Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya-3.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
956.42 Кб
Скачать

1.4.Мотивація і роль праці у формуванні особистості

Трудове виховання школярів повинно полягати у формуванні та закріпленні мотивів. Вибір професії - досить складний і часом довгий мотиваційний процес: адже від правильного вибору професії багато в чому залежить задоволеність людини своїм життям. Свідомий вибір професії відбувається з орієнтацією людини на наявні у нього соціальні цінності. Якщо головним для людини є суспільний престиж, то професія вибирається виходячи з існуючої моди, престижності професії у суспільстві. Багато хто вибирає професію в залежності від того, якою мірою вона може забезпечити їх матеріальне благополуччя. Деякі люди обирають професію через інтерес до неї, і нерідко цей інтерес має романтичний характер, навіяний літературою, побаченим фільмом. Буває, що такий вибір, заснований на поверхневому, чисто зовнішньому враженні або підкріплений порадами батьків, друзів, виявляється невдалим..

Трудова діяльність є одним з важливих чинників виховання особистості. Включаючись в трудовий процес дитина докорінно змінює своє подання про себе і навколишній світ. Радикальним чином змінюється самооцінка. Вона змінюється під впливом успіхів в трудовій діяльності, що в свою чергу змінює авторитет школяра в класі. Питання авторитету, самоствердження особливо велику роль відіграє в старшому шкільному віці. Учитель повинен підтримати і скерувати інтерес не тільки на свій предмет, але і на інші області пізнання. Під впливом цього інтересу буде розвиватися самопізнання. Головним розвитком праці - це перехід від самооцінки до самопізнання. Крім цього в процесі праці розвиваються здібності, вміння і навички. У трудовій діяльності формуються нові види мислення. У слідстві колективності праці школяр одержує навики роботи, спілкування, співробітництва, що покращує адаптацію дитини в суспільстві.

Головним завданням психологічної підготовки школярів до праці є формування умінь виконати роботу не тільки індивідуально, але і в колективі, розвиток позитивної мотивації праці, їх творчих здібностей та інших якостей особистості, важливих для професійного самовизначення.

Необхідною умовою існування людського суспільства є праця. На відміну від тварин, які тільки користуються зовнішньою природою і виробляють в ній зміни в силу своєї присутності, людина вносяться їм змінами змушує її служити своїм цілям, панує над нею.

Праця робить вирішальний вплив і на розвиток самої людини. Особливо важливо в трудовому вихованні школяра є мотиви, які спонукають дітей трудитися. Саме з мотивами пов'язане формування відносин до праці, як головної цінності. Праця має величезне значення на всіх етапах становлення особистості. Він лежить в основі морального виховання. Багатогранна трудова діяльність школяра-підлітка. Йому органічно притаманне прагнення трудитися. Але це зовсім не означає, що він завжди і за будь-яких умов буде охоче брати участь в корисних суспільству, але не викликають у нього позитивних емоцій справах. Підліток (в першу чергу молодший) - ще дитина, і праця повинна викликати у нього інтерес. Тому-то треба наділяти трудову діяльність підлітків, особливо молодших, в цікаві форми, фарбувати її романтикою, що диктується психологічними особливостями дітей цього віку, потребою їх в романтиці.

У процесі організованої колективної праці у підлітків до інтересу поступово приєднується і почуття обов'язку, з'являється насолода працею як, "грою фізичних та інтелектуальних сил". При цьому у них виробляються наполегливість, воля, терпіння.

Сім'я багато чого може і повинна робити по вихованню у дітей любові до праці. Саме в родині, де кожен з дорослих є членом будь-якого виробничого колективу, важливо з ранніх пір формувати психологічну готовність дитини брати участь у продуктивній праці, необхідному суспільству. Допомагаючи школі, батьки повинні вселяти своїм дітям-підліткам, що скрізь і завжди потрібні висококваліфіковані майстри своєї справи, що робота - це не тільки обов'язок людини перед суспільством і своєю родиною, а й збагачення особистості, що бере участь у створенні матеріальних цінностей для всіх.

Допомога підлітку у виборі професії - одна з найбільш важливих і відповідальних батьківських обов'язків. Виховання в підлітку сімейної трудової гордості - справа важлива і необхідна. Любов до праці, повага до людей праці починають складатися в сім'ї значною мірою під впливом сімейних традицій.

РОЗДІЛ 2

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ ОСОБИСТІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК НА ВИБІР ПРОФЕСІЇ. ФОРМУВАННЯ НАВЧАЛЬНО-ПРОФЕСІЙНИХ УСТАНОВОК

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]