Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

4 Методич по КР по БС

.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Таблицю в курсовій роботі розміщують таким чином, щоб її можна було читати без повороту переплетеного боку роботи або з поворотом за годинниковою стрілкою. Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на інший аркуш. Таблицю з великою кількістю граф можна ділити на частини і розміщувати одну частину над іншою в межах однієї сторінки.

Якщо в таблиці використовується єдина одиниця виміру (тис. грн., %), в правому верхньому куті над таблицею необхідно її зазначити. Наприклад:

Таблиця 2.1

Динаміка доходів бюджету Тельманівського району за ________ рр.

(тис. грн.)

Вид доходів

20__ р.

20__ р.

20__ р.

Відхилення (+,-)

20__ р. від 20__ р.

20__ р. від 20__ р.

1

2

3

4

5

6

Слід звернути увагу, що якщо за основним текстом курсової роботи є невеликий за обсягом цифровий матеріал, то його недоцільно оформлювати у вигляді таблиці, а варто навести у виді тексту.

Схеми, діаграми та інший графічний матеріал підписуються словом "Рис." із зазначенням його номера. Номер рисунку має складатись з номера розділу і порядкового номера рисунку, між якими ставиться крапка. Його назва підписується безпосередньо після самого рисунку.

Рисунок наводиться у тексті безпосередньо після посилання на нього, або на наступній сторінці, якщо не має можливості повністю розмістити його на поточній сторінці. Рисунки обов’язково повинні мати назви, які розташовуються безпосередньо під ними. Перенесення назви рисунку на наступну сторінку не допускається.

Кожен рисунок має відповідати тексту, а текст – рисунку. Рисунок має містити легенду, цифрові підписи, одиниці виміру, необхідні для сприйняття інформації і недопущення можливості різного трактування його змісту. При необхідності рисунки доповнюють пояснювальними даними (підрисунковий підпис). Наприклад:

Рис. 2.1 – Динаміка видатків Зведеного і Державного бюджетів України

в 20__ – 20__ рр.

Формули, що використовуються під час написання курсової роботи, друкуються за допомогою спеціального редактора формул Microsoft Equation 3.0 з обов'язковим поясненням умовних позначень. Вони мають відокремлюватись одним рядком від решти тексту, центруватися, мати нумерацію. Порядкові номери позначають арабськими цифрами в круглих дужках біля правого боку сторінки без крапки від формули до її номера. Нумерувати слід лише ті формули, на які є посилання в наступному тексті. Інші нумерувати не рекомендується.

Пояснення символів і числових коефіцієнтів, що входять у формулу, якщо вони не пояснені раніше в тексті, мають бути наведені безпосередньо під формулою. Пояснення кожного символу варто друкувати з нового рядка у послідовності, в якій символи наведені у формулі. Перший рядок пояснення має починатись зі слова "де" без двокрапки після нього.

Наприклад:

, (2.1)

де T обсяг дотації вирівнювання (якщо це значення стає негативним, це означає перерахування коштів до Державного бюджету України);

α – коефіцієнт вирівнювання;

V розрахунковий показник обсягу видатків;

D прогнозний показник обсягу доходів (кошика доходів);

Δ D розрахунковий обсяг коригування доходів;

і означає, що розрахунок відбувається для кожного місцевого бюджету.

При використанні формул потрібно дотримуватись певних техніко-орфографічних правил. Найбільші, а також довгі та громіздкі формули, що мають у складі знаки суми, добутку, диференціювання, інтегрування тощо, розміщують на окремих рядках. Це стосується також і всіх нумерованих формул. Для економії місця кілька коротких однотипних формул, відокремлених від тексту, можна подати в одному рядку, а не одну під одною. Невеликі і нескладні формули, що не мають самостійного значення, вписують всередині рядків тексту. Якщо рівняння не вміщується в один рядок, його слід перенести після знака рівності (=) або після знаків плюс (+), мінус (-), множення (х), ділення (:).

Загальне правило пунктуації в тексті з формулами таке: формула входить до речення як його рівноправний елемент. Тому в кінці формул і в тексті перед ними розділові знаки ставляться відповідно до правил пунктуації. Двокрапку перед формулою ставлять лише у випадках, передбачених правилами пунктуації: або у тексті перед формулою є узагальнююче слово, або цього вимагає побудова тексту, що передує формулі.

Посилання за текстом на таблиці, ілюстрації, формули мають бути обов'язково і оформлюються таким чином:

  • слово "таблиця" в тексті пишуть скорочено, наприклад: "... у табл. 2.1";

  • посилання на ілюстрації вказують порядковим номером ілюстрації, наприклад: "… на рис. 2.1"

  • посилання на формули вказують порядковим номером формули в дужках, наприклад, "... у формулі (2.1)".

Літературні джерела, що використовуються в процесі дослідження, мають бути опубліковані переважно в останні 5-10 років. Оформлюються вони відповідно до встановленого державного стандарту.

За основним текстом дипломної роботи посилання на літературні джерела оформлюються таким чином: [12, С. 23-24], де:

12 – номер літературного джерела за списком використаних джерел;

С. 23-24 – номер сторінок даного джерела, з якої наводиться матеріал у курсовій роботі.

Приклад оформлення літературних джерел:

  1. Бюджетна система : [інтегр. навч. комплекс] / під ред. Л.О. Омелянович – Донецьк: ДонНУЕТ, 2008. – 237 с.

  2. Павлюк, К. В. Розвиток казначейської системи виконання державного бюджету // Фінанси України. – 2006. – № 2. – С. 78.

  3. Про затвердження казначейського обслуговування місцевих бюджетів : наказ Держ. казначейства України від 4 листопада 2002 р. № 205 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg

=z0919-02. - Назва з екрана.

Додатки оформлюються як продовження роботи на наступних після списку використаних джерел сторінках, розмішуючи їх у порядку посилань у тексті курсової роботи. Кожен додаток має починатись з нової сторінки. Посилання на них є обов'язковим в основному тексті курсової роботи. Додаток має містити заголовок, надрукований з першої великої літери симетрично до тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово "Додаток" і велика літера – позначення додатку. Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, додаток А, додаток Б...

Текст кожного додатка за потреби може бути поділений на розділи й підрозділи, які нумерують у межах кожного додатка. У цьому разі перед кожним номером ставлять позначення додатка (літеру) і крапку, наприклад, А. 1 – перший розділ додатка А; Б. 1.1 – підрозділ 1.1 додатка Б.

Курсова робота підписується студентом і науковим керівником на титульному листі з вказівкою дати.

3. ПОРЯДОК ЗАХИСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Після закінчення проведення курсового дослідження та його відповідного оформлення курсова робота згідно встановленої у графіку дати реєструється на кафедрі (для студентів заочної форми навчання курсова робота попередньо має бути зареєстрована у директораті інституту обліку і фінансів) і надається науковому керівнику та, в разі відсутності зауважень, допускається до остаточного захисту у комісії.

До захисту не допускаються студенти, які не виконали навчальну програму і мають академічну заборгованість.

Студент обов’язково має ознайомитись зі змістом наданої рецензії. У разі наявності зауважень у рецензії наукового керівника студент має внести необхідні зміни й зробити доповнення до захисту курсової роботи.

Дати захисту курсової роботи визначаються згідно до затвердженого на кафедрі фінансів графіку. Захист відбувається у комісії у складі завідувача кафедри фінансів, керівника навчальної дисципліни і керівників курсових робіт.

До захисту студент готує доповідь, в якій розкриваються основні результати проведених теоретичних досліджень, надається стисла аналітична оцінка з теми курсової роботи, а також наводяться аргументовані рекомендації щодо вирішення існуючих проблем у галузі проведеного дослідження.

Перед початком захисту курсової роботи комісії надаються екзаменаційна відомість, залікова книжка, індивідуальний план студента, курсова робота і відгук наукового керівника.

Під час захисту курсової роботи студент доповідає про отримані у ході дослідження результати, після чого він має відповісти на питання, поставлені членами комісії із захисту курсових робіт.

Курсова робота оцінюється за шкалою ЕСТS, а також за чотирьохбальною і стобальною системою. Критерії бальної оцінки курсової роботи наведені в таблиці 3.1.

Таблиця 3.1

Критерії оцінки курсової роботи з дисципліни "Бюджетна система"

Види робіт

Бальна оцінка

(максимальне значення)

1

2

Виконання курсової роботи

1. Дотримання термінів виконання курсової роботи згідно затвердженого графіка:

1.1 Вступ, література

2

1.2 Розділ 1, висновки за розділом 1

2

1.3 Розділ 2, висновки за розділом 2

2

Продовження таблиці 3.1

1

2

1.4 Розділ 3, висновки за розділом 3

2

1.5 Висновки

2

1.6 Представлення завершеної курсової роботи керівнику

2

2. Науковий рівень проведеного теоретичного дослідження

10

3. Глибина наданої оцінки та проведеного аналізу з теми дослідження на основі реальних статистичних показників виконання бюджетів

15

4. Обґрунтованість і повнота висновків за розділами і загальних висновків за темою курсової роботи

10

5. Конкретність і практична значущість наданих рекомендацій

5

6. Використання сучасних програмних продуктів при проведенні дослідження

4

7. Проведення дослідження на основі сучасної нормативно-правової бази і праць вітчизняних і зарубіжних вчених

4

Бали за рівень виконання курсової роботи

60

Захист курсової роботи

8. Дотримання вимог щодо оформлення курсової роботи

10

9. Підготовка чіткої, стислої і логічної доповіді за результатами проведеного курсового дослідження, вільне володіння матеріалом курсової роботи

10

10. Надання повних і обґрунтованих відповідей на питання членів комісії із захисту курсової роботи

15

11. Апробація результатів курсової роботи на наукових студентських конференціях

5

Бали за захист курсової роботи

40

Загальна бальна оцінка курсової роботи

100

Критерії оцінювання за шкалою ECTS є такими:

90 – 100 балів - відмінно (А);

75 – 89 балів - добре (В, C);

60 – 74 балів - задовільно (D, E);

35 – 59 балів - незадовільно з можливістю повторного складання (FX);

1 – 34 балів - незадовільно з обов'язковим повторним написанням курсової роботи (F).

Шкала ECTS

Якісне визначення (критерії)

A

ВІДМІННО (EXCELLENT) – відмінне виконання з незначними помилками.

B

ДУЖЕ ДОБРЕ (VERY GOOD) – вище середніх стандартів, але з деякими помилками

C

ДОБРЕ (GOOD) – в цілому змістовна робота зі значними помилками

D

ЗАДОВІЛЬНО (SATISFACTORY) – чітко, але зі значними недоліками

E

ДОСТАТНЬО (SUFFICIENT) – виконання відповідає мінімальним критеріям

FX

НЕЗАДОВІЛЬНО (FAIL) – необхідна ще певна робота для зарахування кредиту

F

НЕЗАДОВІЛЬНО (FAIL) – потребується велика робота в майбутньому

Курсові роботи, що містять особливо цінні практичні рішення, пропозиції, можуть бути рекомендовані комісією для опублікування або для доповідей і повідомлень на наукових чи науково-практичних конференціях, семінарах, симпозіумах, до представлення на конкурс наукових робіт за фахом тощо.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

  1. Алєксєєв, І. В. Бюджетна система [Текст] : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / І. В. Алєксєєв, Н. Б. Ярошевич, А. М. Чушак-Голобородько; Нац. ун-т "Львів. політехніка". – К.: "Хай-Тек-Пресс", 2007. – 376 с. – ISBN 978-966-96736-1-9.

  2. Бечко, П.К. Місцеві фінанси [Текст] : навч. посіб. / Бечко П.К., Ролінський О.В. – К.: Центр учб. літератури, 2007. – 299 с.

  3. Бюджетний менеджмент [Текст] : навч. посіб. / Л.В. Панкевич [та ін.] ; Нац. ун-т "Львіська політехніка". – К.: Знання, 2006. – 293с. – ISBN 966-346-202-7.

  4. Бюджетний менеджмент. Практикум [Текст] : навч. посіб. / В. Федосов [та ін.] ; за заг. ред. В. Федосова; КНЕУ.- К., 2005. – 420 с. – ISBN 966-574-790-8.

  5. Благун, І.Г. Бюджетний менеджмент [Текст] : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл./ І. Г. Благун, Р. М. Воронко, М. Л. Бучкович.-Л.: "Магнолія плюс", 2008. –224 с. – ISBN 966-2025-15-4.

  6. Булгакова, С.О. Державні фінанси: У 5 т. – Т.3. Історія казначейства. Казначейства зарубіжних країн. Казначейська система виконання бюджету [Текст] : підручник. – К.: АВТ, 2005. – 560 с. – ISBN 966-8298-16-0.

  7. Бюджетний кодекс України : закон України від 21 черв. 2001 р. № 2542-ІІІ зі змінами та доп. від 16.04.2009 № 1275-VI // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2542-14. - Назва з екрана.

  8. Бюджетна система [Текст] : навч. посіб. / кер. авт. кол. і наук. ред. Л. О. Омелянович. – Х. : ІНЖЕК, 2004. – 256 с. – ISBN 966-8515-35-8.

  9. Бюджетна система : [інтегр. навч. комплекс] / під ред. Л.О. Омелянович – Донецьк: ДонНУЕТ, 2008. – 237 с. – ISBN 978-966-385-091-7.

  10. Василик, О. Д. Державні фінанси України : підручник / О. Д. Василик, К. В. Павлюк. - К. : Центр навч. л-ри, 2003. – 608 с. – ISBN 966-8253-37-Х.

  11. Василик, О. Д. Теорія фінансів : підручник / О. Д. Василик. - К. : НІОС, 2000. – 416 с. – ISBN 966-95321-5-9.

  12. Василик, О. Д. Бюджетна система України : підручник / О. Д. Василик, К. В. Павлюк. – К. : Центр навч. л-ри, 2004. – 544 с. – ISBN 966-83651-43-7.

  13. Иванова, Н. Г. Казначейская система исполнения бюджетов : учеб. пособие для вузов / Н. Г. Иванова, Т. Д. Маковник. – СПб. : Питер, 2001. – 208 с. – ISBN 5-318-00421-0.

  14. Клець, Л. Є. Бюджетний менеджмент [Текст] : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Л. Є. Клець; Донбаська держ. машинобудівна акад. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 640 с. - ISBN 966-364-414-1.

  15. Кондратюк, С. Я. Послуги державного казначейства: сутність і тенденції розвитку // Фінанси України. – 2005. - № 1. – С. 16.

  16. Конституція України : прийнята на п’ятій сесії Верхов. Ради України 28 черв. 1996 р. № 254к/96-ВР зі змінами та доп. вiд 30 вересня 2009 № 23-рп/2009 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=254%EA%2F96-%E2%F0. - Назва з екрана.

  17. Макуцький, Р. Т. Особливості реформування процедури казначейського обслуговування державного бюджету // Актуал. пробл. економіки. – 2006. - № 1. – С. 38.

  18. Осипчук, Л. Л. Основи казначейської справи : навч. посіб. / Л. Л. Осипчук ; Міжрегіон. акад. упр. персоналом. – К. : [МАУП], 2003. – 152 с. - ISBN 966-608-247-0.

  19. Павлюк, К. В. Розвиток казначейської системи виконання державного бюджету // Фінанси України. – 2006. - № 2. – С. 78.

  20. Пасічник ,Ю. В. Бюджетна система України [Текст] : навч. посіб. / Ю. В. Пасічник. – 2-ге вид., перероб. і допов. – К.: "Знання", 2008. – 670 с. – ISBN 978-966-346-373-5.

  21. Питання Державного казначейства України : постанова Каб. Міністрів України від 21 грудня 2005 р. № 1232 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1232-2005-%EF. – Назва з екрана.

  22. Про затвердження Порядку обліку зобов'язань розпорядників бюджетних коштів в органах Державного казначейства України : наказ Держ. казначейства України від 09.08.2004 № 136 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z1068-04. - Назва з екрана.

  23. Про затвердження Порядку виконання державного бюджету за доходами : наказ Держ. казначейства України від 19.12.2000 № 131 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0067-01. - Назва з екрана.

  24. Про затвердження Порядку покриття у 2009 році Державним казначейством України тимчасових касових розривів місцевих бюджетів : наказ Держ. казначейства України від 30.12.2008 № 568 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0010-09. - Назва з екрана.

  25. Про затвердження Порядку зупинення операцій з бюджетними коштами : наказ Держ. казначейства України від 02.12.2002 № 213 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0938-02. - Назва з екрана.

  26. Про затвердження Порядку перерахування дотації вирівнювання, додаткової дотації на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів та субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, коштів, що передаються до державного бюджету з місцевих бюджетів, а також міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами : постанова Каб. Міністрів України від 11 квітня 2002 р. № 490 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=490-2002-%EF. – Назва з екрана.

  27. Про затвердження Порядку надання у 2009 році місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування безвідсоткових позичок та їх погашення : постанова Каб. Міністрів України від 25 лютого 2009 р. № 157 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=157-2009-%EF. – Назва з екрана.

  28. Про Державний бюджет України на 2009 рік : закон України від 26.12.2008 № 835-VI // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=835-17. – Назва з екрана.

  29. Про затвердження змін до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів : наказ Держ. казначейства України від 06.02.2004 № 21 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0285-04. - Назва з екрана.

  30. Про затвердження Порядку взаємодії між органами Державного казначейства України та органами державної податкової служби України в процесі виконання державного та місцевих бюджетів за доходами та іншими надходженнями Державне казначейство, ДПА України : наказ Держ. казначейства України від 25.04.2002 № 74/194 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0436-02. - Назва з екрана.

  31. Про затвердження Порядку обслуговування державного бюджету за видатками та операціями з надання та повернення кредитів, наданих за рахунок коштів державного бюджету : наказ Держ. казначейства України від 25.05.2004 № 89 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0716-04. - Назва з екрана.

  32. Зміни та доповнення до Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ : наказ Державного казначейства України від 23.12.2002 № 237 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0016-03. - Назва з екрана.

  33. Про затвердження Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти : постанова Каб. Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 921 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=921-2008-%EF. – Назва з екрана.

  34. Про затвердження казначейського обслуговування місцевих бюджетів : наказ Держ. казначейства України від 4 листопада 2002 р. № 205 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0919-02. - Назва з екрана.

  35. Про затвердження Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенції з державного бюджету : постанова Каб. Міністрів України від 4 берез. 2002 р. № 256 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=256-2002-%EF. – Назва з екрана.

  36. Про державну службу : закон України від 16 груд. 1993 р. № 3723-XII // Відом. Верхов. Ради України. – 1993. - № 52. – С. 1179-1192. – ISSN 0320-7978.

  37. Про затвердження Положення про єдиний казначейський рахунок : наказ Держ. казначейства України від 26.06.2002 № 122 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0594-02. – Назва з екрана.

  38. Про закупівлю товарів, робіт та послуг за державні кошти : закон України від 22.02.2000 № 1490-ІІІ // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1490-14. – Назва з екрана.

  39. Про затвердження Змін до Порядку обліку зобов'язань розпорядників бюджетних коштів в органах Державного казначейства України : наказ Держ. казначейства України вiд 23.06.2006 № 165 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0811-06. – Назва з екрана.

  40. Про затвердження Змін до Порядку обслуговування державного бюджету за видатками : наказ Держ. казначейства України вiд 20.12.2006 № 337 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0013-07. – Назва з екрана.

  41. Про затвердження Змін до Порядку обслуговування державного бюджету за видатками : наказ Держ. казначейства України вiд 15.02.2007 № 45 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0153-07. – Назва з екрана.

  42. Про затвердження Методики обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги : наказ М-ва праці та соц. політики України, М-ва економіки та з питань європ. інтеграції України, М-ва фінансів України, Держ. ком. статистики України, Держ. ком. молодіж. політики, спорту і туризму України від 15.11.2001 № 486/202/524/455/3370 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0112-02. – Назва з екрана.

  43. Про затвердження Порядку використання коштів резервного фонду бюджету : постанова Каб. Міністрів України від 29 берез. 2002 р. № 415 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=415-2002-%EF. – Назва з екрана.

  44. Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги малозабезпеченим сім'ям : постанова Каб. Міністрів України від 24 лют. 2003 р. № 250 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=250-2003-%EF. – Назва з екрана.

  45. Про затвердження порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ : постанова Каб. Міністрів від 28 лют. 2002 р. № 228 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=228-2002-%EF. – Назва з екрана.

  46. Про заходи щодо забезпечення касового обслуговування коштів Державного бюджету України : постанова Каб. Міністрів України і Нац. банку України від 12 берез. 1996 г. № 306 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=306-96-%EF. – Назва з екрана.

  47. Про зміцнення фінансової дисципліни та запобігання правопорушенням у бюджетній сфері : указ Президента України від 25.12.2001 № 1251/2001 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1251%2F2001. – Назва з екрана.

  48. Про внесення змін до статей 46 та 50 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" : закон України від 18 вересня 2008 р. № 520-IV // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=520-17. - Назва з екрана.

  49. Про порядок обліку зобов’язань розпорядників коштів бюджету в органах Державного казначейства : наказ Держ. казначейства України від 19.10.2000 № 103 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0759-00. - Назва з екрана.

  50. Про порядок складання, передачі за належністю Протоколу про бюджетне правопорушення та форми Протоколу про бюджетне правопорушення : наказ М-ва фінансів України від 26.02.2002 р. № 129 // Законодавство України [Електронний ресурс] / Верхов. Рада України. – Електрон. дані. – К. : Упр. комп'ютериз. систем Апарату Верхов. Ради України, 1996-2009. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0213-02. – Назва з екрана.

  51. Сафонова, Л. Д. Бюджетний менеджмент [Текст] : навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. / Л.Д. Сафонова; КНЕУ. – К., 2001. - 186с. – ISBN 966-574-206-Х

  52. Старостенко, Г. Г. Бюджетна система [Текст] : навч. посіб. для студ. екон. спец. усіх форм навчання / Г. Г. Старостенко, Ю.В. Булгаков. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 240 с. – ISBN 966-364-280-7.

  53. Стоян, В. І. Казначейська система виконання бюджетів // Фінанси України. – 2002. – № 5. – С. 56-59.

  54. Фещенко, Л.В. Бюджетна система України [Текст] : навч. посіб. / Л.В. Фещенко, П.В. Проноза, Н.В. Кузьминчук. – К.: Кондор, 2008. – 440 с. - ISBN 978-966-351-192-4.

  55. Юрій, С. І. Казначейська система : підручник / С. І. Юрій, В. І. Стоян, М. Й. Мац. – Т. : Карт-бланш, 2002. – 591 с. – ISBN 966-7952-13-4.