Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dikun / Дикун / 2. Спеціальна частина. 2.1. Технологічний процес..doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
162.3 Кб
Скачать

Механічна обробка

У зв’язку з тим, що при роздуві трубчастої заготівлі утворюється грат, його необхідно видаляти та передавати на агрегат переробки відходів. Подрібнені та гранульовані відходи після змішування з свіжою сировиною в об’ємі 10 - 20% дозволяється повертати в цикл отримання виробу методом роздуву.

Успіхи у конструюванні екструзійних агрегатів для роздуву дозволяють ряду закордонних виробників поєднувати в одному агрегаті поруч з роздувом механічну обробку, заливання рідин. [ ]

Контроль готової продукції

Для забезпечення випуску продукції з показниками, що відповідають вимогам ДЕСТ і ТУ, порожнисті вироби піддаються контролю.

В лабораторіях ВТК повинен виконуватись контроль готової продукції у відповідності до вимог технічних умов:

- зовнішній вигляд;

- маса;

- міцність до удару при вільному падінні;

- товщина стінки виробу. [ ]

Упаковка виробів

Перед пакуванням вироби проходять контроль якості. Пакування відбувається централізовано в автоматичному режимі (за допомогою автоматів для упаковки виробів). Для виробів об’ємом від 1 – 3 літрів групова упаковка навалом в м’які контейнери або мішки та поштучна укладка з формуванням пакету для об’ємних виробів об’ємом до 9 літрів. Упаковка об’ємом вище 50 літрів ведеться тільки поштучно. [ ]

Зберігання готової продукції

При здійсненні упаковки виробів автоматами необхідно застосовувати склади з стелажним засобом збереження готової продукції і установкою або вийняттям виробів з комірок за допомогою автоматичних штабелерів. Керування може здійснюватися дистанційно оператором, а при великому обсязі робіт - за допомогою ЕОМ. Установка та вийняття виробів, спакованих у тару, здійснюється автоматично за заданою програмою. Продукція зберігається на складі готової продукції з постійною температурою і вологістю.

Переробка відходів

При виготовленні виробів з термопластів методом роздуву утворюються поворотні і безповоротні відходи. Останні являють собою втрати у вигляді газоподібних виділень, зливків при відпрацюванні режиму. За виробництвом видувних виробів з поліетилену низького тиску такі відходи складають 1 – 2%. Поворотні відходи (20% і вище) після подрібнення та грануляції використовуються в якості добавок до вихідної сировини.

Розміри втрат і відходів визначаються нормативними коефіцієнтами. Нормативні коефіцієнти - це відношення маси втрат або відходів до чистої маси виробу.

Кбс. - коефіцієнт безповоротних втрат при сушці сировини;

Кбу. - коефіцієнт безповоротних втрат на чад, леткі і механічну обробку;

Кбно. - коефіцієнт безповоротних втрат при переробці відходів;

Кбо. - коефіцієнт безповоротних відходів (вихід на режим, перехід з кольору на колір), тобто відходів невикористаних для виробництва тих же виробів;

Кво. - коефіцієнт поворотних відходів.

При використанні відходів для виготовлення тих же виробів, а також при незначній кількості відходів і порівняно великому асортименті сировини, доцільно їх переробку організувати безпосередньо біля екструзійно-видувних агрегатів, а подрібнені відходи додавати до вихідної сировини.

При централізованій переробці відходів рекомендується подрібнювати їх на роторних дробарках типів ИПР-100-1-А, ИПР-150М, ИПР - 200 ,ИПР-300М.

У складі дільниці переробки відходів необхідно передбачати лінію гранулювання (ЛГТВ-90-200) для переробки ливників, зливків, виробів, що не пройшли випробувань на якість. [ ]

Аркуш

Зм.

Лист

Докум.

Підпис

Дата