Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

4 Методич по КР по БС

.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
309.76 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

імені Михайла ТУГАН – БАРАНОВСЬКОГО

КАФЕДРА ФІНАНСІВ

БЮДЖЕТНА СИСТЕМА

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсових робіт з дисципліни

для студентів напряму підготовки 6.030508 "Фінанси і кредит",

спеціалізації "Фінанси" денної і заочної форм навчання

Донецьк – 2010

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

імені Михайла ТУГАН – БАРАНОВСЬКОГО

КАФЕДРА ФІНАНСІВ

О.Г. Кавиршин, О.О. Якубовська

БЮДЖЕТНА СИСТЕМА

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсових робіт з дисципліни

для студентів напряму підготовки 6.030508 "Фінанси і кредит",

спеціалізації "Фінанси" денної і заочної форм навчання

РОЗГЛЯНУТО

на засіданні кафедри фінансів

Протокол № ___

від ”___” ____ 2010 р.

Зав. кафедри фінансів

________________Л.О.Омелянович

СХВАЛЕНО

Навчально-методичною

Радою ДонНУЕТ

Протокол № ____

від “____” ___________ 2010 р.

Донецьк - 2010

ББК

УДК

Рецензенти:

Кавиршин О.Г.

Бюджетна система: методичні вказ. до виконання курсової роботи з дисципліни для студ. напряму підгот. 6.030508 "Фінанси і кредит", спеціалізації "Фінанси" ден. і заоч. форм навч. [текст] / М-во освіти і науки України, Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, Каф. фінансів; О.Г. Кавиршин, О.О. Якубовська – Донецьк : [ДонНУЕТ], 2010. – 31 с.

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни "Бюджетна система" для студентів денної і заочної форм навчання спеціальності "Фінанси" освітньо-кваліфікаційного рівня "бакалавр" розроблені відповідно до норм і вимог вищої освіти і призначені для організації керівництва, консультацій і безпосереднього виконання курсових робіт студентами.

В методичних вказівках наведені мета і задачі написання курсової роботи, визначаються послідовність, структура і зміст роботи, вимоги щодо виконання і оформлення курсової роботи, а також порядок проведення її захисту.

ББК

© Кавиршин О.Г., Якубовська О.О., 2010

© Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, 2010

ЗМІСТ

стор.

ВСТУП

4

1. Порядок виконання курсової роботи з дисципліни "Бюджетна система"

6

1.1 Послідовність виконання курсової роботи

6

1.2 Структура і зміст курсової роботи

7

ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

11

ПОРЯДОК ЗАХИСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

18

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

21

ДОДАТКИ

27

ВСТУП

Виконання курсової роботи є однією з форм навчальної роботи студентів відповідно до навчального плану. Вона має сприяти поглибленню теоретичних знань з дисципліни, розвитку практичних компетенцій студентів і поглибленню навичок самостійної роботи. Водночас вона виступає формою навчально-дослідної роботи, в процесі якої студенти опановують наукові методи пізнання, розвивають дослідницькі навички, вміння аналітичної роботи з фінансовою інформацією.

Курсова робота має базуватись на глибокому вивченні законодавчих актів, нормативних, інструктивних і методичних матеріалів, статистичної інформації, теоретичних джерел.

Результатом виконання курсової роботи має стати вміння студента використовувати необхідні теоретичні положення при розкритті певної теми, вести аналіз практичних матеріалів, узагальнювати результати дослідження, а також формулювати висновки і пропозиції.

Основна мета курсової роботи полягає у систематизації і поглибленні теоретичних і практичних компетенцій з модулю "Бюджетна система" і їх використанні для вирішення наукової проблеми на макроекономічному рівні.

В процесі виконання курсової роботи вирішуються такі задачі:

  1. формування навичок самостійної обробки і узагальнення значного переліку бібліографічних джерел, опрацювання теоретичних положень і формулювання на цій основі висновків і пропозицій щодо поставленої проблеми;

  2. опанування методики роботи з законодавчою базою, нормативними документами, інструктивними матеріалами, фінансовими звітами і використовувати їх у теоретичних і практичних дослідженнях;

  3. застосування методів статистичного і фінансово-економічного аналізу для проведення самостійного наукового дослідження;

  4. удосконалення навичок використання можливостей програмного забезпечення для обробки значних масивів інформації.

При написанні курсової роботи студент зобов'язаний:

  • самостійно і поетапно виконувати курсову роботу;

  • відвідувати консультації наукового керівника згідно з графіком;

  • дотримуватись календарного графіку написання курсової роботи;

  • в процесі виконання курсової роботи дотримуватись вимог даних методичних вказівок, що пред'являються до її змісту і оформлення;

  • структурно будувати курсову роботу згідно затвердженого плану;

  • у термін надати курсову роботу керівнику для перевірки;

  • на належному рівні підготуватись до захисту курсової роботи у комісії.

Науковий керівник дипломної роботи зобов'язаний:

  • затвердити розроблений студентом план курсової роботи;

  • надавати індивідуальні консультації студенту в процесі виконання курсової роботи згідно затвердженого графіку консультацій;

  • постійно здійснювати контроль за ходом виконання курсової роботи, дотриманням студентом календарного плану і інформувати про це кафедру фінансів;

  • надати рецензію на курсову роботу.

Отже, курсова робота має розкривати обрану студентом тему дослідження, містити основні теоретичні і практичні розробки на основі проведеного студентом самостійного дослідження, мати завершений характер і відповідати вимогам щодо змісту і оформлення такого виду робіт.

В основу Методичних вказівок до виконання курсових робіт студентами спеціальності "Фінанси" покладено державні стандарти і нормативні матеріали, які висуваються до оформлення наукових робіт.

Методичні вказівки призначені для студентів спеціальності "Фінанси" за ОКР "бакалавр" денної і заочної форм навчання і наукових керівників від кафедри. Вони розроблені з метою врегулювання процесу виконання курсових робіт через встановлення єдиних вимог щодо змісту і оформлення, порядку виконання курсової роботи, представлення на кафедру і захисту перед комісією.

Дотримання усіх положень Методичних вказівок до виконання курсових робіт студентами спеціальності "Фінанси" дозволить якісно і у встановлений термін виконати і захистити курсову роботу.

  1. Порядок виконання курсової роботи з дисципліни "Бюджетна система"

    1. Послідовність виконання курсової роботи

Тема курсової роботи обирається студентом самостійно згідно з тематикою, розробленою і затвердженою кафедрою фінансів. Студент також має право запропонувати свою тему, обґрунтувавши доцільність її дослідження і отримавши особистий дозвіл завідувача кафедри.

На вибір теми мають безпосередній вплив дослідження, що виконувались студентом під час написання рефератів, есе, наукових доповідей на наукові конференції, семінари тощо. Тільки спираючись на отримані раніше теоретичні знання і практичні навички шляхом їх поглиблення можна виконати якісну курсову роботу.

Після вибору тем студентами на кафедрі фінансів формується і затверджується розпорядження про закріплення тем курсових робіт і керівників від кафедри.

Студент виконує курсову роботу згідно з Графіком виконання курсової роботи з дисципліни "Бюджетна система", який наведений у розпорядженні.

Виконання курсової роботи починається з ознайомлення із законодавчими, нормативними і інструктивними матеріалами з досліджуваної проблеми, пошуку і обробки відповідної спеціальної літератури (навчальної, навчально-методичної, наукової літератури, періодичних видань. Варто опрацювати такі періодичні видання: "Фінанси України", "Світ фінансів", "Актуальні проблеми економіки", "Економіка. Фінанси. Право", "Економіка України", "Економіст", "Бюлетень Національного банку України", "Вісник Національного банку України", "Галицькі контракти", "Урядовий кур'єр", "Україна-Бізнес", "Фінансові послуги", тощо). В результаті студент має скласти план дослідження, який подає на затвердження керівнику курсової роботи від кафедри фінансів. Разом із керівником студент уточнює коло питань, які підлягають вивченню і розкриттю; визначає структуру роботи; формує список літератури за обраною темою дослідження.

Виконання курсової роботи починається з написання вступу, який має бути поданий на перевірку науковому керівнику у зазначений у графіку термін. Структура основної частини курсової роботи має бути спрямована на достатнє розкриття обраної теми. Робота має включати три основні розділи, які пов’язані між собою у логічній послідовності.

При виконанні курсової роботи з бюджетної проблематики потрібно в повній мірі використовувати відповідні законодавчі і нормативні акти, офіційні загальнодержавні, регіональні і міські статистичні данні; матеріали державних фінансових структур: Міністерства фінансів України, Державного казначейства України, Державної податкової адміністрації, Державного контрольно-ревізійного управління.

Зміст роботи має бути ілюстрований таблицями, схемами, графіками, діаграмами, які наочно відображають основні положення курсової роботи. Всі ілюстративні матеріали повинні мати відповідні пояснення і відповідати логіці викладання у роботі.

Протягом всього терміну написання курсової роботи студент отримує постійні індивідуальні консультації від наукового керівника. Науковий керівник спрямовує логіку суджень студента, дає рекомендації відносно того, на що необхідно звернути увагу під час проведення досліджень і розробки теоретичних і практичних пропозицій. При перевірці курсової роботи студента науковий керівник має відмітити кожну помилку та неточність, вказати їх сутність та раціональні шляхи вирішення завдання, уточнити або виправити неповністю чіткі формулювання, відмітити стилістичні помилки тощо.

Після написання висновків і списку літератури курсова робота у повному обсязі надається керівнику на рецензування. Остаточне оформлення курсової роботи відбувається згідно з пропозиціями та зауваженнями наукового керівника.

Керівник має надати письмову рецензію на завершену курсову роботу, де має бути надана характеристика всіх розділів курсової роботи; стислий аналіз позитивних сторін; детальний аналіз недоліків і помилок; висновки та оцінка роботи щодо актуальності дослідження, рівня теоретичних знань, виявлених студентом при вирішенні конкретних практичних завдань; глибини та комплексності підходу при аналізі; обґрунтованості висновків і пропозицій студента.

Керівник оцінює курсову роботу записом "допускається до захисту". В разі негативної оцінки курсова робота має бути доопрацьована студентом згідно із зауваженнями, наведеними у рецензії, після чого студент надає роботу на повторне рецензування.

Виконання курсової роботи завершується її захистом перед комісією, який відбувається згідно із затвердженим на кафедрі фінансів графіком.

    1. Структура і зміст курсової роботи

Курсова робота з дисципліни "Бюджетна система" має бути виконана відповідно до графіку і затвердженого плану. Обов'язковими структурними елементами курсової роботи є:

  1. титульний аркуш;

  2. зміст;

  3. вступ;

  4. основна частина;

  5. висновки;

  6. список використаних джерел;

  7. додатки.

Титульний аркуш має відображати тему курсової роботи, її виконавця і наукового керівника. Він оформлюється відповідно до зразка (Додаток А).

Обов'язковим структурним елементом курсової роботи є Зміст, де вказується структура роботи із зазначенням сторінок за кожним розділом і підрозділом (Додаток Б).

Титульний аркуш і зміст не мають порядкового номеру, розташовуються на окремій ненумерованій сторінці, однак враховуються при загальній нумерації сторінок курсової роботи.

У Вступі обґрунтовується вибір теми курсової роботи на основі оцінки її актуальності і доцільності проведення дослідження за цим напрямом; коротко аналізується сучасний стан наукової проблеми; називаються автори, які зробили найбільш вагомий внесок у дослідження поставлених питань. Далі студент визначає мету дослідження, завдання її виконання, вказує об'єкт дослідження, використані методи аналізу, інформативну базу і структуру курсової роботи. Вступ, як структурний елемент, не має порядкового номеру і розташовується на окремому аркуші. Вступ має становити 5 % від загального обсягу курсової роботи.

Сторінка з вступом нумерується відповідно до загальних вимог до нумерації. Вступ надається на рецензування науковому керівнику і доопрацьовується студентом згідно зазначених пропозицій і зауважень.

Основна частина курсової роботи складається з розділів та підрозділів, що розкривають зміст теми дослідження. Кожний розділ починають з нової сторінки. Наприкінці кожного розділу формулюють висновки із стислим викладенням наведених у розділі наукових і практичних результатів.

У кожному розділі має бути завершеність змісту, тези підтверджуються фактами, думками різних авторів, аналітичними даними практичного досвіду. Викладання змісту має бути логічним і послідовним, увесь текст має бути підпорядкований головній ідеї.

Курсова робота містить, як правило, три розділи.

Перший розділ має загальнотеоретичний (методологічний) характер. У ньому на основі вивчення робіт вітчизняних і зарубіжних вчених викладається соціально-економічна сутність досліджуваної проблеми, розглядаються підходи до її вирішення, дається їхня оцінка, обґрунтовуються і викладаються власні погляди студента. Крім того, обов'язковим є аналіз нормативно-законодавчої бази, інструктивних актів, що регулюють досліджуваний науковий напрям. Також доцільним є розгляд зарубіжного досвіду з поставленої проблеми з метою його подальшого використання для надання власних пропозицій.

Цей розділ є теоретичним обґрунтуванням майбутніх розробок, тому що дає можливість обрати визначену методологію і методику проведення якісного і кількісного аналізу стану питання, що розглядається. Після написання першого розділу студент обов’язково формулює висновки за розділом. Обсяг першого розділу має становити 25-30 % від загального обсягу курсової роботи.

Перший розділ надається на рецензування науковому керівнику і доопрацьовується студентом згідно зазначених пропозицій і зауважень.

Другий розділ курсової роботи має аналітичний характер. У ньому студент має провести глибокий аналіз досліджуваної проблеми з використанням різних методів дослідження, включаючи статистичні, економіко-математичні тощо. При цьому не варто обмежуватись лише констатацією фактів, а необхідно виявити динаміку змін показників, розкрити недоліки і причини, що їх зумовили, виявити шляхи їхнього можливого усунення. Цей розділ роботи має стати техніко-економічним обґрунтуванням наступних розробок щодо вирішення існуючих проблем. Повнота і якість виконання другого розділу визначає глибину й обґрунтованість висновків і пропозицій курсової роботи.

Другий розділ є найбільшим за обсягом і має становити 30-35 % від обсягу всієї курсової роботи.

Виконання другого розділу завершується написанням висновків, після чого він надається у встановлені терміни на рецензування науковому керівнику і доопрацьовується студентом згідно зазначених пропозицій і зауважень.

Третій розділ курсової роботи є рекомендаційним. У ньому студент надає пропозиції щодо удосконалення розглянутого питання. Всі пропозиції і рекомендації мають бути обґрунтованими, носити конкретний характер і забезпечувати можливість їхнього практичного застосування. Базою для розробки конкретних заходів і пропозицій є проведений аналіз досліджуваної проблеми в другому розділі, а також наявний прогресивний вітчизняний і закордонний досвід функціонування того чи іншого елемента бюджетної системи. На даному етапі роботи важливо показати, як запропоновані заходи відіб'ються на загальних показниках розвитку країни. Написання розділу завершується формулюванням висновків за розділом.

Обсяг третього розділу має становити 25-30 % від загального обсягу завершеної курсової роботи.

Третій розділ надається на рецензування науковому керівнику і доопрацьовується студентом згідно зазначених пропозицій і зауважень.

Обов'язковим для курсової роботи є логічний зв'язок між розділами і послідовний розвиток основної ідеї теми протягом усієї роботи.

У висновках до курсової роботи логічно і послідовно викладаються теоретичні і практичні висновки і пропозиції, які отримані студентом у результаті проведеного дослідження. Вони мають бути стислими, чіткими і давати повне уявлення про зміст, значимість, обґрунтованість й ефективність розробок. Висновки мають тезисну форму і відбивають теоретичні, аналітичні і рекомендаційні результати дослідження за темою курсової роботи. Обсяг висновків має становити близько 10 % від загального обсягу завершеної курсової роботи.

Список використаних джерел складається в алфавітній послідовності прізвищ перших авторів або заголовків і містить всі законодавчо-нормативні, інструктивні, статистичні, навчальні, навчально-методичні, наукові та періодичні видання, що були використані під час написання курсової роботи. Авторів, які мають однакові прізвища, записують в алфавітному порядку їх ініціалів. Праці одного автора записують за алфавітом перших букв назв його праць. Праці одного автора з однаковою назвою записують за хронологією. Посилання на бібліографічні джерела в основному тексті курсової роботи є обов'язковим. Посилання на інші літературні джерела, що не містяться у списку використаних джерел, не допускаються.

У Додатки виноситься весь первинний матеріал, який використовувався під час проведення практичних досліджень (регіональні і міські статистичні дані; матеріали державних фінансових структур: Державного казначейства України, Державної податкової адміністрації тощо), інструкції, методики, розрахунки на ЕОМ; ілюстрації допоміжного характеру і графічний матеріал; в разі необхідності – витяги з законодавчих і нормативних актів, роздруківку результатів використання комп'ютерних програмних продуктів, посилання на які під час виконання роботи є обов'язковим. Також у додатках наводяться формули, таблиці, схеми, якщо вони суттєво полегшують розуміння роботи і є громіздкими для їх відображення за текстом.

  1. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота виконується відповідно до вимог, встановлених ІСУЯ 7.5.1.-03-03/УН "Загальні вимоги до організації виконання індивідуальних завдань".

Загальний обсяг курсової роботи має становити 45–50 сторінок машинописного тексту, надрукованого на листах формату А4 (210x297 мм). Міжрядковий інтервал у комп'ютерній версії – 1,5. Шрифт Times New Roman, розмір шрифту – 14. Абзац – 5 знаків, однаковий протягом всього тексту.

Розмір полів зверху, знизу та ліворуч – 20 мм, праворуч – 15 мм.

Вирівнювання основного тексту курсової роботи здійснюється по ширині.

Сторінки курсової роботи підлягають поточній нумерації, починаючи з титульного аркуша до першої сторінки додатків. Номер на титульному аркуші не ставиться. Сторінки нумеруються арабськими цифрами у правому верхньому куті листа. Рисунки і таблиці, розташовані на окремих листах, включаються в загальну нумерацію сторінок.

За змістом курсової роботи з нової сторінки починаються лише основні структурні елементи – вступ, розділ 1, розділ 2, розділ 3, висновки, список використаних джерел, додатки. В рамках розділу підрозділи на нову сторінку не виносяться і починаються на сторінці закінчення попереднього підрозділу.

Номер розділу та його назва друкуються великими літерами на окремих рядках з вирівнюванням по центру. Після цього через один інтервал малими напівжирними літерами з вирівнюванням по ширині друкується назва підрозділу, а потім, через 2 інтервали, починається основній текст підрозділу. Крапки після назв розділів і підрозділів не ставляться. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, то їх розділяють крапкою. Перенос слів у заголовку розділів не допускається. Не допускається розміщувати назви розділу і підрозділів в нижній частині сторінки, якщо після неї не може розміститись один абзац тексту. Між підрозділами мають бути два вільних рядки. Кожний розділ завершується формулюванням висновків. Наприклад:

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ Державним боргом

1 інтервал

1.1 Сутність і причини виникнення державного боргу

  1. інтервали

основний текст підрозділу

2 інтервали

1.2 Класифікація державного боргу

2 інтервали

основний текст підрозділу

2 інтервали

1.3 Обслуговування і методи управління державною заборгованістю

2 інтервали

основний текст підрозділу

2 інтервали

Висновки за розділом 1

2 інтервали

1.

2.

3.

4. ….

другий розділ з нового аркуша

Приблизний обсяг основних структурних елементів курсової роботи становить:

Вступ – 2-3 стор.;

Розділ 1 – 10-15 стор.;

Розділ 2 –15-20 стор.;

Розділ 3 – 10-15 стор.;

Висновки – 3-4 стор.

Слід зазначити, що текст курсової роботи має бути стислим, точним, не допускати різних тлумачень, логічно послідовним. При викладанні обов'язкових вимог у тексті повинні застосовуватися слова; "має", "необхідно", "вимагається, щоб", "забороняється", "не слід". У тексті заборонено використання зворотів розмовної мови; застосування різних наукових термінів, близьких за змістом, а також іноземних слів і термінів за наявністю рівнозначних слів і термінів української мови; застосування довільних словоутворень.

У курсовій роботі слід використовувати синтаксичні конструкції, уникаючи при цьому складних граматичних зворотів. Доцільним є вживання стандартизованої термінології, уникаючи незвичних термінів і символів або пояснювати їх при першому згадуванні в тексті. Терміни, окремі слова і сполучення можна змінювати абревіатурними і прийнятими текстовими скороченнями, значення яких зрозуміле з контексту. У тексті курсової роботи не мають використовуватись скорочення слів, за винятком загальноприйнятих.

В залежності від обраної теми курсової роботи дослідження може викладатись у вигляді прямого опису процесів, формалізованого, табличного відображення з представленням рисунків (схем, діаграм, графіків тощо).

Існують певні особливості в оформленні таблиць, рисунків, формул за текстом курсової роботи.

Таблиці та рисунки в курсовій роботі надаються безпосередньо після першого посилання на них або на наступній сторінці, якщо немає можливості їх повністю розмістити після посилання.

Нумерація рисунків, таблиці та формул є поточною у рамках одного розділу. Вона складається з номеру розділу і порядкового номеру таблиці чи рисунка в рамках даного розділу.

Таблиці повинні мати назву, яку розмішують над таблицею і друкують симетрично до тексту. Назву наводять жирним шрифтом. Надпис "Таблиця" розміщують в правому верхньому куті із зазначенням її номера. Номер таблиці має складатись з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка. Наприклад, Таблиця 1.1 (перша таблиця у першому розділі).

Отже, в основному тексті курсової роботи таблиці оформлюються таким чином:

Таблиця ______

номер

____________________________________________________

назва таблиці

Назва рядків

Заголовок графи

Заголовок графи

Підзаголовок графи

Підзаголовок графи

Підзаголовок графи

Підзаголовок графи

1

2

3

4

5

Боковик Графи (колонки)

(заголовки рядків)

Через один інтервал після закінчення таблиці починається основний текст. Таблиці, за винятком додатків, слід нумерувати арабськими цифрами наскрізною нумерацією в межах розділу. Якщо таблиця виходить за формат однієї сторінки, то її поділяють на частини, при цьому слово "Таблиця" і номер вказують один раз праворуч над першою частиною таблиці, а над іншими частинами праворуч пишуть слова "Продовження таблиці" із зазначенням її номеру. При цьому на наступну сторінку переносять нумерацію граф таблиці.