Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АСЕ 5 (7 лаб.).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.18 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 2 Ознайомлення з роботою контролера імітатора Мета роботи: Ознайомлення з роботою контролера імітатора, його призначенням і можливостями діагностування модулів

1. Короткі відомості

1.1. Призначення

Технологічний стенд з імітатором об’єктів КП (ИОКП) забезпечує:

– перевірку працездатності модулів ИУТК «Граніт-мікро»;

– діагностику несправності модулів;

– контроль роботи пристрою КП, встановленого на об’єкті;

– перевірку і настройку параметрів каналів перетворення поточних (миттєвих) значень аналогових сигналів в код;

– перевірку каналів формування і виконання команд телекерування;

– перевірку фіксації послідовності «подій» – змін стану датчиків дискретних сигналів;

– перевірку роботи каналів введення число імпульсних сигналів.

Модулі ИУТК «Граніт-мікро» підключаються до ИОКП і до пристрою ИУТК «Граніт-мікро» джгутом і з’єднувачем, що входить в комплект постачання технологічного стенду або його що окремих комплектують.

Технологічний стенд (за умовами замовлення) комплектується:

– стендовим пристроєм КПМ «Граніт-мікро» (КП «Граніт-мікро»);

– ПЕОМ (note book);

– імітатором об'єктів КП з приєднувальними джгутами;

– індикатором виконання команд телекерування;

– стендовими модулями КАМ, МИП, МДС, МТТ, МТИ, МТУ, БПР-05-02, М2М, М4А, М4А1;

– настінною стійкою для розміщення компонентів технологічного стенду;

– пакетом програм Мікро Тест з керівництвом по застосуванню;

– пакетом програм Мікро Ада з керівництвом по застосуванню;

– програматором для перепрограмування модулів або занесення в них

вдосконалених Розробником програм.

Фірмовий пакет програм Мікро Тест дозволяє Користувачу задавати за допомогою ПЕОМ інформаційні повідомлення, що повторюють основні режими роботи пристроїв ПУ і КП ИУТК «Граніт-мікро».

1.2. Структура технологічного стенду

Рис. 6. Технологічний пристрій КПМ «Граніт-мікро» С* – плата з’єднувача

імітатора з технологічним устройством КП

1.3. Лицьова панель і зовнішній вигляд імітатора об’єктів КП

Рис. 7. Розміщення елементів на лицьовій панелі імітатора

Рис. 8. Зовнішній вигляд імітатора об’єктів КП

1.4. Робота імітатора об’єктів КП

Рис. 9. Зв’язки елементів лицьової панелі

1.4.1. Робота загальних вузлів імітатора

Елементи Д1-1, Д1-2, резонатор 576 кГц, конденсатори С1, С2, резистори R1, R2 утворюють стабілізований генератор тактових імпульсів. Лічильники Д3-1, Д3-2, Д6-1, тригер Д7-1 перетворять сигнали 576 кГц в сигнали 409 Гц, які лічильником Д4-1 перетворяться в сигнали 26 Гц. Лічильник Д4-2 формує сигнали частотою 1,5 Гц, які використовуються в режимі завдання числа імпульсів.

Ключем K19 (ТС Ист.-ЧИ) вирішується перехід в режим формування числоімпульсного коду або змін стану датчика ТС (для перевірки роботи модуля при фіксації послідовності «подій» – історії ТС). У положенні ключа ТС Ист. на вихід імітатора поступають сигнали частотою 102 Гц, а в положенні ЧИ – частотою 13 Гц.

1.4.2. Формування числа імпульсів і «послідовності подій».

Сигнали від К19 проходять на вхід інвертора Д1-5 і лічильника Д5-1. При перекладі ключа К21 (Пуск ЧИ–Ист.) в робоче положення на Д-вхід тригера Д7-2 подається сигнал «1», тому черговим фронтом сигналу «1» на виході Д1-5, тобто черговим спадом сигналу на виході К19, тригер Д7-2 встановлюється в «1».

Сигнал «1» від Д7-2 вирішує роботу лічильника Д5-1, Д5-2, Д6-2. Вихідні сигнали «21, 24, 26, 28» лічильника порівнюються з сигналами від першого . четвертого виходів розподільника Д11 компаратором Д10. Якщо коди співпадають, на виході «=» компаратора формується сигнал «1», який поступає на Д-вхід тригера Д8-1. Черговим фронтом сигналу на виході Д1-5 тригер Д8-1 переводиться в стан «1», а лічильники Д5-1, Д5-2, Д6-2 повертаються в початковий стан.

Сигналом «1» від Д8-1 переводиться в «1» тригера Д9-1, в результаті тригер Д7-2 переводиться в стан «0» і утримується в цьому стані до повернення ключа К21 в початковий стан, при якому його стан «0» підтримується подачею на Д-вхід сигналу «0», а на С-вхід періодичних сигналів від Д1-5. Таким чином, після перекладу ключа К21 в робоче положення імітатор однократно реалізує процедури введення в лічильникa Д5-1, Д5-2, Д6-2 тактових імпульсів і порівняння кодового стану лічильника з сигналами від розподільника Д11. Під час введення сигналів в лічильник Д5 формуються сигнали на виходах оптронів V1 і V2. Число сформованих сигналів визначається станом розподільника Д11, встановленим при перекладі кнопки К20 (Завдання ЧИ–Ист.) в робоче положення

У вказаному режимі на R- вхід тригера Д8-2 подається сигнал «0» і він виявляється чутливим до сигналів на Д- і C-входах. По першому сигналу «1» на C-вході тригер Д8-2 переводиться в «1», після чого розподільник Д11 опиняється чутливим до сигналів від лічильника Д16-3. На виході лічильника Д16 формуются періодичні сигнали з частотою, приблизно рівною 1,5 Гц. Зміна стану розподільника Д11 візуалізується світлодіодами 1...4. Число імпульсів, яке формується на виходах оптронів, відображається цифрою біля світлодіода, що світиться. Відповідність номера світлодіода, переведеного в робочий стан, і формованого числа імпульсів, приведено в таблиці 2.1

Таблиця 2.1