Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_Технолог_я лакофарбових матер_ал_в_П.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
238.59 Кб
Скачать

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета навчальної дисципліни – надання студентам знань про основну сировину для отримання ЛФМ, типи ЛФМ для отримання лакофарбових покриттів для металів, деревини та деревних матеріалів; фізико-хімічні основи плівкоутворення з розчинів, водних дисперсій полімерів, порошкоподібних складів; способи підготовки та захисту металевих і неметалевих виробів; обладнання, яке для цього використовується.

Завдання навчальної дисципліни – надання студентам навиків по вибору типу лакофарбового матеріалу та технології отримання на його основі екологічно чистих покриттів з комплексом заданих декоративних та експлуатаційних властивостей, для подальшого їх використання в своїй інженерній діяльності.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен

1. ЗНАТИ:

    1. Основну сировину (плівкоутворювачі, пігменти, барвники, наповнювачі, розчинники, розбавлювачи, тиксотропні домішки, сиккативи, отверджувачі та інше) для виготовлення ЛФМ.

    2. Види лакофарбових матеріалів та їх основні технологічні властивості.

    3. Теоретичні основи формування покриттів з розчинів та дисперсій полімерів та вплив структури полімерного плівкоутворювача на експлуатаційні властивості покриттів на їх основі.

    4. Фізико-хімічні властивості та методи випробування ЛФМ.

    5. Способи підготовки металевих та неметалевих матеріалів перед нанесенням ЛФМ.

    6. Експлуатаційні властивості захисних покриттів.

    7. Класифікацію та принцип роботи технологічного обладнання, яке застосовується при отриманні покриттів.

  1. ВМІТИ:

    1. Визначати показники контролю якості сировини і ЛФМ та сформованих захисно-декоративних покриттів на їх основі.

    2. Правильно підбирати ЛФМ матеріал для захисту металевих та неметалевих виробів в залежності від умов їх експлуатації, розміру та форми.

    3. Володіти основними прийомами підготовки поверхні виробів перед офарбленням.

    4. Регулювати технологічні властивості ЛФМ в залежності від умов отримання покриттів.

3. Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1 Склад та властивості сировини для ЛФМ і матеріали для оздоблення на їх основі

Тема 1.1 – Види та технологічні процеси отримання захисно-декоративних покриттів. (Поняття про лакофарбові покриття. Призначення лакофарбових покриттів. Класифікація лакофарбових покриттів. Система позначення лакофарбових покриттів. Коротка характеристика основних операцій технологічного процесу одержання лакофарбових покриттів на металевих виробах: підготовка поверхні перед фарбуванням, ґрунтування, шпатлювання, нанесення верхніх шарів покриття, затвердіння лакофарбових покриттів, шліфування та полірування покриттів.).

Тема 1.2 – Види та властивості плівкоутворювачів. (Природні плівкоутворювачі і матеріали для опорядження на їх основі. Полімерні плівкоутворювачі. Синтетичні олігомери в ЛФМ. Реакційні синтетичні смоли і оздоблювальні матеріали на їх основі: меламіно- і карбамідо-формальдегідні смоли, алкідні, поліефірні, епоксидні, поліуретанові смоли, ефіри целюлози, водні дисперсії полімерів.).

Тема 1.3 – Види та властивості допоміжних матеріалів для ЛФМ. (Властивості барвників, пігментів, наповнювачів, розчинників, розбавлювачів і пластифікаторів, які використовуються в матеріалах для опорядження).

Тема 1.4 - Технологічні властивості рідких ЛФМ (Поверхневий натяг та в’язкість рідких ЛФМ. Динамічна та кінематична в’язкість. Визначення і регулювання реологічних властивостей ЛФМ. Види плинності рідин. Пластична і псевдо пластична плинність. Тиксотропні наповнювачі для ЛФМ).

Змістовий модуль 2Основи процесів плівкоутворення ЛФМ та способи отримання покриттів.

Тема 2.1 Плівкоутворення рідких ЛФМ. (Плівкоутворювання в результаті протікання фізичних процесів. Формування покриттів з розчинів полімерів і олігомерів. Характеристика процесу. Вплив умов плівкоутворювання на властивості покриттів. Механізм поверхневого плівкоутворювання).

Тема 2.2 – Плівкоутворення водних дисперсій полімерів. (Формування покриттів з водних дисперсій полімерів. Характеристика процесу. Явище коалесценції. Закономірності плівкоутворення, вплив умов плівкоутворення на властивості покриттів).

Тема 2.3. – Способи отримання покриттів методами розсіювання ЛФМ. (Класифікація способів опорядження. Способи нанесення, які передбачають розсіювання ЛФМ. Принцип методу пневматичного розсіювання, переваги та недоліки. Апарати для розсіювання, устаткування, принцип роботи. Автоматичне і ручне розсіювання. Особливості способу безповітряного (гідравлічного) розсіювання та розсіювання ЛФМ в електростатичному полі. Технологічні параметри, які впливають на якість покриттів. Переваги та недоліки способів).

Тема 2.4. – Опорядження виробів з деревини та деревних матеріалів способами наливу та занурювання. (Основи методу занурювання. Ручний, механізований та автоматизований способи занурювання. Вплив технологічних параметрів на якість покриттів.. Принцип та особливості нанесення ЛФМ методами наливу. Конструкції наливних головок. Лаконаливні машини. Переваги та недоліки опорядження даними методами).

  1. СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Назви змістових модулів і тем

Кількість годин

денна форма

Заочна форма

усього

у тому числі

усього

у тому числі

л

п

лаб

інд

с.р.

л

п

лаб

інд

с.р.

Змістовий модуль 1.

Тема 1.1

18

6

2

10

18

1

1

16

Тема 1.2

18

6

2

10

18

1

1

16

Тема 1.3

18

6

2

10

18

1

1

16

Тема 1.4

18

6

2

10

18

2

-

16

Разом за

змістовим

модулем 1

72

24

8

40

72

5

3

64

Змістовий модуль 2.

Тема 2.1

18

2

4

12

18

1

1

16

Тема 2.2

18

2

4

12

18

1

1

16

Тема 2.3

18

2

4

12

18

1

1

16

Тема 2.4

18

2

4

12

18

2

-

16

Разом за

змістовим

модулем 2

72

8

16

48

72

5

3

64

Усього годин

144

32

24

88

144

10

6

128