Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 1 word.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
130.56 Кб
Скачать

IV Основні операції редагування

4.1. Введення тексту.При створенні нового документа Word, заснованого на шаблоні Normal, ви бачите пусту робочу область, що містить тільки два елементи:

• Мерехтлива вертикальна лінія — курсор клавіатури, що відзначає місце в документі, де з'явиться набраний вами текст і де можна здійснювати редагування;

• Горизонтальна лінія — це оцінка кінця документа.

У новому порожньому документі ці два маркери знаходяться в тому самому місці. Щоб ввести текст, просто набирайте його на клавіатурі. В міру набору текст буде з'являтися, і крапка введення буде рухатися вправо. Якщо рядок тексту досягне правого краю вікна, Word автоматично почне новий рядок, т.б. виконає перенос слів. Не натискайте <Enter> доти, поки не захочете почати новий абзац. Якщо ви наберете більше рядків, ніж міститься у вікні, Word прокрутить раніше введений текст нагору, щоб залишити курсор в полі зору

4.2. Абзаци в Word. Поняття абзацу важливо для Word, тому що в цьому текстовому процесорі є засоби форматування абзаців. У Word ви закінчуєте один абзац і починаєте новий, натискаючи клавішу <Enter>. Word вставляє новий рядок і переносить курсор на його початок.

Вид тексту на екрані зміниться, якщо вивести спеціальні символи кінця абзацу. Ці символи звичайно невидимі, але якщо клацнути на кнопці “Непечатаемые символы” стандартної панелі інструментів, вони будуть відображатися. Клацніть по цій кнопці ще раз, щоб сховати символи кінця абзацу. Ця кнопка дуже корисна, коли вам потрібно бачити, де точно починається і закінчується абзац у вашому документі.

Для злиття двох абзаців в один треба виконати наступне:

1. Встановіть курсор на початок першого рядка другого абзацу.

2. Натисніть клавішу < Backspace > для видалення символу кінця абзацу.

4.3. Переміщення по документу. При роботі з документом часто необхідно переміщувати курсор для перегляду чи зміни різних його частин. У більшості випадків для цього можна користатися клавіатурою. Можна пересувати курсор і за допомогою миші. Якщо необхідне місце розташування курсору знаходиться в полі зору на екрані, просто клацніть мишею в потрібному місці. Якщо ж його не видно, прокрутіть документ, щоб знайти потрібне місце, і клацніть там мишею.

Потрібно відзначити, що прокручування за допомогою миші не переміщує курсор. Він залишається на місці, в той час, як на екрані представляється інша частина документа. Клацніть мишею у новому місці, щоб перемістити туди курсор.

4.4. Виділення тексту. В багатьох документах, які набираються в Word, необхідно спочатку виділити текст, який буде змінюватись. Наприклад, щоб підкреслити слово, потрібно його виділити, а потім клацнути на кнопці “Подчеркнутый”. Виділений текст з'явиться на екрані в інверсному виді.

Текст можна виділити за допомогою миші або за допомогою клавіатури.

Способи виділення тексту

Що потрібно виділити

Як це зробити

За допомогою миші будь-який текст

Встановіть покажчик миші в початок тексту, натисніть ліву кнопку миші і, утримуючи її, тягніть покажчик по тексту до кінця блоку

Одне слово

Двічі клацніть на слові

Одне речення

Натисніть клавішу <Ctrl> і, утримуючи її, клацніть де-небудь на реченні

Один рядок

Клацніть у смузі виділення поруч з рядком

Кілька рядків

Натиснувши ліву кнопку миші, тягніть покажчик у смузі виділення уздовж рядків, які потрібно виділити

Один абзац

Двічі клацніть у смузі виділення поруч з абзацом

Весь документ

Натиснувши й утримуючи клавішу <Ctrl>, клацніть де-небудь у смузі виділення

За допомогою клавіатури будь-який текстовий блок

Установите курсор у початок текстового блоку, натисніть і утримуйте клавішу <Shift>, пересуваючи курсор до кінця потрібного фрагмента, використовуючи клавіші пересування

Весь документ

Натисніть <Ctrl+ A>

Для скасування виділення клацніть де-небудь на екрані.