Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logistika_41-50.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
264.19 Кб
Скачать

49. Охарактеризуйте склад як елемент логістичної системи.

Переміщення матеріаль­них потоків у логістичці не­можливе без кон­цен­трації у визна­че­них місцях необхідної кількості запасів (матеріаль­но-​технічних ре­сурсів, го­то­вої про­дукції, товарів тощо), для збе­ре­жен­ня яких ви­ко­ри­сто­ву­ють­ся різно­манітні скла­ди.

Скла­ди є одним із най­важ­ливіших еле­ментів логістич­них сис­тем. Об'єктив­на необхідність у спеціально об­лад­на­них місцях для утри­ман­ня запасів існує на всіх стадіях руху матеріаль­но­го по­то­ку, по­чи­на­ю­чи від пер­вин­но­го та закінчу­ю­чи кінце­вим спо­жи­ва­чем.

Оскільки скла­ди ви­ко­ри­сто­ву­ють у різних сфе­рах логістики (по­ста­чан­ня, ви­роб­ничій, роз­подільчій), вони мають своє функціо­нальне при­зна­чен­ня та спеціалізацію.

Скла­ди логістики по­ста­чан­ня спеціалізу­ють­ся на зберіганні ма­теріаль­но-​технічних ре­сурсів (си­ро­ви­ни, матеріалів, напівфаб­ри­катів, ком­плек­ту­ю­чих виробів, устат­ку­ван­ня, за­пас­них ча­стин та інших ви­дів засобів та пред­метів праці) та ви­ко­ну­ють на­ступні функції:

- прий­ман­ня матеріаль­них цінно­стей з їх кількісною та якіс­ною перевіркою, облік і оформ­лен­ня необхідних до­ку­ментів;

- роз­ван­та­жен­ня ван­тажів, сор­ту­ван­ня, пе­ре­та­ру­ван­ня, пере­міщення і розміщення на скла­дах;

- зберігання ван­тажів;

- підго­тов­ка і ви­пуск матеріаль­но-​технічних ре­сурсів у вироб­ництво.

Скла­ди ви­роб­ни­чої логістики вхо­дять до скла­ду си­сте­ми виро­бництва та при­зна­чені для за­без­пе­чен­ня тех­но­логічних про­цесів. На цих скла­дах зберіга­ють­ся об'єкти неза­вер­ше­но­го ви­роб­ництва, при­бо­ри, інстру­мен­ти, за­пасні ча­сти­ни та ін.

50. Охарактеризуйте склад як самостійну логістичну систему.

Склади - це споруди, будівлі і різноманітні пристрої, які призначені для приймання, розміщення і зберігання, часткової переробки і пакування товарів, які надійшли до них, підготовки їх до споживання і реалізації споживачам.

Будь-який склад є самостійною системою з чітко визначеними завданнями. Ефективність вирішення цих завдань визначається раціональністю організації внутрискладского процесу.

Логістика створює принципово нові можливості раціоналізації складських процесів. Спочатку складської процес проектується як частина загального процесу товароруху.

Ефективність управління логістичними процесами на складах суттєво залежить від оперативного планування і регламентування виконання окремих операцій. Для цих цілей на складах складають різнорівневі схеми технологічних процесів. Схеми дозволяють побачити всі частини процесу, його сильні і слабкі сторони, зрозуміти, наскільки окремі частини процесу відповідають один одному, побачити зайві або відсутні операції.

Перерахуємо основні засоби моделювання, які дозволяють всебічно, з необхідним ступенем деталізації розглянути наскрізний технологічний процес на складі:

- Принципова схема технологічного процесу на складі.

- Транспортно-технологічна схема переробки вантажів на складі.

- Технологічна карта роботи складу.

- Технологічний графік роботи складу.

- Опис стандартних процедур складського процесу.

- Мережеві моделі складських процесів, а також ряд інших засобів моделювання процесів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]