Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DeynegaPraktika.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
178.18 Кб
Скачать

2.2 Пенсійний фонд на сучасному етапі

Ухвалення Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» відкрило новий етап та поставило нові завдання перед Пенсій­ним фондом.

Одразу після прийняття цього Закону Фондом протягом 2003-2004 років було здійснено велику підготовчу роботу щодо ефективного впровадження цього Закону:

  • сформовано нормативно-правову базу. За рік, що минув після прий­няття Закону, були прийняті один Указ Президента, сім постанов та одне роз­порядження Кабінету Міністрів України, а також низку відомчих нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади;

  • проведені навчальні курси з організації впровадження Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» для фахівців сис­теми як на центральному, так і на місцевому рівнях;

  • розгорнуто широку інформаційно-роз'яснювальну роботу. Зокрема, утворено відомчі друковані органи Пенсійного фонду України: журнал «Вісник Пенсійного фонду України», газету «Пенсійний кур'єр», створено Навчально-методичний центр;

  • започатковано роботу інформаційної телефонної лінії з питань рефор­мування пенсійної системи, що дозволяє персоналізувати роз'яснювальну ро­боту. Було організовано громадські приймальні та виїзні прийоми громадян за місцем їх проживання, проведено навчальні семінари для бухгалтерів та керівників підприємств з питань сплати внесків за новим пенсійним законо­давством, призначення та виплати пенсій.

З січня 2004 року почав діяти Закон «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», відповідно до якого здійснено перерахунок раніше призначених пенсій.

Знято максимальне обмеження розмірів пенсій. Жодну пенсію в Україні після введення в дію нового пенсійного Закону не було зменшено. Збережено пенсійний вік.

Пенсіонерам було надано право протягом усього 2004 року надавати до ор­ганів Пенсійного фонду додаткові документи про заробіток та стаж, набутий до 1 січня 2004 року. Нові розміри пенсій, у цьому випадку, виплачуються заперіод з 1 січня 2004 року, незалежно від дати подання документів. Станом на 1 січня 2005 року за додатково наданими документами відповідно до Закону Ук­раїни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» проведено перерахунки пенсій понад 3,5 млн. осіб.

Протягом 2004 року було також проведено кілька перерахунків пенсій за рішеннями Уряду.

З січня 2006 року в зв'язку із збільшенням прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 350 грн. проведено відповідні перерахування пенсій.

У результаті здійснених заходів середній розмір пенсій проти 139,45 грн. 2003 році станом на 1 січня 2006 р. становить 405,62 грн.

Всього на виплату пенсій у 2005 році було спрямовано 64,1 млрд. грн., в тому числі з Державного бюджету України - 22,6 млрд. грн.

Для української пенсійної системи у 2011 році також було застосовано комплекс заходів щодо її реформування. Так, 1 жовтня 2011 року набрав чинності Закон України “Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи”, який визначив заходи по збалансуванню солідарної системи пенсійного страхування та створення умов по впровадженню ІІ рівня пенсійної системи – обов’язкової накопичувальної системи пенсійного страхування, а саме:

-  розпочато поступове підвищення пенсійного віку для жінок –по півроку за рік протягом 10 років до 60 років;

-  підвищено мінімальний страховий стаж, необхідний для призначення для пенсії,  з 5 до 15 років;

-  збільшено страховий стаж, необхідний для призначення мінімальної пенсії за віком та для підвищення пенсії за понаднормовий стаж для нових пенсіонерів: жінкам – з 20 до 30 років, чоловікам – з 25 до 35 років;

-  встановлено обмеження нових пенсій максимальним розміром;

-  зменшено розмір пенсії з 90 % до 80% від заробітної плати для „спеціальних” пенсій;

-  підвищено пенсійний вік для чоловіків - державних службовців до 62 років, починаючи з 2013 року, поступово, на 6 місяців кожного року;

- обмежено заробіток для призначення пенсії народним депутатам, суддям, прокурорам, військовослужбовцям сумою заробітної плати, на яку нараховується єдиний соціальний внесок, як для інших категорій пенсіонерів[6, с.45].

Застосування таких заходів дозволило стримати негативні явища у функціонуванні Пенсійного фонду України та зумовило зростання доходів у 2011 році на19 712,90 млн.грн. або на 16,5% у порівнянні із 2010 роком.

Завдання Фонду на найближчу перспективу визначені «Національним планом дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженим президентом України Указом №128 від 12 березня 2013 року, яким передбачив подальші дії з пенсійної реформи на поточний рік. Зокрема, передбачено подати до Верховної Ради України два законопроекти:

  • про запровадження обов’язкових корпоративних пенсійних схем для фінансування дострокових і спеціальних пенсій для особливих категорій професій, пов’язаних з ризиком для життя (пункт 42.3);

  • про внесення змін до деяких законів України щодо створення інституційних компонентів функціонування накопичувальної системи пенсійного страхування - другого рівня ( пункт 43.1.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]