Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методпосібник БКЗ 2011.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки молоДі та спорту України

Державний вищий навчальний заклад

Дніпропетровський транспортно-економічний коледж

Затверджую:

Заступник директора з НР

_____________Ковтун В.В

“_____”____________2011р

            1. Методичний посібник

            2. для виконання курсового (дипломного) проекту з предмету

            3. Багатоканальний зв’язок”

Тема для проектування:

“Розробка волокно - оптичної лінії цифрової системи зв’язку ІКМ ”

Розробила:

Викладач спец дисциплін

________ Товстик Р.І.

“____”_________2011

Розглянуто та схвалено ПК ЕТ

Протокол № від “__”___2011

Голова ПК /Стрижак І.М./

2011

Рецензія.

Дана методична розробка рекомендована для виконання курсового проекту з предмету “Багатоканальний зв’язок” студентами денного відділення спеціальності “Обслуговування та ремонт пристроїв електрозв’язку на транспорті”.

Методична розробка складається з основних розділів, які відповідають навчальному плану та дають студентам змогу закріпити теоретичні знання.

Тема проекту - актуальна, відповідає затвердженій навчальній програмі, має завдання розробити сучасну цифрову систему, що дає можливість студентам розвивати творчі здібності, використовуючи новітні технології на існуючій мережі зв’язку.

Система зв’язку може використовуватись як аналогово – цифрова, легко спрягається з іншими системами, тому може розглядатись як навчальна, для набуття студентами навиків проектування. Дана система зв’язку використовується в галузі залізничного транспорту, на деяких дільницях інтегрована системою ІКМ 120-4. Вибір кабелю зосереджується на економічній вигідності, оптично-волоконний кабель розглядається як альтернативний. Студент має право вибору більш економічного варіанту кабелю. Таким чином проект буде економічно вигідним та актуальним.

Розроблена методична розробка є доцільною, виконана на доброму рівню, доступна для сприйняття студентами та рекомендована для навчальних цілей.

  1. Заступник директора з вр /Тіхонов в.А./

Мета проектування: На основі завдання (див. Додаток 2) розробити цифрову мережу зв’язку для заданої дільниці залізниці на базі перспективних технологій ЦЗП і ВОЛЗ.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Пояснювальна записка повинна бути чітко написаною від руки на одній стороні аркуша, формат якого повинен відповідати існуючим стандартам.

Пояснювальну записку рекомендується, по можливості, писати стисло, щоб обсяг її не перевищував 40-45 (60-75) сторінок при курсовому проектуванні (дипломному проектуванні). В пояснювальній записці надається список літератури, якою користувався студент, робиться посилання на використані офіційні матеріали – типові проекти, положення тощо.

Пояснювальна записка повинна бути розбита на пункти і підпункти, аркуші пронумеровані.

Результати розрахунків та вибір обладнання рекомендується оформлювати у вигляді таблиць.

Умовні позначення в електричних схемах, шрифт та масштаби всіх графічних робіт повинні відповідати існуючим стандартам. Матеріал курсового проекту рекомендується розташовувати в такій послідовності:

  1. Титульний аркуш.

  2. Бланк завдання на проектування.

  3. Бланк рецензії при необхідності.

  4. Бланк відгуку, який заповнюється та підписується викладачем-консультантом.

  5. Зміст пояснювальної записки.

  6. Пояснювальна записка.

  7. Перелік використаної літератури.

В період проектування необхідно вести облік виконаних студентами окремих частин проекту.

Анотація.

Сьогодні в Україні, як і в усьому світі, все гостріше постає проблема підвищення швидкості передавання інформації по волоконно-оптичним лініях зв’язку (ВОЛЗ). Це, насамперед, пов’язано з бурхливим розвитком мережі Internet, яка зараз використовується не тільки для передавання власне даних, але і передавання телефонних розмов, зображень, MPEG-аудіо, відео (ІР - телефонія, мультімедіа, відеоконференції). Розвивається також і мережа цифрового телебачення, що потребує швидкості передавання близько 10 Мбіт/с (для одного каналу телебачення).

Для вирішення проблеми підвищення швидкості передавання створюються нові технології, зокрема солітонні лінії зв’язку та технологія мультиплексування за довжиною хвилі (WDM), для якої створене оптичне волокно з ненульовою дисперсією (NZDSF) в робочій смузі довжин хвиль (Рекомендація Міжнародного Союзу Електрозв’язку G655). Але ці рішення потребують чималих капіталовкладень в будівництво нових високошвидкісних ліній зв’язку. Між тим, по всьому світу прокладено десятки мільйонів кілометрів звичайного одномодового волокна, яке отримало назву стандартного (SF). Це волокно потенційно може передавати сигнали зі швидкостями близько кількох терабіт на секунду. Однак, на сьогодні не існують як електричні елементи, здатні сформувати відповідні високочастотні сигнали, так і модулятори, які можуть промодулювати оптичну несучу цим сигналом, і таким чином, немає можливості використовувати часове мультиплексування каналів (TDM) для передавання на швидкостях ~ 100 Гбіт/с.

Існуючі системи передавання працюють зі швидкостями до 10 Гбіт/с. На таких швидкостях суттєвою стає проблема дисперсії сигналів в лінійному тракті ВОЛЗ. Особливо це відчутно в третьому вікні прозорості (1,55 мкм), тому що довжини регенераційних або підсилювальних дільниць при цьому становлять близько 100 кілометрів. Діапазон довжини робочих хвиль в околі 1,55 мкм має переваги порівняно з іншими діапазонами завдяки низькому загасанню та існуванню підсилювачів на волокнах, легованих ербієм (EFDA), які працюють саме в цьому діапазоні. При використанні EFDA відбувається підсилення сигналу без корекції його форми, яка спотворюється через дисперсію. Тому необхідно, щоб дисперсія в лінійному тракті була якомога меншою. Для SF-волокна дисперсія в діапазоні 1,55 мкм є значною і становить від 15 до 20 пс/(км нм). Але якщо застосувати пристрої компенсації дисперсії (ПКД), то стає можливим суттєве підвищення швидкості передавання сигналів і навіть використання EFDA та технології WDM (за умови використання ПКД з відповідними характеристиками).

Волоконно-оптичні системи передачі (ВОСП) що забезпечують організацію по одній лінії зв’язку великої кількості незалежних каналів, є, поряд з системами комутації, основою для створення високо інформаційних гнучких мереж зв’язку. Сучасні ВОСП являють собою комплекс складних та різноманітних технічних засобів, що здійснюють перетворення, регенерацію (підсилювання) та передачу сигналів електрозв’язку. В Україні була прийнята національна програма розвитку зв'язку, відповідно до якого перед галуззю "зв'язок" поставлені задачі підвищення якості і збільшення пропускної здатності каналів первинної мережі, а також розвиток місцевих сільських і міських мереж зв'язку (в основному забезпечення населення телефонним зв'язком). Зручне географічне розташування на границі між Європою й Азією обумовило потребу в наявності надійних, що володіють високою пропускною здатністю магістральних ліній зв'язку, призначених як для передачі великих обмінів інформації усередині країни, так і для транзиту інформації між науковий, діловими і бізнес центрами країн Західної Європи і країнами всього Азіатського регіону.

Одним зі шляхів рішення поставлених задач є будівництво нових волоконно-оптичних ліній зв'язку. Велика пропускна спроможність, велика довжина регенераційних ділянок, нечутливість до електромагнітних впливів, великі будівельні довжини, велика широкосмуговість, відсутність необхідності застосування кольорових металів - основні переваги волоконно-оптичних ліній зв'язку (ВОЛЗ), що визначили високі темпи упровадження ВОЛЗ і ставлять їх у ряд найбільш перспективних засобів зв'язку.

Даний курсовий (дипломний) проект - є проектом ВОЛЗ між заданими варіантами пунктів.

Зміст проекту: