Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АСЕ 5 (1-5 лаб.).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
8.51 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 1

ВИВЧЕННЯ ВИПРОБУВАЛЬНОГО СТЕНДУ ДЛЯ НАЛАДКИ АПАРАТУРИ ТЕЛЕМЕХАНІКИ

1. Мета роботи. Освоїти конструкцію стенду і комплекс приладів для наладки апаратури телемеханіки в експлуатаційних умовах.

2. Призначення стенду

Стенд для перевірки апаратури телемеханіки СПАТ-78 (рис. 1.1) призначений для централізованого обслуговування пристроїв телемеханіки системи ЕСТ-62 і «Лисна».

СПАТ-78 встановлюють або на енергодиспетчерському пункті, або в приміщенні ремонтно-ревізійного цеху ділянки електропостачання. Використання стенду забезпечує високу якість і своєчасне проведення комплексних перевірок, профілактичних випробувань, налагоджувальних і ремонтних робіт.

Рисунок 1.1. Структура стенду СПАТ-78:

1 – силова апаратура; 2 – вимірювальні прилади; 3 – випробувальна частина.

3. Технічні можливості стенду

Випробувальний стенд для апаратури «Лисна» дозволяє виконувати наступні види робіт:

  1. Наладку і ремонт напівкомплектів телеуправління (ТУ), телесигналізації (ТС) і телевимірювання (ТВ) спільно з блоками випробувальних реле на герконах стійок КП1.

  2. Наладку і ремонт напівкомплектів ТК, ТС і ТВ спільно з блоком реле стійок КПР.

  3. Перевірку і ремонт блоків сигналізації.

  4. Перевірку і ремонт ключів телесигналізації.

  5. Перевірку і ремонт модулів серії «Сейма».

  6. Перевірку роботи реле з магнітокерованими контактами.

  7. Вимір параметрів лінії зв'язку.

  8. Вимір рівнів сигналів і частоти передавачів в лінії зв'язку.

  9. Перевірку і налаштування приймачів.

  10. Спільну перевірку передавачів і приймача.

  11. Перевірку і регулювання блоків телевимірювання.

4. Силова апаратура стенду

Силова апаратура стенду в основному зосереджена в лівій стійці стенду (рис. 1.2):

Джерелом живлення для стенду служить однофазна напруга 220 В 50 Гц, що подається на стенд пакетним вимикачем В1. При включенні вимикача на лівій стійці висвічується табло «Сеть» - (Т1). Захист мережі від короткого замикання в апаратурі стенду і живлячих дротах здійснюється запобіжниками 1ПР, 2ПР на розподільному щиті. Максимально допустима потужність, що віддається апаратурою живлення стенду в навантаження, складає 4,5 кВА; потужність стабілізованої напруги не більше 0,9 кВА (кВт).

Силова апаратура стенду виробляє наступну напругу:

  1. стабілізована змінна напруга, регульована в межах 0-250 В;

  2. стабілізована випрямлена напруга, регульована в межах 0-350 В;

  3. нестабілізована випрямлена напруга 200 В;

  4. нестабілізована напруга 36 В і 220 В 50Гц.

  • Перших дві напруги можуть бути нестабілізованими.

  • Крім того, для живлення приладів до апаратуру в центральній стійці стенду передбачено нерегульована стабілізована напруга 220 В 50Гц.

Стабілізована напруга 220 В знімається з виходу стабілізатора напруги типу С-0.9, встановленого зовні стенду.

Рисунок 1.2. Силова апаратура

Для отримання регульованої змінної напруги 0-250 В необхідно включити пакетний вимикач В2; якщо потрібно стабілізована напруга - в положенні «Стаб», якщо нестабілізована - в положенні «Сеть». При включенні цього вимикача висвічується табло «250» (Т2), розташоване біля цього вимикача. Регулювання напруги робиться автотрансформатором РН1, контроль напруги виконується по вольтметру VI. Вихідна напруга знімається з гнізд Г1, Г2, ГЗ, Г4, розташованих біля вимикача В2.

Для отримання регульованої випрямленої напруги 0-350 В необхідно включити пакетний вимикач ВЗ (див. схему), якщо потрібно стабілізовану напругу - в положення - «Стаб», якщо нестабілізовану - в положення «Сеть». При цьому висвічується табло «=300» (ТЗ), розташоване біля цього вимикача. Регулювання напруги робиться автотрансформатором РН-2, контроль напруги по вольтметру V2. Вихідна напруга знімається з гнізд Г5, Г6, Г7, Г8, розташованих біля вимикача ВЗ.

Для отримання нестабілізованої випрямленої напруги 200 В необхідно включити тумблер В4. При цьому висвічується табло «=200» (Т4), розташоване біля цього тумблера. Контроль напруги виконується по вольтметру V3, вихідна напруга знімається з гнізд Г9 і Г10, розташованих біля тумблера В4.

Для отримання нестабілізованої змінної напруги 36 В і 220 В необхідно включити тумблер В5. При цьому висвічується табло «-36» (Т5), розташоване біля цього тумблера. Вихідна напруга 36 В знімається з гнізд П 1 і Г12 (ліва стійка, біля тумблера В5) і Г7, Г8 (розташовані в середині центральної панелі і маркіровані «- 36 В»). Вихідна напруга 220 В знімається з гнізд Г1, Г2 і Г9, ПО (розташовані по краях центральної панелі і маркіровані "~220 В"). Висвічення усіх табло робиться за допомогою тиратронів.