Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rudenok_O_Yu_Pensiyna_sistema_Ukrayini_2009.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
741.38 Кб
Скачать

Змістовий модуль іі.

ЕКОНОМІЧНІ І ПРАВОВІ ОСНОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ

ПЕНСІЙНОЇ СИСТЕМИ

ТЕМА 4. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

ПЕНСІЙНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ

4.1. Рівні пенсійної системи України.

4.2. Характеристика елементів пенсійної системи України.

4.3. Органи управління пенсійною системою України.

4.1. Рівні пенсійної системи України.

Для розв'язання проблем, якi постали в системi пенсiйного забезпечення, i пiдвищення рiвня життя пенсiонерiв потрiбно запровадити такi змiни:

  1. встановити пряму залежнiсть розмiру пенсiї вiд розмiру внескiв. Хто не сплачує внескiв, той не отримуватиме пенсiї. Хто сплачує внески в бiльшому розмiрi або протягом довшого часу, той одержуватиме пропорцiйно бiльшу пенсiю, порiвняно з тими, хто здiйснює меншi вiдрахування з меншого заробiтку або працює протягом коротшого часу;

  2. забезпечити точний облiк перiодiв зайнятостi, заробiтної платнi та сплачених внескiв. Саме для цього в Українi тепер створюють систему персонiфiкованого облiку вiдомостей;

  3. впорядкувати систему призначення пiльгових пенсiй. Всi працiвники, якi сплачують однаковi внески, мають отримувати однаковi пенсiї;

  4. стимулювати пiзнiший вихiд на пенсiю. Завдяки подовженню вiку виходу на пенсiю вдасться збiльшити кiлькiсть платникiв внескiв i пiдвищити пенсiї;

  5. вилучити програми соцiальної допомоги з пенсiйної системи. Соцiальнi пенсiї, доплати, адресна допомога та iншi види допомоги має фiнансувати Державний бюджет. У майбутньому всi цi виплати потрiбно об'єднати в єдину програму соцiальної допомоги - програму гарантованого мiнiмального доходу сiм'ї;

  6. для стимулювання платiжної дисциплiни встановити оптимальне спiввiдношення мiж розмiрами пенсiй i внесками.

За умови здiйснення цих заходiв пенсiйне забезпечення в поєднаннi iз соцiальною допомогою сформують набагато надiйнiшу систему захисту вiд бiдностi, нiж та, яка iснує сьогоднi.

Проте, якщо змiни буде запроваджено тiльки в пенсiйнiй системi, то виявленi проблеми навряд чи вдасться усунути. Пенсiйна реформа має стати складовою частиною комплексної програми економiчних i фiнансових перетворень.

Пенсійна реформа в Україні має досягти таких цілей:

  1. встановити залежність розміру пенсiї вiд величини заробiтку i трудового стажу;

  2. заохотити громадян до заощадження коштiв на старiсть;

  3. створити ефективнiшу i дiєвiшу систему адмiнiстративного управлiння в пенсiйному забезпеченнi;

  4. забезпечити фiнансову стабiльнiсть пенсiйної системи;

  5. забезпечити надiйнiсть заощаджень учасникiв пенсiйних програм;

  6. пiдвищити рiвень життя пенсiонерiв.

Трирівнева пенсійна система дозволить розподілити між трьома її складовими ризики, пов'язані із змінами в демографічній ситуації (до чого більш чутлива солідарна система) та з коливаннями в економіці і на ринку капіталів (що більше відчувається у накопичувальній системі). Такий розподіл ризиків дозволить зробити пенсійну систему більш фінансово збалансованою та стійкою, що застрахує працівників від зниження загального рівня доходів після виходу на пенсію і є принципово важливим та вигідним для них.

Пенсійна система, як будь-яка соціальна система, включає сукупність взаємозалежних елементів, що певним чином структуровані, юридично й організаційно оформлені.

Система пенсійного забезпечення в Україні складається з трьох рівнів:

  1. Перший рівень – солідарна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування базується на принципах солідарності, субсидування і здійснення виплати пенсій і надання соціальних послуг за рахунок коштів Пенсійного фонду і регулюється нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Природа солідарної системи полягає у тому, що вона функціонує в режимі забезпечення поточних виплат, тобто працюючі громадяни сплачують страхові внески, тим самим забезпечують виплату пенсій непрацездатній категорії населення.

Солідарна система забезпечує призначення й виплату пенсій також таким категоріям як:

  • особи, хворі на гіпофізарний нанізм (ліліпути), диспропорційні карлики;

  • інваліди по зору I групи - сліпі та інваліди з дитинства I групи;

  • жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку;

  • військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях, а також ті, що стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов'язків військової служби (службових обов'язків), або внаслідок захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті чи виконанням інтернаціонального обов'язку, дружини (чоловіки), якщо вони не взяли повторний шлюб, і батьки військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які померли (загинули) у період проходження військової служби (виконання службових обов'язків) чи після звільнення із служби, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при виконанні обов'язків військової служби (службових обов'язків), захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті, ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи чи виконанням інтернаціонального обов'язку тощо.

Однак в майбутньому передбачається прийняття відповідного закону, згідно з яким будуть призначатися ці пенсії.

Кошти солідарної системи спрямовуються також на виплату допомоги на поховання пенсіонера.

  1. Другий рівень – накопичувальна системазагальнообов'язкового державного пенсійного страхування, що базується на принципах накопичення коштів застрахованих осіб у Накопичувальному фонді і здійснення фінансування витрат на оплату договорів страхування довічних пенсій і одноразових виплат. Цей рівень, також як і попередній, регулюється нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Тут, на відміну від солідарної системи не відбувається негайної виплати пенсійних коштів, а кошти спрямовуються на формування реальних індивідуальних накопичень застрахованих осіб. З метою захисту від інфляційних процесів забезпечується їх інвестування в інструменти грошового, фондового ринків, об’єкти нерухомості, банківські метали й ін.

  1. Третій рівень – система недержавного пенсійного забезпечення, що базується на принципах добровільної участі громадян, роботодавців і їх об'єднань у формуванні пенсійних накопичень з метою одержання громадянами пенсійних виплат на умовах і в порядку, передбачених Законом України “Про недержавне пенсійне забезпечення”.

Дана система покликана забезпечити можливість громадянам збільшити свої пенсії шляхом додаткових добровільних накопичень на старість. При цьому пенсіонер не позбавляється виплат з солідарної і накопичувальної систем, а лише отримує прибавку до них.

Перший і другий рівні системи пенсійного забезпечення в Україні складають систему загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Другий і третій рівні системи пенсійного забезпечення в Україні складають систему накопичувального пенсійного забезпечення.

Для окремих категорій громадян законами України можуть встановлюватися умови, норми і порядок їх пенсійного забезпечення, відмінні від загальнообов'язкового державного страхування і недержавного пенсійного забезпечення.

Громадяни України можуть бути учасниками й одержувати пенсійні виплати одночасно з різних рівнів пенсійної системи в Україні. Обов'язковість участі чи обмеження щодо участі громадян у відповідних рівнях системи пенсійного забезпечення в Україні й одержання пенсійних виплат встановлюються законами з питань пенсійного забезпечення.

Питання участі іноземців і осіб без громадянства в системі пенсійного забезпечення в Україні й участі громадян України в іноземних пенсійних системах регулюються Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" і іншими законами з питань пенсійного забезпечення і міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких дана Верховною Радою