Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХІМІЯ / 12_13Х_м_я_МВ_д_13ТТП.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
248.32 Кб
Скачать

Хід роботи:

Дослід 1. У три пробірки до розчину калій перманганату долийте відповідно луг, кислоту і дистильовану воду. В усі пробірки додайте натрій сульфіт. Зробіть висновки про вплив середовища на окисні властивості калій перманганату.

Дослід 2. Найбільш сильні окислювальні властивості перманганату калію проявляються в кислому середовищі. Складіть рівняння реакції, де ступінь окислення марганцю змінюється від 7+ на 2+. Перманганат відновлюється до солей марганцю.

Дослід 3. В нейтральному середовищі перманганат калію відновлюється до оксиду марганцю (IV). Складіть рівняння реакції, де ступінь окислення марганцю змінюється від 7+ на 4+.

Дослід 4. В лужному середовищі перманганат калію відновлюється до манганату калію. Складіть рівняння реакції, де ступінь окислення марганцю змінюється від 7+ на 6+. Результати спостережень оформіть у вигляді табл. 1.

Таблиця 1

№ з/п

Реактиви

Рівняння реакцій

Висновки

1

2

3

4

Дослід 5. У дві пробірки налийте розчин ферум(ІІІ) хлориду, в одну з них додати розчин калій броміду, а у другу калій йодиду. Додайте в обидві пробірки органічного розчинника (бензол або толуол), струсіть. Зробіть висновки. Як змінюються відновні властивості р–елементів по групі Періодичної системи?

Дослід 6. До підкисленого сірчаною кислотою розчину калій дихромату додайте розчин гідроген пероксиду. Перевірте, який газ утворюється за допомогою тліючої лучини.

До підкисленого сірчаною кислотою розчину калій іодиду додайте розчин Гідроген пероксиду. Додайте бензол або толуол. Струсіть.

Зробіть висновок щодо окисно–відновних властивостей гідроген пероксиду.

Дослід 7. (У витяжній шафі!) До розчину брому додайте розчин натрій гідроксиду. Спостерігайте зникнення забарвлення. Як називають такі реакції?

Дослід 8. До невеликої кількості „хлорної води” додайте кілька крапель аргентум нітрату. Що відбувається? Чому утворився осад? Який склад він має?

Дослід 9. До розчину сульфур (IV) оксиду додайте вдвічі більший об’єм сірководневої води.

Напишіть рівняння реакцій в усіх дослідах.

Коефіцієнти окисно–відновних реакцій підберіть методом електронного балансу

Лабораторна робота №4 гідроліз солей

Мета роботи: вивчити деякі властивості водних розчинів солей, пов'язаних з реакцією гідролізу.

Зміст роботи:

Завдання. Вивчити вплив середовища, температури і розведення водою на протікання реакцій гідролізу, навчитись визначати середовище гідролізу, складати рівняння реакцій гідролізу, робити висновки.

Реактиви і матеріали: розчини солей: ,,,,,Na2CO3, AlCl3, FeCl3, розчини кислоти, лугу, дистильована вода, індикатори: лакмус, метилоранж, фенолфталеїн.

Обладнання: штатив з пробірками, конічна колба, скляна паличка

Хід роботи:

Дослід 1. Складання таблиці індикаторів.

У три пробірки налийте невелику кількість розчинів кислоти, лугу і дистильованої води. Додайте 2–3 краплі лакмусу. Запишіть спостереження. Аналогічні досліди проведіть з фенолфталеїном та метилоранжем.

Таблиця 2

Лакмус

Метилоранж

Фенолфталеїн

Кисле

Нейтральне

Лужне

Дослід 2. Гідроліз солі, яка утворена сильною основою і слабкою кислотою

Візьміть наважку солі, приготуйте розчин, визначте рН середовища приготовленого розчину. Складіть рівняння реакцій гідролізу, результати спостережень запишіть у вигляді табл. 3.

Таблиця 3

з/п

Наважка, г

Об’єм розчину, мл

теор., моль/л

рН

пр., моль/л

1

2

3

4

5

6

Дослід 3. Гідроліз солі, яка утворена слабкою основою і сильною кислотою

Візьміть наважку солі, приготуйте розчин, визначте молярну концентрацію і рН середовища приготовленого розчину, як в попередньому досліді. Складіть рівняння реакцій гідролізу, результати спостережень оформіть у вигляді табл. 3.

Дослід 4. Зміщення рівноваги реакції гідролізу солі при розведенні водою

Налийте в конічну колбу 50 мл води і додайте 1-2 мл концентрованого розчину солі. Опишіть і поясніть свої спостереження. Результати досліджень оформіть у вигляді табл. 4.

Таблиця 4

№ пробір-ки

Розчин

Номер індикатора

Реакція роз-чину

Лакмус

Фенол-фталеїн

Метилоранж

1

2

3

4

5

6

Дослід 5. Зміщення рівноваги реакції гідролізу солі при підвищенні температури

В пробірку налийте 5-6 мл розчину солі і 1-2 краплі індикатору. Одержаний розчин розділіть на 2 частини, одну – залиште як еталон, а другу – нагрійте до кипіння. Порівняйте забарвлення індикатора в обох пробірках. Після охолодження знову порівняйте забарвлення індикатора в обох пробірках. Опишіть і поясніть свої спостереження. Результати досліджень оформіть у вигляді табл. 3.

Дослід 6. За допомогою індикаторів визначте реакцію середовища у розчинах натрій хлориду, натрій карбонату і алюміній хлориду. Додаванням кислоти, лугу і води докажіть, як в кожному з цих випадків підсилити гідроліз. Рівняння реакцій напишіть в молекулярно – іонному вигляді.

Дослід 7. До розчину ферум (ІІІ) хлориду додати такий же об'єм розчину натрій карбонату. Який осад утворюється? Поясніть взаємне підсилення гідролізу.

Дослід 8. Кілька крапель концентрованого розчину ферум (ІІІ) хлориду ввести в пробірки з гарячою і холодною водою. Зробіть висновки про вплив температури на процес гідролізу (Для цього використайте універсальний індикаторний папір).

Соседние файлы в папке ХІМІЯ