Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКОНОМИКА ПРЫРОДОИСПОЛЬЗ.КОНСПЕКТ.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.84 Mб
Скачать

7.3. Сутність еколого – економічного збитку

Під економічним збитком від порушення природного середовища варто розуміти виражені у вартісній формі фактичні і можливі втрати, заподіяні економічним суб'єктам внаслідок екодеструктивного впливи, а також додаткові витрати на компенсацію цих збитків.

Екодеструктивні зміни в навколишнім середовищі приносять негативні процеси в економічних системах. Ці процеси, що приводять до виникнення економічних збитків, можуть бути охарактеризовані в такий спосіб.

По-перше, відбувається зменшення «видобутку» корисно використаної «вільної енергії» і збільшення дисипативної (губиться безповоротно) складової енергетичного балансу економічної системи. В економічних термінах, що характеризують стан господарських систем, це означає:

  • збитки, зв'язані з утратою сільськогосподарської і лісової продукції;

  • втрати основних фондів через передчасне спрацьовування;

  • збитки, зв'язані з підвищеною захворюваністю і смертностю людей;

  • недовироблення доходу (прибутку підприємств, надходження в бюджет держави і регіонів) і т.п..

По-друге, економічні системи змушені додатково витрачати «енергію» (нести додаткові витрати) на підтримку рівня гомеостазу в погіршених умовах навколишнього середовища (реалізація механізмів негативного зворотного зв'язку). Це викликає такі види витрат:

  • додаткові витрати на захист людей від шкідливих екологических факторів (кондиціонери, фільтри, ін.) і профілактику хвороб;

  • додаткові витрати на захист виробничих систем від впливу шкідливих екологічних факторів (застосування корозієстійких матеріалів, покрить, ін.); використання міцних сортів рослин, будівництво іригаційних споруджені, і т.п.;

• додаткові витрати на компенсацію зниження продуктивності виробництв (витрати на заміщення недостачі кваліфікованих працюючих, котрі хворіють; застосування мінеральних добрив, проведення меліоративних робіт і т.п.).

По-третє, унаслідок змін у середовищі економічні суб'єкти змушені нести додаткові витрати, обумовлені необхідністю зміни рівня існуючого гомеостазу:

  • додаткові витрати на переозброєння виробництва (відмовлення від чуттєвих до змін середовища видів виробництва, зміна сорт­ності і видів продукції, що виробляється, ін.);

  • утрачена вигода від неможливості здійснювати виробництво продукції чи вести діяльність, чуттєву до порушень навколишнього середовища; особливо це актуально для сільського і лісового господарства, рекреаційної діяльності, екотуризма і т.п..

7.4. Фактори формування збитку

Фактори, що формують величину економічного збитку, можна об'єднати в три основні групи. До першої групи належать фактори, що характеризують рівень деструктивного впливу на середовище. До другого — фактори, що визначають кількість об'єктів, що сприймають негативний вплив екодеструктивних процесів. І, зрештою, до третьої групи належать фактори, що зв'язані з характеристиками економічної системи і дають можливість здійснювати вартісні оцінки натуральних негативних змін у суспільстві і природі.

Першу групу факторів назвемо умовно факторами впливу, другу - факторами сприйняття, третю - факторами стану (рис. 7.1). Зокрема, якщо об'єктом аналізу є забруднення повітряного середовища, три зазначених групи факторів можуть бути конкретизовані в такий спосіб.

До факторів впливу відносяться: концентрація шкідливих речовин в атмосфері, токсичність забруднень, кількість шкідливих інгредієнтів у повітрі й ін.

Фактори сприйняття - це основні об'єкти народного господарства (у натуральних одиницях виміру), що знаходяться в зоні забруднення: чисельність і склад населення, елементи комунального господарства, ліси і сільськогосподарські угіддя, основні фонди промисловості, транспорту, зв'язку.

До факторів стану варто віднести: розмір прибутку (національного доходу), виробленої протягом одного дня працівником, виплати по листах непрацездатності протягом одного дня на одного працюючого; витрати на медичне обслуговування одного захворілого протягом одного дня; витрати на утримання об'єктів житлово-комунального господарства і міського суспільного транспорту, необхідних для проживання й обслуговування 1 тис. чоловік; вартість виробництва одиниці продукції в промисловості і сільському господарстві; вартість коштів, необхідних для виробництва одиниці продукції лісового господарства, а також для вирощування 1 га лісових площ; витрати на різні роботи зі змісту основних фондів промисловості, транспорту, зв'язку; вартість одиниці утилізованої коштовної сировини .

Інфраструктура району, що забруднюється

Продуктивність економічних елементів

Параметри об'єктів, що забруднюються

Вартість одиниці продукції

Питомі витрати на утримання інфраструктури

Кількість об'єктів, що забруднюються

Ф А К Т О Р И В П Л И В У

Параметры источника загрязнения

Качество окружающей среды

Природные условия

Рис. 7.1 - Механізм формування економічного збитку