Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktika_3_kurs_otchyot.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
376.32 Кб
Скачать

Результати дослідження структури чисельності пенсіонерів що отримують пенсію на пільгових умовах по всій Україні та в Донецькій області за 2009-2012 роки наведені у таблиці 8.1 (Додаток є).

Як видно з даних, наведених у таблиці 8.1 в структурі дострокових пенсій виділяють пенсії, надаються незалежно від віку за наявності необхідного стажу роботи в певних сферах, зокрема медичним та педагогічним працівникам (пенсія за вислугу років). Практика показує, що найбільшу питому вагу займають пенсії, надаються на підставі Списків № 1 і № 2 виробництв, професій, посад, робота на яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. У 2012 р. 2,4 млн трудових пенсій в Україні були призначені людям, які не досягли загальновстановленого пенсійного віку та частка таких дострокових пенсіонерів щороку збільшується.

Наведені нами дані дозволяють зробити висновок про те, що така ситуація склалася в силу недосконалості й нестабільності пенсійного законодавства й права; недостатнього методологічного, теоретичного й фінансового забезпечення пенсійної реформи, а також відсутності глибокого осмислення сутності, ролі й значення прогнозування й програмно-цільового методуяк ефективних інструментів управління ресурсами пенсійної системи. Слід зазначити, що позитивним результатом реформування механізму пенсійного забезпечення в Україні стало законодавче врегулювання багатьох проблемних питань у досліджуваній нами сфері, однак, як показала практика останніх років, діючий сьогодні механізм управління доходами й витратами бюджету ПФУ потребує подальшого налагодження й удосконалення.

Особливостями формування бюджету територіального управління ПФУ в м. Торезі Донецької області є наступне:

  • постійно зростаюча потреба в грошових коштах на виплату пенсій та зниження рівня її фінансового забезпечення, а також зростання заборгованості підприємств зі сплати страхових внесків до бюджету ПФУ. Темпи зростання видатків на виплату пенсій в 2 рази випереджають темпи зростання власних надходжень до бюджету.

  • відшкодування та фінансування пільгових пенсій на рівні підприємств і бюджету територіального управління Пенсійного фонду України в м. Торезі Донецької області.

Найбільшу питому вагу займають пенсії на підставі Списків № 1 і № 2 виробництв, професій, посад, робота на яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

В даний час по всій Україні налічується близько 2500 найменувань професій і посад, які дають право на отримання пільгових пенсій. Майже 60% робочих місць припадає на вугільну, металургійну, машинобудівну, хімічну промисловість;

  • достроково пенсії, надаються незалежно від віку за наявності необхідного стажу роботи в певних сферах, зокрема медичним та педагогічним працівникам (пенсія за вислугу років);

  • найвищий рівень тінізації у промисловості, особливо у вугільній. Це пояснюється високим податковим тиском на ФОП, недосконалістю податкового обліку і звітності на підприємствах, відсутністю центрів відповідальності за платежі підприємств до бюджету ПФУ у м.Торезі;

  • незадовільна демографічна ситуації в Донецькій області вельми негативно впливає на модернізацію і розвиток солідарної пенсійної системи. В останні роки значно зросла питома вага осіб пенсійного віку і скоротилася питома вага працездатного населення. У найближчі роки буде зростати соціально-економічне навантаження на працездатну частину населення, яке в найближчі роки вже не зможе впоратися з фінансуванням пенсійних виплат на рівні солідарної системи. Згідно з демографічними прогнозами, очікується інтенсивне старіння населення України, що проявиться до 2026 р. в збільшенні частки літніх людей у ​​віковій структурі населення;

  • вельми низька якість життя українського народу - це результат, відсутності ефективної стратегії в сфері його соціального захисту, яка реалізується в Україні як ряд розрізнених, економічно і соціально недоцільних заходів. Досить низькі темпи росту мінімальної заробітної плати на тлі незначного збільшення приросту інших соціальних стандартів стримують весь хід пенсійної реформи і, перш за все, її фінансове забезпечення;

  • ліквідація підприємств без визначення правонаступників, оскільки при цьому сума фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій повністю посилюється навантаженням на бюджет ПФУ в Донецькій області.

Бюджет територіального управління ПФУ у м. Торезі Донецької області на 2013 рік сформовано з перевищенням обсягів видаткової частини над доходною. Покриття дефіциту коштів забезпечуватиметься за рахунок коштів державного бюджету, передбачених на цю мету в Законі України «Про Державний бюджет України на 2013 рік».

В даний час необхідні глибокі і різнобічні дослідження, які дозволять більш глибоко і системно розкрити сутність і специфіку функціонування бюджету ПФУ в умовах реалізації концепції реформування пенсійної системи, весь інструментарій, якої зорієнтований на створення такого організаційно-економічного механізму управління ресурсами бюджету ПФУ, реалізація якого на практиці дозволила б створити вельми справедливу в соціальному відношенні пенсійну систему.

Пошук нових можливостей у створенні ефективного механізму формування доходів і фінансування витрат бюджету ПФУ на рівні Донецького регіону обумовив необхідність розробки прогнозної оцінки можливих надходжень у бюджет ПФУ в Донецькій області до 2017 року. При здійсненні прогнозування головною проблемою є вибір такого варіанта прогнозу, у якому кошти бюджету Пенсійного фонду, з одного боку, могли б забезпечувати виплату гідної пенсії, а з іншого - щоб рівень страхових внесків у бюджет не створював перешкод для реалізації економічної й соціальної функцій держави й не провокував би тінізацію й корупцію в економіці.