Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_administrativnii_proces_ukraini.doc
Скачиваний:
270
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
528.9 Кб
Скачать

38. Виклики та повідомлення в судовому процесі. Зміст та види повісток.

Судові виклики і повідомлення здійснюються повістками про виклик і повістками-повідомленнями.

Повістки про виклик у суд надсилаються особам, які беруть участь у справі, свідкам, експертам, спеціалістам, перекладачам, а повістки-повідомлення — особам, які беруть участь у справі, з приводу вчинення процесуальних дій, у яких участь цих осіб не є обов’язковою.

Повістки надсилаються особам, які беруть участь у справі, свідкам, експертам, спеціалістам, перекладачам рекомендованою кореспонденцією (листом, телеграмою) або кур’єром із зворотною розпискою за адресами, вказаними цими особами.

Якщо фізична особа, яка бере участь у справі, діє через представника і суд не вважає її особисту участь обов’язковою, він може направити повістку лише представникові.

Зміст повістки

У повістці про виклик зазначаються: найменування та адреса адміністративного суду; ім’я фізичної особи, яку викликають до суду, або найменування органу, підприємства, установи, організації, представник яких викликається; дата, час і місце судового засідання; назва і номер адміністративної справи; в якому процесуальному статусі викликається ця особа (як позивач, відповідач, свідок тощо); у разі необхідності — пропозиція особі, яка бере участь у справі, подати всі раніше не подані докази; обов’язок адресата повідомити про наявність поважних причин неможливості прибути до суду; роз’яснення наслідків неприбуття до суду; обов’язок особи, яка одержала повістку у зв’язку з відсутністю адресата, за першої можливості вручити її адресату.

У повістці-повідомленні зазначаються:

1) найменування та адреса адміністративного суду;

2) ім’я особи або найменування органу, підприємства, установи, організації, яким адресується повістка;

3) дата, час і місце судового засідання або проведення окремої процесуальної дії;

4) назва і номер адміністративної справи;

5) в якому процесуальному статусі має право взяти участь ця особа (як позивач, відповідач, свідок тощо) в адміністративному процесі;

6) обов’язок особи, яка одержала повістку у зв’язку з відсутністю адресата, негайно повідомити про неї адресата.

Якщо разом з повісткою надсилаються копії документів, у повістці вказується їх перелік і роз’яснюється право подати заперечення та докази на їх підтвердження.

39. Виняткові засоби судових викликів і повідомлень.

Стаття 38 КАСУ встановлює способи (засоби) здійснення судових викликів або повідомлень в адміністративній справі, яку належить розглянути у скорочені строки. Ці способи не заперечують можливості у таких справах вручення повістки традиційним способом (поштою, кур'єром, через особу, яка бере участь у справі), але вони є більш оперативними та краще слугують меті пришвидшення повідомлення учасників адміністративного процесу про судове засідання.

Використання виняткових засобів судових викликів та повідомлень є припустимим у разі необхідності провести невідкладний розгляд і вирішення справи за клопотанням позивача (частина третя статті 110 КАСУ), а також у справах, особливості провадження в яких визначено главою 6 розділу III КАСУ (частина сьома статті 171, частина одинадцята статті 172, частина п'ята статті 174, частина п'ята статті 175, частина друга статті 176, частина сьома статті 177, частина п'ята статті 181, частина четверта статті 182, частина третя статті 183 КАСУ).

Виняткові засоби судових викликів та повідомлень доцільно використовувати лише в тому разі, якщо надіслання повісток у традиційний спосіб (стаття 33 КАСУ) не спроможне забезпечити своєчасне повідомлення осіб, які беруть участь у справі, та інших учасників адміністративного процесу. До такого висновку підводить слово "виняткові" у словосполученні "виняткові засоби судових викликів і повідомлень".

Судовий виклик чи повідомлення винятковим засобом має бути зроблено у строк, достатній для прибуття до суду.

Частина перша статті 38 КАСУ встановлює такі виняткові засоби судових викликів та повідомлень: 1) телеграма; 2) факсимільне повідомлення (факсове, телефаксове); 3) електронна пошта (електронне повідомлення); 4) телефон (усна телефонограма, коротке текстове повідомлення); 5) через друкований засіб масової інформації.

За змістом судові виклики та повідомлення, що здійснюються винятковими засобами, повинні відповідати вимогам до повісток про виклик та повісток-повідомлень, встановлених у статті 34 КАСУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]