Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Техмаш 2013 / 1. Лекц / 5 Точність механічної обробки деталей на верстатах.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
173.57 Кб
Скачать

5.6 Теплові деформації в процесі обробки т

Механічна робота при обробці деталей практично повністю перетворюється в тепло: Q = Py . v. Тепло також може поступати від рухомих елементів верстатів і зовнішніх джерел.

Елементи верстата нагріваються нерівномірно, різниця може досягати 20-600. Це визиває зміщення і перекошування осей шпинделя і деталі, деформацію станини і гвинтів подачі.

При обробці металів різанням на верстатах характерним являється складний теплообмін. Середні значення теплових деформацій в стаціонарнім процесі можуть бути враховані. Але на практиці внаслідок нерівномірного нагріву виникає змінення розмірів, форми і розташування поверхонь. Зазвичай розділяють ТС на елементи і розглядають окремо їх вплив на точність обробки.

Температура і деформації верстатів визначаються конструкцією вузлів, фактичними зазорами в сполученнях, надійністю змащування. При дослідженнях верстатів на точність перевіряють стабільність розташування робочих органів під тепловим навантаженням. Наприклад, для круглошліфувальних верстатів зміщення осі шпинделя круга відносно осі бабки після нагрівання на холостім ходу за 60 хв. не повинно перевищувати 50 мкм.

Як відомо, подовження деталі довжиною L при перепаді температури Δ t складає:

ΔL = .L.Δt(9)

де - температурний коефіцієнт лінійного розширення. Очевидно, що теплові деформації можуть бути значними, особливо при значних розмірах і температурних перепадах.

Таким способом також можна визначити теплові деформації деталей. Необхідно враховувати, що при обробці зовнішніх поверхонь основне тепло акумулюється в стружці, при обробці внутрішніх – головним чином переходе в деталь. Перерозподіл тепла між деталлю, стружкою і інструментом залежить від метода обробки, умов обробки матеріалу деталі і інструмента.

При точінні металів з високою теплопровідністю в стружку надходить 60-80 % тепла, а в інструмент – 3-5 %. При обробці металів з низькою теплопровідністю (жаростійких металів, сплавів) – в деталь поступає близько 40 % тепла, в інструмент – близько 30 %. Найбільше тепла переходе в деталь при шліфуванні (60-80 %) і свердлінні (50-60 %).

Теплова деформація інструмента внаслідок високої – до 1100 0С температури в зоні різання може досягати 40 мкм і залежить від типу інструмента, його стану, режиму обробки тощо.

Теплові деформації ТС можна зменшити за рахунок:

- забезпеченням постійного температурного поля в зоні верстатів (наприклад Δt=0,1 0С для верстатів класу "С");

- зменшення нагрівання верстатів внаслідок винесення джерел тепла (двигуни, гідроприводи) за їх межі, використання СОЖ і систем охолодження масла;

- зменшення впливу температурних деформацій шляхом їх компенсації, вибором матеріалів;

- своєчасним регулюванням підшипникових вузлів і сполучень;

- обробкою найбільш точних розмірів після досягнення верстатом стаціонарного стану.

Повну погрішність обробки внаслідок теплових деформацій зазвичай точно визначити не вдається. Для операцій з жорсткими допусками на обробку приблизно приймають для лезового інструменту Δт< (0,1-0,15).Δ, для абразивного - Δт< 0,3.Δ.

5.7 Якість поверхні після обробки к.

Геометричні відхилення (виступи шорсткості, допуски форми і розташування поверхонь деталі) повинні перебувати в межах поля допуску розміру. Тому величину параметра Rz рекомендується призначати не більше 0,33 від величини поля допуску на розмір. Перехід від параметра Rz до параметра Ra виконується по співвідношенням:

Ra = 0,25·Rz при Rz ≥ 8 мкм; Ra = 0,2·Rz при Rz < 8 мкм.

Після визначення параметр Ra округляють до найближчого меншого числа з ряду стандартних значень.

Приклад 1.

На кресленні деталі заданий розмір Ø42 k6+0,018+0,002. Визначити параметр шорсткості Ra.

Рішення:

Допуск розміру ІT = 16 мкм. Параметр Rz = 0,33·ІT = 0,33·16 = 5,3 мкм. Параметр Ra = 0,2·Rz = 0,2·5,3 = 1,06 мкм. Для нанесення на кресленні деталі приймаємо найближче менше із переважних значень шорсткості - Ra = 0,8-1,0 мкм.

5.8 Погрішності вимірюваньм.

Погрішність вимірювань м визначається точністю вимірювальних засобів і зазвичай складає 0,5-1 ціни поділки вимірювального засобу, що складає не менше 5-20 мкм.

5.9 Помилки виконавця роботир

Контроль

1. Що означає жорсткість технологічної системи?

2. Якими методами визначається жорсткість?

3. Який механізм впливу жорсткості на точність обробки?

4. Як зменшити вплив податливості ТС на точність обробки деталі?

5. З якої причини з'являється погрішність форми довгого валу при токарній обробці?

6. Як зменшити погрішність форми валу?

7. Що таке розмірний знос інструменту? Які існують критерії зносу?

8. Як виглядає типова крива розмірного зносу?

9. Як зменшити вплив розмірного зносу інструменту на точність обробки?

10. З якої причини з'являються температурні деформації ТС?

11. Як змінюються температурні деформації різця залежно від часу роботи?

12. Як зменшити погрішність обробки, викликану температурними деформаціями?

13. Які основні причини появи вібрацій в ТС?

14. Який вплив роблять вібрації на якість обробленої поверхні?

15. Від яких чинників залежить вібростійкість ТС, як підвищити вібростійкість ТС?

8