Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЕРІГ_ПРОГРАМА РАННІЙ ВІК.doc
Скачиваний:
352
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Специфіка проведення ігор-занять з дітьми другого року життя Фізична культура

Тривалість занять з дітьми до 1 року 6 місяців 8-9 хвилин, від 1 року 6 місяців до 2 років – 10-15 хвилин. Заняття з дітьми від 1 року до 1 року 6 місяців проводяться у другому періоді неспання; з дітьми від 1 року 6 місяців до 2 років - у ранковий і вечірній періоди неспання.

На початку року заняття проводять індивідуально чи невеликими групами (4-6 дітей). Після 1 року 6 місяців дітей об’єднують на заняттях по 6-8 дітей. Підгрупи формуються залежно від віку дітей і стану їхнього фізичного та психічного розвитку. Програмний зміст занять закріплюється вихователем або інструктором із фізкультури у процесі повсякденного спостереження за дітьми під час занять, рухливих ігор. Зміст занять з дітьми поступово ускладнюється.

Щодня на прогулянках проводяться ігрові вправи і рухливі ігри з метою відпрацювання знайомих основних рухів.

Ігрові вправи не мають сюжету і містять конкретні рухові завдання: «принеси іграшку», «дожени м’яч», «доповзи до брязкальця» та ін. Вони дозволяють дитині виконувати завдання самостійно у своєму темпі та створюють умови для підвищення її рухової активності. Ігрові вправи у цьому віці не потребують від дитини чіткого погодження своїх рухів з рухами інших дітей, вони лише допомагають поступовому переходу від індивідуальних дій до спільних.

Наприкінці другого року життя дітям пропонують рухливі ігри із зрозумілим їм сюжетом. Уважне ставлення до дітей під час гри, лагідне поводження з ними створюють у них веселий настрій та почуття впевненості у своїх силах.

До рухливих ігор залучають спочатку підгрупу дітей 3-5 (від 1 року до 1 року б місяців), а потім 6-8 (від 1 року 6 місяців до років). Кожна гра повторюється 2-3 рази.

Розвиток мовлення і ознайомлення з довкіллям

Заняття з розвитку мовлення і ознайомлення дітей з довкіллям на другому році життя передбачають:

  • організовані спостереження за живими об’єктами (кішка, собака, курчата, пташки, рибки в акваріумі);

  • спостереження за працею помічника вихователя (няні), вихователя, старших дітей;

  • спостереження за транспортом;

  • покази предметів з називанням («Чарівна торбинка (кошик)», «Знайди, де сховано», «Наші іграшки», «Подивись і назови» та ін.);

  • покази предметів у дії та їх називання, покази інсценівок;

  • покази предметних (настільних) і сюжетних (настінних) картин;

  • дидактичні ігри на розвиток звуконаслідування, фонематичного слухи, мовленнєвого дихання, сили голосу;

  • читання оповідань, віршів, утішок, забавлянок, розповідання казок.

З дітьми до 1 року 6 місяців проводять 15 занять на тиждень.

Кількість дітей на занятті залежить від віку дітей і матеріалу, який буде використано на занятті: від 2 до 6 дітей, тривалість заняття – до 5 хвилин.

З дітьми від 1 року 6 місяців до 2х років проводять 4 заняття на тиждень, об’єднують на одному занятті від 3-4 до 6 дітей, тривалість заняття 5-7 хвилин.

Провідними прийомами розвитку мовлення дітей на цьому віковому етапі є:

- показ з називанням: раптова поява предметів, зміна дій з предметами, показ контрастних предметів і дій;

- багаторазове повторення одних і тих самих занять (художніх текстів, картинок, предметів);

- прийом звуконаслідування (повтори, скажи), стимулювання дій з предметами (покажи, візьми, дай, принеси , знайди, поклич);

- різноманітні запитання до одного й того самого предмета (хто це?, Хто прийшов?, Хто плаче? Хто спить? Хто сидить?), одне й те саме запитання до різних предметів;

- мовлення дорослого як зразок для наслідування: у другій половині року вимагати від дітей наслідування фразового мовлення.