Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12,23Цив.право МВ-зс 2011.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
79.36 Кб
Скачать

11

Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля

Кафедра права

Методичні вказівки

студентам заочної форми навчання

щодо вивчення дисципліни

Цивільне право”

галузь знань 0304 – «Право»

напряму підготовки 6.030402 – «Правознавство»

Затверджено на засіданні кафедри

Протокол № 14 від 7 вересня 2011 р.

Дніпропетровськ

2011

Методичні вказівки студентам заочної форми навчання щодо вивчення дисципліни „Цивільне право” / О. В. Пушкіна. – Дніпропетровськ: ДУЕП ім. А.Нобеля, 2011. – 10 с.

Укладач: О. В. Пушкіна, доктор юр. наук, канд. іст. наук, доцент.

Відповідальний за випуск: О. В. Пушкіна, доктор юр. наук, канд. іст. наук, доцент, зав. кафедри права.

ЗМІСТ

  1. Програма дисципліни.........................................................................3

  2. Орієнтований перелік питань для підсумкового контролю.............5

  3. Рекомендована література...................................................................6

1. ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

Мета і завдання навчальної дисципліни – вивчення Цивільного кодексу України та інших актів чинного законодавства України, формування досвіду у складанні цивільно-процесуальних документів (скарг, заяв, доручень, контрактів), розгляд особливостей окремих видів цивільно-правових договорів.

Предмет навчальної дисципліни – майнові відносини, що пов’язані з використанням товарно-грошової форми; відносини, що виникають у сфері інтелектуальної діяльності; особисті немайнові відносини.

Тема 1. Предмет, метод, принципи і система цивільного права

Загальні риси цивільного права. Предмет цивільного права. Метод цивільного права. Функції цивільного права.

Тема 2. Цивільні правовідносини

Поняття та особливості цивільно-правових відносин. Основні елементи цивільно-правових відносин. Види цивільних правовідносин.

Тема 3. Суб’єкти цивільного права

Поняття суб’єкту цивільного права. Види суб’єктів цивільного права.

Загальні положення про фізичну особу. Цивільна правоздатність та дієздатність фізичної особи. Види дієздатності фізичної особи.

Загальні положення про юридичну особу. Поняття та види об’єктів цивільних прав. Речі та майно як об’єкти цивільних прав. Цінні папери як об’єкти цивільних прав. Послуги як об’єкт цивільного права. Особисті не майнові права.

Тема 4. Цивільно-правові правочини

Суть цивільно-правових дій та їх види. Поняття та види правочинів. Умови дійсності правочинів. Правові наслідки недодержання сторонами при вчиненні угоди вимог закону.

Тема 5. Представництво

Поняття та підстави представництва. Види представництва. Угоди, які можуть здійснювати представники. Поняття доручення та передоручення. Форма доручення. Строки доручення.

Тема 6. Відповідальність у цивільному праві

Поняття цивільно-правової відповідальності. Форми і види цивільно-правової відповідальності. Умови цивільно-правової відповідальності та підстави звільнення від неї.

Тема 7. Правовласності: загальні положення

Власність і право власності. Зміст права власності. Форми і види права власності. Підстави виникнення і припинення права власності.

Поняття права спільної власності. Види права спільної власності. Право загальної дольової власності. Здійснення права загальної дольової власності. Зміст майна яке знаходиться у загальній дольовій власності. Право загальної спільної власності. Здійснення права загальної спільної власності.

Поняття приватної власності. Право приватної власності в об’єктивному і суб’єктивному значенні. Підстави набуття та припинення права приватної власності.

Поняття та засоби цивільно-правового захисту права власності. Віндикаційний позов як засіб захисту права власності. Негаторний позов як засіб захисту права власності. Інші цивільно-правові засоби захисту права власності.