Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_Балабанова Л.В., Фоломкіна І.С._Вступ до фаху.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
325.12 Кб
Скачать

5 Зміст навчальної практики „Вступ до фаху”

5.1 Теоретична частина

Тема 1 Вища освіта України у контексті Болонського процесу

Система вищої освіти в Україні та тенденції її розвитку. Мета і завдання вищої освіти на сучасному етапі розвитку суспільства. Функції вищої освіти: економічна і соціальна. Вищий навчальний заклад та його різновиди. Освітні рівні: повна, базова, неповна вища освіта. Освітньо-кваліфікаційні рівні: бакалавр, спеціаліст, магістр. Форми навчання у ВНЗ.

Входження до Єдиного європейського освітнього простору. Болонський процес як засіб інтеграції та демократизації вищої освіти країн Європи. Зміст, основні події та хронологія Болонського процесу. Основні документи Болонського процесу. Основні завдання створення зони Європейської вищої освіти (шість цілей Болонського процесу).

Європейська кредитно-трансферна система (ECTS), її характерні особливості. Основні документи ECTS: інформаційний пакет, навчальний контракт, перелік оцінок дисциплін. Кредити ECTS. Координатори ECTS.

Основні позиції з реформування вищої освіти України. Пріоритетні завдання з модернізації структури вищої освіти України.

Стандартизація вищої освіти. Складові елементи системи стандартизації вищої освіти: державний стандарт вищої освіти, галузевий стандарт вищої освіти, стандарт вищої освіти вищих навчальних закладів та їх зміст. Поняття освітньо-професійної програми, освітньо-кваліфікаційної характеристики, засобів діагностики якості вищої освіти, навчальних планів.

Тема 2 Структура та соціально-культурна інфраструктура університету

Місце ВНЗ у системі вищої освіти та системі підготовки кадрів вищими навчальними закладами для економіки України.

Загальні відомості про ВНЗ. Основні напрями діяльності університету як багатопрофільного вищого навчального закладу. Етапи розвитку вищого навчального закладу. Прапор і герб ВНЗ. Формування навчального комплексу ВНЗ, матеріально-технічна база та її удосконалення. Статут ВНЗ. Інформаційні можливості сайту ВНЗ.

Найбільш відомі досягнення: наукові праці, підручники, посібники, свідоцтва, патенти та ін. Нагороди колективу та професорсько-викладацького складу ВНЗ. Міжнародні зв’язки. Почесні гості та делегації.

Основні структурні підрозділи ВНЗ: ректорат, директорат (деканат), кафедри, бібліотека, допоміжні служби. Навчальний відділ. Науковий відділ. Відділ якості. Відділ кар’єри. Інформаційний центр.

Соціально-культурна інфраструктура університету: гуртожитки, спорткомплекс, спортивні гуртки, об’єкти громадського харчування. Профком студентів. Бази відпочинку. Традиції та конкурси.

Місце та роль інституту економіки і управлінні в організації навчально-виховного процесу. Історія, традиції, правила внутрішнього розпорядку, організація навчальної, наукової, виховної, культурно-масової роботи в інституті.

Тема 3 Бібліотека університету і правила користування її фондами

Бібліотека вищого навчального закладу як центр інформаційного забезпечення студентів. Бібліотека: поняття, задачі, структура. Типи бібліотек і їх функції. Структурні підрозділи бібліотеки. Фонди бібліотеки. Правила користування фондами бібліотеки. Обов’язки читачів бібліотеки.

Основи бібліотекознавства і бібліографії. Принципи і організація бібліотечної справи. Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки. Системи класифікації. Бібліотечні каталоги: поняття, типи, функції. Пошук літературних джерел в бібліографічній базі даних. Порядок роботи у бібліотеці.

Система обслуговування читачів. Порядок користування літературою на абонементі, в читальному залі, залі надходжень нової літератури. Самостійна робота з книгою. Особливості роботи зі спеціальною, методичною та періодичною літературою. Пошук літературних джерел та спеціальних матеріалів в Інтернеті. Робота з електронними виданнями.

Тема 4 Студентське самоврядування

Актуальність проблеми студентського самоврядування. Проблеми студентського самоврядування у законодавчих та нормативно-правових документах вищої освіти. Студентське самоврядування у вищих навчальних закладах: сутність, структура. Форми роботи. Всеукраїнська студентська рада як представницький орган студентів на державному рівні.

Типи студентського самоврядування. Студентське самоврядування у країнах Європи. Студентське самоврядування в ДонНУЕТ і інституті економіки і управління. Органи самоврядування студентів у ВНЗ та в інституті: роль в організації навчального процесу, побуту та відпочинку.