Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УРОКИ МУЗИКИ 1 КЛАС ДВЕРІЙ.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
77.02 Кб
Скачать

1Семестр

Тема 1: Які почуття передає музика? Про що розповідає музика? (15 год.)

Урок 1 Дата-

Тема уроку: "Гімн — головна мелодія держави".

Слухання музики. М.Вербицькиіі "Гімн України". Р.Шуман "Сміливий вершник". Спів. Поспівка "Кіт Мартин" (с.ЗЗ).

Поспівки "Добрий день", "Допобачення". Гра на уявному фортепіано. Поспівки "Гутуту", "Нам нема ще семи" (с.5).

Орієнтовний зміст.

Познайомившись зі своїми новими учнями, запитати чи люблять вони музику? Поговорити про їх улюблені пісні, танці, про музику до кінофільмів.

Розповісти про Державні символи України: Державний прапор, Державний герб та Державний гімн. Запропонувати дітям встати і у повній тиші, не рухаючись (можна із заплющеними очима та поклавши праву руку на серце) послухати урочисту, величну музику Державного гімну.

З'ясувати: Про що розповідає ця музика? (- що ми готові віддати життя за свободу Батьківщини). Які почуття передає? (- почуття любові до України, гордості за її минуле, впевненості за її щасливе майбутнє).

Сказати дітям, що музика уміє розповідати і без слів. Підтвердити це слуханням "Сміливого вершника" Р.Шумана.

Показати дітям облаштування музичного класу та пояснити призначення окремих предметів (приладів звуко- та відеоапаратури).

За допомогою поспівок провести первинне діагностування дітей класу: відчуття ритму, здатності повторювати голосом звук необхідної висоти, уміння відтворювати задані виконавські рухи [граємо поспівки вказівним пальчиком правої руки по долоньці лівої (див. малюнок на с.57 посібника «Музика 1»)].

Навчити "музичного привітання" та "музичного прощання".

Урок 2

Тема уроку: "Голос - найдосконаліший музичний інструмент".

Слухання музики. Р.Шуман "Веселий селянин".

Українська народна пісня "Ой ходить сон". Спів. Слова В.Зінченка "Ой веселе свято в нас" (с.4). Гра на уявному фортепіано. Поспівки "Наша Зебра",

"На горі гуляв Гусак", "Бігли коні під мостами" (с.7).

Орієнтовний зміст.

Розповісти учням про основні види нашої діяльності на уроці музики. Запитати: що означає слово інструмент {-знаряддя для праці).

Попросити назвати декілька інструментів {- молоток, викрутка, лопата, обценьки, лом тощо). З'ясувати призначення цих інструментів.

Сказати, що весь інструментарій можна поділити на групи (-відповідно до призначення): медичні інструменти, музичні інструменти, інструменти шевські, кравецькі, столярні, слюсарні тощо.

Попросити дітей назвати відомі їм музичні інструменти і показати як на них грають. Сказати, що наш голос найдосконаліший музичний інструмент, бо він не тільки може виконати мелодію, але й розповісти про все необхідне словами.

Пригадати фрагмент казки про Івасика-Телесика (як коваль викував молотком гарний голос для Баби Яги). Пожартувати: що ми свої голоси будемо зміцнювати, розвивати не за допомогою ковальських інструментів, а за допомогою вправ для розспівування. А щоб було легше разом співати, мусимо розуміти жести дири­гента (-увага, вдихаємо, співаємо, знімаємо звук).

Закінчуючи урок, з'ясувати:

Про що розповіла нам сьогодні музика?,

Які почуття зуміла відтворити та передати нам фортепіанна п'єса Р.Шумана "Веселий селянин"; пісні "Ой веселе свято в нас", "Ой ходить сон"?

Урок З Дата-

Тема уроку: "Правила співу".

Слухання музики. В.Сокапьський "Пташка". Д.Кабалевський "їжачок".

Спів. Слова Р.Дверія "Спів це подовжена мова", "Я співаю" (с.45). Гра на уявному фортепіано. Поспівка "Сів шпак" (с.45).