Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_bodi.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
63.18 Кб
Скачать

2.2. Система обробітку та утримання грунту

Підготовка поля включає очищення поля від бур’янів, внесення органічних і мінеральних дoбрив, оранку, вирівнювання та розпушування верхнього шару грунту.         

Вибрані під суницю ділянки обстежують на наявність ґрунтових шкідників (личинок травневого хруща і дротяників). При виявленні личинок травневого хруща рекомендується внести грунтовий інсектицид або аміачну воду з розрахунку 2000л/га (в перерахунку на 20%-ну аміачну воду) на глибину до 20см за допомогою ПОУ або культиватора спеціально обладнаного для внесення аміачної води.

Внесення аміачної води потрібно провести в травні – на початку червня, коли личинки хрущів знаходяться у верхньому, ще вологому, шарі грунту (пізніше грунт пересихає, шкідники переміщаються на більшу глибину і бажаючого ефекту ми не отримаємо). Правильна організація цього агротехнічного прийому дозволяє зменшити кількість ґрунтових шкідників на 85-90%.   

Кращими попередниками під суницю є зернові та зернобобові культури. Потрібно уникати пасльонових (картопля, помідори) та технічних культур, що виснажують грунт (особливо соняшник).

Перед висаджуванням суниці бажано один сезон протримати ділянку під чорним чи сидеральним паром. Навесні, після відростання багаторічних бур’янів до висоти 10-15 см, вноситься гербіцид суцільної дії (наприклад Раундап), через три тижні поле обробляється культиватором (чи дисковими боронами).

В цей час вносять меліорант для розкислення грунту та розраховані норми основного удобрення (фосфор та калій). Наприкінці травня при необхідності вносять аміачну воду чи грунтовий інсектицид.

Суниця добре реагує на внесення органічних добрив. Особливо при низькому рівні вмісту гумусу бажано внести 50-60 т/га гною ВРХ чи 10-12 т/га курячого посліду за рік до висаджування рослин.

Якщо немає можливості внесення органічних добрив рекомендується після проведення боротьби з грунтовими шкідниками висіяти сидеральну культуру (наприклад гірчицю білу). Для формування максимальної кількості зеленої маси (25-30 т/га) гірчицю бажано підживити 1-2 рази азотними добривами в дозі 30-40 кг/га д.р.

Зелену масу сидерату скошують, дискують та приорюють. На важких та погано дренованих грунтах бажано провести грунто-поглиблення чизелем на глибину 40-50 см.

Висаджування рослин проводять восени або навесні. При весняному висаджуванні проводять боронування для  закриття вологи та вирівнювання поверхні поля, та, при необхідності – обробляють поле ґрунтовим гербіцидом. За декілька днів до висаджування розсади проводять культивацію на глибину 14 – 16 см культиватором для суцільного обробітку грунту (в два сліди), роторним культиватором або комбінованим агрегатом для обробітку грунту. При потребі поле обробляють кільчато-шпоровими котками для вирівнювання поверхні грунту та ущільненні верхнього шару грунту.

Свіжі саджанці до висаджування зберігають у прохолодному місці та регулярно зволожують.

Якщо використовуються фріго саджанці - за добу до висаджування їх необхідно розморозити. Для цього поліетиленові мішки з розсадою витягують з ящиків та розміщують у затінку для поступового відтаювання (не витягуючи саджанці з мішка).

Висаджування розсади проводять вручну у заздалегідь нарізані рядки, або машиною для висаджування розсади.

Саджанці можна висаджувати однорядним способом – при цьому ширина міжрядь повинна становити 0,9-1,0 м. Відстань між рослинами в рядку залежить від сорту. Зазвичай для слабкослих сортів саджанці розміщують через 20-25 см, для сильнорослих – 25-30 см.

Дворядна схема посадки застосовується при висаджуванні рослин на гребенях, вкритих мульчувальною плівкою. Під плівкою розміщують дві стрічки крапельного зрошення.

Гребені мають ширину 80 см при основі та 60 см у верхній частині, їх висота може становити від 15-20 до 30-40 см. Відстань між центрами гребенів має відповідати колісній базі трактора та с/г машин, що використовуватимуться для догляду за плантацією. Зазвичай ця відстань становить 1,40-1,50 м. На гребені розміщують два ряди рослин (0,35-0,40 м між рядами) висаджених у шахматному порядку 0,25-0,35 см між окремими рослинами.

Використання чорної мульчуючої плівки має ряд переваг: плівка забезпечує збереження вологи, відсутня конкуренція з боку бур’янів, рослини краще ростуть і внаслідок швидкого прогрівання грунту швидше починають плодоносити (ягода дозріває на тиждень раніше). До того ж на важких грунтах використання гребенів значно покращує водно-повітряний баланс для кращого розвитку кореневої системи рослин.

Проте вирощування рослин на гребенях також має певні недоліки: знижується зимостійкість плантації (гребені, вкриті плівкою швидше промерзають і на них погано затримується сніг), навесні рослини зацвітають раніше і збільшується ризик пошкодження цвіту весняними заморозками.

Також на плівці саджанці висаджуються на кінцеву густоту, тому розсада має бути найвищої якості (вільна від збудників хвороб кореневої системи – особливо Verticillium та Phytophtora). При вирощуванні на плівці вуса рослин регулярно видаляють і при втраті рослин внаслідок захворювання чи знищення шкідником немає змоги їх заміщення молодими рослинами.

2.3. Система застосування органічних і мінеральних добрив, засобів

Кущові ягідні культури, в період росту і плодоношення поглинають велику кількість поживних речовин. Тому перед садінням і під час вегетації рослин необхідно вносити у грунт достатню кількість органічних і мінеральних добрив. При достатньому передсадивному удобренні ґрунту добрива починають вносити на 3-4-й рік після садіння, а в наступні роки насадження підживлюють мінеральними добривами щороку, органічними -- через рік.

Органічні й фосфорно-калійні мінеральні добрива вносять переважно під зяблевий обробіток, а азотні – навесні під культивацію. Якщо восени добрива не вносили, то їх вносять навесні. Суниця дуже реагує на підживлення мінеральними добривами у період формування зав’язі. Вносять такі дози добрив: 33%-ної аміачної селітри – 1-1,5 ц/га, 18%-ного суперфосфату – 1,5-2,5 і 50%-ного хлористого калію – 0,6-0,9 ц/га.

Для підвищення врожайності Суниці велике значення має позакореневе підживлення мікроелементами. У поєднанні з внесенням основних добрив у грунт воно стимулює розвиток рослин, збільшує їх врожайність, поліпшує смакові якості та підвищує технологічні властивості ягід. Висока і довголітня продуктивність смородини визначається комплексом агротехнічних заходів, з яких важливе значення належить зрошенню. При недостатній кількості опадів смородину необхідно поливати. Вологість ґрунту слід підтримувати у межах 60-70% НВ.

В умовах нестійкого зволоження при відсутності опадів навесні і в першій половині літа перший раз насадження поливають під час цвітіння, другий – у період достигання плодів і третій – після або під час збирання ягід.

Вертицильозне в'янення суниці. Симптоми ураження рослини проявляються наприкінці травня-на початку червня. Залежно від погодних умов хвороба може розвиватись до закінчення вересня. Основна маса хворих рослин вирізняється на плантації бурим забарвленням, оскільки нижнє листя рослин буріє, в'яне. Молоде листя — недорозвинене. Міцелій гриба проникає в корінь, спочатку зупиняючи ріст рослини, а згодом призводячи до її загибелі. Інфекція передається з розсадою, а також через ґрунт. Особливість збудника — тривалий період збереження життєздатності в ґрунті — до 12 років.

Заходи боротьби. Для запобіганню захворюванню хворі рослини, як правило, знищують. Не рекомендується висаджувати суниці після пасльонових та баштанних культур. Висаджувати лише оздоровлену розсади та проводити дезінфекцію при посадці фунгіцидом Максим 025.

Ріст ягід. Проти таких хвороб як : Оїдіум, мільдю, чорна плямистість, сіра гниль я пропуную такі фунгіциди-Ридоміл Голд МЦ68 WG-50 г. Проти шкідників таких як:гронова листокрутка (2 покоління) обробляєм –Люфокс 105 EC-10 мл на 10 л води. Для підсилення дії проти оїдіуму до робочого розчину додати при необхідності фунгіцид Топаз 100 EC. Обробку проводять через 12-14 днів після попередньої.

Ріст ягід. Проти мілдью, оїдіуму і кліщів я б застосував такі пестициди: Квадрис 250 SC-12 мл+ Тіовіт Джет 80WG-80 г на 10 л води.

Ріст ягід. Повторна обробка проти : Оїдіум, мільдю, чорна плямистість, сіра гниль, шкідників таких як:гронова листокрутка (3 покоління) –застосовуєм такі пестициди-Хорус 75 WG -12 г+ Люфокс 105 EC-10 мл на 10 л води.

Дозрівання плодів. В основному на ягодних культурах в період достиганя плодів, а саме Суницю уражує – Сіра гниль. Збудник хвороби —фітопатогенний грибок, викликаєгниль ягід винограду, суниці, малини, смородини, уражує персик, черешню, сливу, хурму, мигдаль, томати, баклажани, горох, перець, моркву, декоративні, квіткові та багато інших культур. Особливістю цього збудника є швидке поширення в атмосфері за допомогою повітряних потоків. Спори знаходяться майже всюди —на висоті 2500 м у горах, в ґрунті, на рослинному та тваринному субстраті. Поліморфність збудника хвороби — наявність всередині популяції генетично різних форм — дає можливість уражати різні рослини, що відносяться абсолютно до різних родин та видів. Водночас дуже сильна пластичність виду, що дає йому розвиватись навіть в абсолютно несприятливих умовах розвитку. При сильному промерзанні уражених плодів наступного року проявляється рясне спороношення збудника хвороби, набагато більше, ніж непромерзлих. Проростання конідій гриба починається вже при +2°С. При охолодженні міцелію, склероціїв та конідій грибка до -30°С протягом одного місяця життєздатність грибка не втрачається. Критичною температурою для грибка є +35°С та низька вологість повітря. Спочатку грибок механічно проникає через тканини рослини, своїми токсинами вбиває живі клітини, а потім розкладаються тканини. Грибок спроможний пробивати на декілька мікрон граніт, оскільки тиск, з яким викидаються конідії становить сотні атмосфер. Основна небезпека для людини — це токсини, які виділяє гриб в ягоди — мікотоксини, вони в сотні - тисячі разів більш токсичні, ніж найсильніші пестициди. Враховуючи приведену характеристику, збудника хвороби необхідно в першу чергу витримувати фітосанітарну чистоту присадибної ділянки шляхом знищення рослинних решток, уражених плодів, ягід та проведення профілактичних обприскувань фунгіцидами. Не вживати уражених сірою гниллю плодів та ягід.

Заходи боротьби. Застосовувати препарати Світч 62,5 WG в.г.,

Хорус 75 WG в.г., Квадріс 250 SC к.с.

РОЗДІЛ 3

Технології вирощування плодових, овочевих культур і винограду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]