Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом_Суль.docx
Скачиваний:
321
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
245.9 Кб
Скачать

Розділ IV. Санітарія і гігієна.

Гігієна - наука, що вивчає впливи умов праці і побуту на здоров'ї людини.

Одна з самих найважливіших з самих найважливіших задач сучасної гігієни - розробка гігієнічних правил, нормативів і заходів щодо попередження негативної дії різних чинників зовнішнього середовища.

Серед різних підприємств побутового обслуговування, послугами яких користується людина, значне місце займають перукарські. Основні задачі гігієни перукарських направлені на попередження, виникнення і розповсюдження заразливих хвороб.

Гігієнічні вимоги до роботи майстра направлені на зниження можливості захворювання. Виконання санітарних вимог залежить від діяльності всіх працівників перукарні. Тому майстри повинні представляти всю важливість виконання санітарних вимог.

Вимоги до приміщень і білизни.

Всі приміщення необхідно прибирати в перебігу робочого дня. Після закінчення робочого дня виробляється вологе прибирання. Один раз в місяць перукарня повинна закриватися на санітарну обробку, всі приміщення при цьому обробляють 0,5 % розчином хлораміну.

При роботі використовується як одноразова, так і багаторазова білизна (рушники, серветки, пеньюари). Одноразові після використовування слідує викидати. Багаторазова білизна повинна піддаватися пранню і обробці 0,5 % розчином хлораміну.

Вимоги до інструментів.

Дезинфекція - знищення мікробів різними способами. Виробляється хімічними і фізичними методами. До фізичного способу відноситься кип'ячення, яке проводять 10-15 хвилин з моменту закипання води. Металеві інструменти дезинфікують шляхом пропалювання. При цьому, ріжучу частину занурюють в спирт і проносять над полум'ям. До дезинфікуючих засобів відносять: хлорамін, формалін, спирт етиловий, карболова кислота, фенол. Вибір засобу і його концентрація залежать від матеріалу, з якого виготовлений інструмент і ряду інших умов.

Хлорамін - білий порошок з різким запахом, добре розчиняється у воді. Використовують 0,5 % водний розчин, який повинен знаходитися в спеціально судина на робочому столі. Міняється щодня. Дезинфікують інструменти з пластмаси, занурюючи в розчин на 10 - 15 хвилин.

Формалін - безбарвна, прозора рідина з різким специфічним запахом. Використовується у вигляді 4% водного розчину при дезинфекції кистей для гоління або фарбування.

Етиловий спирт - використовую тільки технічний 70% для дезинфекції металевих інструментів при приміщенні в розчин або протиранні ватяним тампоном. Після закінчення роботи спирт фільтрують. Замінюють кожні три дні.

Фенол (карболова кислота) - Кристалічна речовина з різким не приємним запахом. Використовують 5% водний розчин. При використовуванні здатний утворювати наліт на металевих частинах інструментів.

Основні вимоги до дезинфікуючих засобів. Повинні знищувати всі види мікробів. Не повинні псувати інструменти. Не повинні дратувати і офарблювати шкіру. Повинні мати не різкий запах.

Медогляди і їх значення.

Всі працівники перукарні повинні проходити медичні огляди перед виходом на роботу і мати довідку про допуск на роботу. Задача таких оглядів не допускати на роботу осіб із захворюваннями, при яких робота протипоказана. До роботи в перукарських не допускаються особи, хворі відкритою формою туберкульозу і шкірними захворюваннями. Надалі медичні огляди проводяться один раз в місяць лікарем терапевтом, двічі в рік лікарем дерматологом і двічі в рік обстеження на туберкульоз.