Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансы.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
939.01 Кб
Скачать

5. Характерні ознаки фінансів:

  • обмінно-розподільний характер;

  • рух вартості від одного суб’єкта до іншого;

  • грошова форма відносин;

  • формування доходів і здійснення видатків;

  • еквівалентний (за призначенням) характер обміну та розподілу і нееквівалентний – перерозподілу.

Основними у фінансах є відносини розподілу і перерозподілу. Відносини обміну в прямій формі складаються між юридичними і фізичними особами з приводу купівлі-продажу товарів та послуг. Разом з тим, у відносинах розподілу можна відзначити елементи обміну, а у відносинах обміну – ознаки розподілу. Наприклад, податки можна розглядати і як метод перерозподілу доходів юридичних та фізичних осіб, і як плату суспільства державі за виконання нею встановлених функцій і надання відповідних послуг: скільки заплатили, стільки й отримали. У будь-яких відносинах обміну можливі елементи перерозподілу доходів, оскільки ціни, як правило, відхиляються від реальної вартості товарів та послуг. Слід пам’ятати, що в чистому вигляді обмін та розподіл і перерозподіл – це тільки наукові абстракції. У реальному житті все набагато складніше, отже провести чітке розмежування відносин досить важко і наврядчи доцільно.

6. Взаємозвязок фінансів з іншими економічними категоріями

В вартісному розподілу ВВП провідну роль поряд з фінансами відіграють такі фінансові категорії як ціна, заробітна плата, кредит.

Ціна і фінанси:

Ціна – це грошовий вираз вартості товару. Ціна має дві межі:

  • нижню – собівартість;

  • верхню – ринкова ціна.

Сутність фінансової категорії ціна - виявляється у ціноутворенні. Ціна визначає величину грошових коштів, які поступають від реалізації продукції її власнику, та виступає вихідною основою подальшого розподільного процесу.

Фінанси і заробітна плата:

Фінанси “допомагають” заробітній платі формувати фонд оплати праці, відокремлюючи його від інших фондів підприємства.

Заробітна плата, нарахування якої не співпадає у часі з її виплатою, виступає джерелом формування фінансових ресурсів підприємства. Перебуваючи в кругообігу грошових коштів підприємства, ці грошові кошти виступають джерелом поповнення його оборотних коштів.

Фінанси і кредит:

Кредит функціонує на основі зворотності, терміновості, платності і визначеності.

Фінансові ресурси надаються безкоштовно і без обговорення умов повернення, тобто безстроково.

Кредитні ресурси формуються в процесі перерозподілу тимчасово вільних грошових засобів (коштів) у суб’єктів господарювання.

Фінансові ресурси формуються на стадії вартісного розподілу доданого продукту.

7.Необхідність і сутність фінансового контролю

У практичній діяльності контрольна функція проявляється у фінансовому контролі. Необхідність контролю випливає з того, що фінансові відносини мають яскраво виражений суперечливий характер, оскільки кожний суб’єкт прагне отримати якомога більше. Саме для того, щоб у процесі розподілу і перерозподілу ВВП окремі суб’єкти не привласнювали неналежну їм частку, необхідний постійний всеохоплюючий фінансовий контроль.

Фінансовий контроль – це один з найвпливовіших видів контролю у суспільстві. На відміну від інших, він охоплює все суспільство: кожний суб’єкт перевіряє іншого.