Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gavrilenko_V_Butova_A_Osnovi_promislovogo_budi.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
7 Mб
Скачать

3.3 Практична частина

3.3.1 Графічне оформлення фасаду

Фасад будівлі виконується на аркуші міліметрового паперу або на ватмані формату А-І (594х841) олівцем в масштабі 1 : 50.

На кресленні фасаду повинні бути зазначені:

  • загальний вид будівлі, розрізка стін на панелі;

  • характерні координаційні осі – крайні, у місцях уступів, перепадів висот. Розміри координаційними осями не проставляють;

  • висотні позначки - рівня землі, підлоги першого поверху, верха карниза або парапету, низу і верха прорізів.

  • марки схем заповнення віконних прорізів (крім металевих), що не входять до складу елементів збірних конструкцій стін;

  • розміри і прив'язки елементів, не виявлених на планах і розрізах;

  • зовнішні пожежні й евакуаційні сходи;

  • найменування фасаду. На кресленнях фасади називають по позначеннях крайніх координаційних осей будинку, між якими розташований фасад. Наприклад, “Фасад 1 - 7”, “Фасад А - Г”.

Порядок креслення фасаду будинку наступний:

  • загальне компонування листа. За планами і розрізами визначають розміри габаритного прямокутника фасаду. У прийнятому масштабі креслення вичерчують габаритний прямокутник так, щоб рівномірно використовувати площу листа, розмістити текстову частину, основний напис, назву фасаду, координаційні осі і висотні оцінки;

  • побудова сітки фасаду. На нижній горизонтальній, стороні габаритного прямокутника відзначають положення характерних координаційних осей, віконних і ворітних прорізів, простінків. Через отримані крапки проводять вертикальні прямі. Використовувані при цьому розміри і розмірні прив'язки знімають із плану на позначці 0.000. На вертикальній стороні габаритного прямокутника по висотних розмірах і позначках, знятим з розрізу будинку проставляють позначки низу і верха віконних і ворітних прорізів, карниза, парапету і т.п.;

  • креслення основних контурів. По сітці зображують загальні контури фасаду, віконних і ворітних прорізів і інших архітектурних елементів;

  • креслення деталей. Наносять віконні плетіння, лінії розрізки стін на панелі;

  • нанесення висотних позначок, марок координаційних осей;

  • остаточне графічне оформлення фасаду. Лінії креслення обводять відповідно рекомендованої товщини, мм: контур землі – 0,6 - 0,8; контур елементів фасаду – 0,4 – 0,6, заповнення прорізів, розрізки стін, - 0,2 – 0,3.

Приклади виконання фасадів надано у додатку 6.

3.3.2 Графічне оформлення генплану

Генеральний ділянки виконується в масштабі 1:500 або 1:1000. На генплані за допомогою умовних позначень, слід нанести: межі ділянки, існуючі будівлі, будівлю підприємства ресторанного господарства, яка проектується, тимчасові будівлі, дороги, зелені насадження.

У правому кутку креслення генплану вказується стрілкою напрям на північ.

Приклад виконання генплану ділянки їдальні надано у додатку 7.

Додаток 6.

Додаток 7.

4. Оформлення креслень

Оформлення креслень виконується відповідно до вимог Системи проектної документації для будівництва ДСТУ Б А.2.4-7-95 «Правила виконання архітектурно-будівельних робочих креслень» на форматі А-І.

Оформлення листа рамкою та основним написом виконується відповідно до рисунка 12.

Рисунок 12 - Оформлення листа рамкою та основним написом

Креслення на листах рекомендується виконувати в проекційному і логічному зв'язку. Назву зображень розташовують над зображенням і виконують стрічними буквами шрифту розміром 7. Тематичні заголовки таблиць виконують рядковим шрифтом розміром 5. Решта всіх буквених і цифрових написів виконується рядковим шрифтом розміром 3,5.

Умовне графічне позначення санітарно-технічного устаткування на кресленні плану виконують відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТУ 11628-65 таблиця 6.

Умовні графічні позначення і зображення на кресленні плану виконують по ДСТУ Б А.2.4-7-95 ( ГОСТ 21. 501 -93) таблиця 7.

Основні написи на листі креслення виконуються відповідно до ДСТУ Б А.2.4-4-95 «Основні вимоги до робочої документації» за формою 1.