок вводу, у якому вказується розмір області настройка. У її межах об'єкти вважаються "прив'язаними" до меж сторінок і допоміжних ліній. Чим більше заданий розмір, тим більше імовірність переміщення об'єкта разом із межами сторінок і допоміжних ліній.

Група Adjust page elements (Настройка елементів сторінки), у якій можна проставити наступні прапорці залежно від виду вихідної публікації і вимог до неї:

OK to resize groups and imported graphics (Змінювати розміри груп і імпортованих зображень).Якщо цей режим включений, то при зміні формату сторінок і ширини колонок розміри згрупованих об'єктів і зображень змінюються. При цьому PageMaker намагається розмістити їх аналогічно вихідному варіанту, однак зміна розмірів здійснюється параметрически, не допускаючи перекручування пропорцій;

Ignore object and layer locks (Ігнорувати закріплення об'єктів і шарів). Закріплений об'єкт або шар неможливо переміщати, видаляти і змінювати його розміри так, щоб корегування впливало на об'єкти, що закріплені командою Lock Position (Закріпити) з меню Element (Елемент) або розташовані на закріплених шарах; необхідно попередньо зняти закріплення;

Ignore ruler guide alignments (Ігнорувати вирівнювання по направляючих). За умовчуванням об'єкти при настроюванні вирівнюються за всіма елементами модульної сітки – направляючими, межами стовпчиків і полів. При включеному режимі Ignore ruler guide alignments (Ігнорувати вирівнювання за направляючими) при корегуванні враховується вирівнювання об'єктів тільки за межами стовпчиків і полів.

У групі Adjust ruler guides (Настройка допоміжних ліній)обирається режим корегування направляючих залежно від вимог макета:

Allow ruler guides to move (Дозволити зсув направляючих).При включеному режимі направляючі (у тому числі і закріплені) перерозміщаються на сторінці, зберігаючи своє положення відносно полів і меж колонок, якщо того вимагають зміни макета. Тим самим при корегуванні макета модульна сітка перебудовується відповідним чином. У протилежному випадку абсолютне положення направляючих залишається незмінним, однак їх розміщення щодо сторінки змінюється;

Keep column and margin alignment (Зберегти вирівнювання за межами стовпчиків і полів).Цей прапорець діє у випадку, коли направляючі збігаються з межами вищевказаних елементів. Якщо режим включений, то при настроюванні вони залишаються вирівняними за межами стовпчиків і полів сторінки.