Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 Теоретичні основи товарознавства.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Товарознавство Тема 1

Тема 1. Теоретичні основи товарознавства

1. Суть та основи товарознавства

2. Споживчі властивості товарів

3. Маркування товарів

4. Якість товарів

1. Суть та основи товарознавства

Товарознавство — наукова дисципліна, яка системно вив­чає товари на всіх етапах життєвого циклу, методи пізнання їх споживчої вартості (цінності), закономірності формування асортименту та вимог до якості для забезпечення ефективності їх виробництва, обігу та споживання.

Термін «товарознавство» складається із двох слів: «товар» і «знати». отже, у цьому розумінні товарознавство – знання про товари.

Дійсно, товари задовольняють різноманітні життєві потреби людини, деякі з них вона використовує протягом усього життя, іноді навіть не догадуючись про їхні чудові властивості. Наприклад, ряд харчових продуктів знаходить широке застосування в народній і традиційній медицині для профілактики й лікування різних захворювань.

Повсякденне споживання товарів створює невірне уявлення про те, що фахівцям і споживачам знання про товар потрібні не більш, ніж на вузькопрактичному життєвому рівні. Наукові основи товарознавства, що базуються на знанні фундаментальних дисциплін – хімії, фізики, біології, заперечуються. Подібне враження оманне, тому що робота з товарами вимагає професійних, постійно оновлюючих теоретичних знань, що й становить одну з основних завдань товарознавства.

Ці знання необхідні як технологам підприємств-виробників, товарознавцям промислових, сільськогосподарських і торговельних організацій, експертам, комерсантам, економістам, бухгалтерам, менеджерам, так і покупцям. Останні одержують знання про товар за допомогою засобів інформації (маркування, реклами, статей, книг і т.п.), тому дуже важливо, щоб засоби масової інформації, як основне джерело, використовували товарознавчі знання про товар.

Об’єктом товарознавства є товари як продукти праці, що задовольняють потреби споживачів та методи їх практичного та теоретичного пізнання.

Суб’єкти товарознавства поділяються на дві групи: перші – це спеціалісти, які здійснюють цю діяльність в межах своїх посадових обов’язків; інші – це споживачі, на задоволення потреб яких і направлена товарознавча діяльність.

Предметом товарознавства є споживна вартість (цінність) товарів, закономірності її прояву і збереження.

Тільки споживна вартість робить продукцію товаром, тому що має здатність – задовольняти конкретні потреби людини. Якщо споживна вартість товару не відповідає реальним запитам споживачів, то він не буде затребуваний, а отже, не буде використаний по призначенню в обумовленій для нього сфері застосування.

Мета товарознавства — вивчення основоположних ха­рактеристик товару, які складають його споживну вартість, а також їх змін на всіх етапах товароруху.

Для досягнення цієї мети товарознавство як наука й навчальна дисципліна повинне вирішувати наступні завдання:

  • чітке визначення основних характеристик, що становлять споживну вартість;

  • встановлення принципів і методів товарознавства, що обумовлюють його наукові основи;

  • систематизація безлічі товарів шляхом раціонального застосування методів класифікації й кодування;

  • вивчення властивостей і показників асортименту для аналізу асортиментної політики промислової або торговельної політики організації;

  • управління асортиментами організації;

  • визначення номенклатури споживних властивостей і показників товарів;

  • оцінка якості товарів, у тому числі нових вітчизняних і імпортних;

  • виявлення градацій якості й дефектів товарів, причин їхнього виникнення і заходів по попередженню реалізації неякісних товарів;

  • визначення кількісних характеристик одиничних екземплярів товарів і товарних партій;

  • забезпечення якості й кількості товарів на різних етапах їхнього технологічного циклу;

  • встановлення видів товарних втрат, причин їхнього виникнення й розробка заходів по їхньому попередженню або зниженню;

  • інформаційне забезпечення руху товарів від виробника до споживача.

Значення товарознавства. Товарознавство відноситься до основних навчальних дисциплін при формуванні професійної компетентності товарознавців, експертів, комерсантів і маркетологів. Крім того, основи товарознавства необхідні бухгалтерам, економістам, менеджерам і технологам, тому що облік, планування товарних ресурсів, аналіз фінансово-господарської діяльності, управління виробництвом і інші види професійної діяльності повинні здійснюватися з урахуванням особливостей товарів, їхніх основних характеристик і можливих змін при транспортуванні, зберіганні й реалізації.