Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17_CarbonAcids.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
444.42 Кб
Скачать

3. Будова карбоксильної групи.

За рахунок взаємного впливу карбонільної та гідроксильної груп їх хімічний характер у складі карбоксильної групи різко змінюється у порівнянні з альдегідами та спиртами:

– додаткове „стягування” вільної електронної пари атома оксигену гідроксильної групи на атом карбону карбонільної групи (С=О) послабляє його електрофільні властивості. Це приводить до того, що

стають неможливими характерні для альдегідів та кетонів реакції нуклеофільного приєднання, полімеризації, тобто зв’язок С=О стає пасивним.

  • наявність р,-супряження в карбоксильній групі різко підвищує полярність зв’язку ОН та міцність зв’язку С–О. Це приводить до значного збільшення кислотних властивостей гідроксильної групи у складі карбоксильної групи.

Для карбоксильного аніона є характерним повне вирівнювання зарядів, яке можна представити мезомерним карбоксилат-аніоном А:

Таке „вирівнювання” електронної густини збільшує термодинамічну стійкість мезомерного аніона А, що є причиною легкої дисоціації протону, тобто прояви кислотних властивостей.

4. Фізичні властивості.

Перші чотири представника ряда насичених карбонових кислот – рідини, зо змішуються з водою у будь-яких пропорціях. Кислоти С59 – маслянисті рідини з невисокою розчинністю у воді. Вищі кислоти (від С10) – тверді тіла, що практично не розчиняються у воді. Фізичні властивості карбонових кислот в значній мірі залежать від ступеню їх асоціації в розчинах, тобто від міжмолекулярних та внутрішньомолекулярних водневих зв’язків.

Карбонові кислоти в рідкому та твердому стані, в основному, знаходяться у вигляді циклічних димерів. Звідси і більш високі Тпл. та Ткип. у порівнянні, наприклад, із спиртами і алкілгалогенідами подібної молекулярної маси, (табл. 16.1).

5. Хімічні властивості.

5.1. Кислотні властивості залежать від структури вуглеводневого радикалу і природи замісників у ньому. Електронодонорні замісники дестабілізують карбоксилат-аніон і послаблюють кислотні властивості, тоді як електроноакцепторні замісникі делокалізують негативний заряд в карбоксилат-аніоні, підвищують його стійкість і кислотні властивості, (табл. 17.2).

Таблиця 17.2

Залежність рКа карбонових кислот від І-ефекта замісників.

Кислота

рКа

Вплив замісника: І-ефект

4,89

+

4,76

0

2,58

2,86

2,90

3,17

4,34

Для арилкарбонових кислот, загалом, вплив електроноакцепторних та електронодонорних замісників на силу кислот такий же, як і в ряду жирних кислот, (табл. 17.3).

Таблиця 17.3

Залежність рКа арилкарбонових кислот від впливу замісників в бензольному ядрі.

Положення замісника

Тип і природа замісника

NH2

CH3

HO–

Cl–

NO2

орто-

4,97

3,91

2,97

2,92

2,16

мета-

4,78

4,27

4,06

3,82

3,47

пара-

4,92

4,36

4,48

3,98

3,41

Для порівняння рКа бензойної кислоти – 4,17. У випадку знаходження замісників у о-положенні відносно СООН-групи спостерігається аномальне збільшення сили кислот, що можна пояснити утворенням внутрішньомолекулярного водневого зв’язку, тобто впливом замісника на здатність карбоксильної групи дисоціювати по кислотному типу:

Підтвердженням кислотних властивостей для цього класу сполук є класична реакція нейтралізації:

ацетат натрію

бензоат натрію

5.2. Реакція етерифікації.Із спиртами кислоти утворюють естери:

етилацетат (етиловий естер оцтової кислоти)

5.3. Реакція деакрбоксилювання характерна для будь-яких кислот. При цьому легкість декарбоксилювання зростає із зростанням сили кислоти:

Подібне декарбоксилювання може відбуватись при прокалюванні (суха перегонка) кальцієвих та барієвих солей карбонових кислот (окрім мурашиної кислоти):

ацетат кальція

ацетон

Мурашина кислота та її солі – форміати в залежності від умов реакції утворюють різні продукти перетворень:

Цікаво відмітити, що при нагріванні амонієвих солей карбонових кислот утворюються аміди:

амід оцтової кислоти

5.4. Реакції відновлення аліфатичних та ароматичних карбонових кислот ідуть важко. Але під дією тетрагідроалюмінату літія LiAlH4 вони досить легко відновлюються до відповідних спиртів:

Необхідно відмітити, що похідні карбонових кислот відновлюються значно легше:

а) відновлення естерів по Буво-Блану (1903 р.):

б) відновлення хлорангідридів по Роземунду (1918 р.):

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]