Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logistika_41-50.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
264.19 Кб
Скачать

28 . Виробничої логістики

Виробнича логістика , будучи однією з функціональних підсистем інтегрованої логістики, вирішує питання організації руху матеріальних ресурсів та управління ним безпосередньо між стадіями виробничого процесу, включаючи подачу сировини і матеріалів на робочі місця. Тобто у вузькому сенсі займається плануванням, організацією внутрішньовиробничої транспортування та управлінням їй, буферизацією (складуванням) і підтримкою запасів (заділів) сировини, матеріалів та незавершеного виробництва виробничих процесів стадій заготівлі, обробки та складання готової продукції), тобто в цілому являє собою регулювання виробничого процесу в просторі і в часі.

Внутрішньовиробничі логістичні системи можна розглядати на макро-і мікрорівнях.

  • На макрорівні внутрішньовиробничі логістичні системи виступають як елементи макрологістичних систем. Вони задають ритм роботи цих систем, є джерелами матеріальних потоків. Можливість адаптації макрологістичних систем до змін навколишнього середовища в істотному ступені визначається здатністю вхідних в них внутрішньовиробничих логістичних систем швидко змінювати якісний і кількісний склад вихідного матеріального потоку, тобто асортимент і кількість продукції, що випускається.

  • На мікрорівні внутрішньовиробничі логістичні системи являють собою ряд підсистем, що знаходяться у відносинах і зв'язках один з одним, утворюють певну цілісність, єдність. Ці підсистеми - закупівля, склади, запаси, обслуговування виробництва, транспорт, інформація, збут і кадри - забезпечують входження

29 Порівняйте традиційну та логістичну концепцію в організації виробництва

Логістична концепція організації виробництва включає в себе наступні основні положення: відмова від надлишкових запасів; відмова від завищеного часу на виконання основних і транспортно-складських операцій; відмова від виготовлення серій деталей, на які немає замовлення покупців; усунення простоїв обладнання; обов'язкове усунення шлюбу; усунення нераціональних внутрішньозаводських перевезень; перетворення постачальників з протилежної сторони в доброзичливих партнерів. На відміну від логістичної традиційна концепція організації виробництва передбачає: ніколи не зупиняти основне обладнання та підтримувати високий коефіцієнт його використання; виготовляти продукцію як можна більш великими партіями; мати максимально великий запас матеріальних ресурсів.

Традиційна концепція найбільш прийнятна для умов "ринку продавця", а логістична концепція - для умов "ринку покупця". Коли попит перевищує пропозицію, можна бути впевненим, що виготовлена ​​партія виробів буде реалізована, тому максимально завантажується обладнання. Причому, чим крупніше буде виготовлена ​​партія, тим нижче виявиться собівартість одиниці виробу. Завдання реалізації на першому місці не стоїть. Ситуація змінюється з приходом на ринок "диктату" покупця. Завдання реалізації виробленого продукту в умовах конкуренції виходить на перший план. Мінливість і непередбачуваність ринкового попиту роблять недоцільними створення та утримання великих запасів. У той же час виробник вже не має права упустити жодного замовлення. Звідси виникає необхідність у гнучких виробничих потужностях, здатних швидко відреагувати на попит, що виник.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]